Çebi: Çamburnu yangını sorumluları adalet önünde hesap vermeli

Çebi: Çamburnu yangını sorumluları adalet önünde hesap vermeli
Küresel Isınmayla Mücadele Derneği (KÜREM-DER) Genel Başkanı Faruk Çebi, Çamburnu yangınının sorumlularının adalet önünde hesap vermesi gerektiğini kaydetti.

Küresel Isınmayla Mücadele Derneği (KÜREM-DER) Genel Başkanı Faruk Çebi, Dünya'daki iki ender ormanlık alandan birisi olan ve dün akşam çıkan yangında büyük zarar gören Çamburnu Sarıçam Ormanındaki yangının rantla veya imarla ilgisi olmadığına inanmakla birlikte sorumlu kurum ve kuruluşların büyük ölçüde ihmallerinin varlığından derin şüphe duyduklarını ifade ederek, "Son yıllarda giderek yaygınlaşan ormancılık politikalarının orman dışına çıkarma gayretleri şüphemizi daha da güçlendirmiştir. Yaşadığımız menfur olayın objektif soruşturularak gerçek sorumluların adalet önünde hesap vermesini talep ediyoruz." dedi.

Çebi, yaptığı açıklamada, "Sarıçam ağacının doğal olarak denize indiği iki bölgeden birisi olan Sürmene - Çamburnu Ormanı sadece ülkemizin değil Dünyamızın da çok önemli bir değeridir. Bundan dolayı Orman ve Su işleri Bakanlığı’nca özel statüyle koruma altına alınmıştır. 7.01.2017 tarihinde henüz belirlemeyen bir nedenle çıkan orman yangınında çok büyük zarar görmüştür. Doğu Karadeniz Bölgesinde tıpkı Çamburnu Ormanı gibi özellikle sahile yakın ibreli ağaçların oluşturduğu çok az sayıdaki ormanlık alanlardaki yangın riski ekstrem iklim hallerinin yaşandığı kış aylarında çok yüksektir. Bölgenin iklim özelliklerinden dolayı oluşan yoğun diri örtü ile ağaçlarda yaşayan ökse otları da yangın riskini daha da artırmıştır. Ufak bir kıvılcımın büyük bir yangına dönüşme potansiyeli çok yüksek olan Çamburnu gibi ibreli ormanların özellikle ekstrem iklim şartlarında olağanüstü düzeyde korunması kaçınılmazdır. Geçtiğimiz yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesinde benzer orman yangınlarına sıklıkla rastlanmış olmasına rağmen, Çamburnu Ormanında ilk kez yaşanmıştır. Ağaçlarla birlikte envai çeşit canlının yanarak yok olması ve bizzat yaşayarak edindiğimiz hatıraların silinmesi bizleri derinden üzmüştür. Ne yapılırsa, yapılsın kaybolan değerlerin asla yerine gelemeyeceğini çok iyi biliyoruz. Her faciadan sonra alışkanlık haline getirdiğimiz klişeleşmiş cümlelerle yaşadığımız başarısızlığın örtülmemesini istiyoruz. Yangın nedeninin rantla veya imarla ilgisi olmadığına inanmakla birlikte sorumlu kurum ve kuruluşların büyük ölçüde ihmallerinin varlığından derin şüphe duymaktayız. Son yıllarda giderek yaygınlaşan ormancılık politikalarının orman dışına çıkarma gayretleri şüphemizi daha da güçlendirmiştir. Yaşadığımız menfur olayın objektif soruşturularak gerçek sorumluların adalet önünde hesap vermesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.