Cengiz Aday Olacak mı?

Cengiz Aday Olacak mı?
Çaykur Rizespor'un eski asbaşkanlarından Nurettin Cengiz yarınki kongrede başkanlığa aday olacağı söylentilerine açıklık getirdi.

Çaykur Rizespor’un yarın yapacağı 78. Olağan Genel Kurula saatler kale heyecan doruk noktaya çıktı.

Yeşil-mavili kulüp için yeni bir dönemin başlayacağı kongrenin oldukça renkli geçmesi bekleniyor. Mehmet ve Ekrem Cengiz döneminde uzun yıllar Asbaşkanlık görevleri yapan Nurettin Cengiz, başkan adayı olacağı yönünde hakkında yapılan iddialara yanıt verip önemli açıklamalar yaptı.

Başkan adayı olacağı yönünde çıkan haberlerin bilgisi dahilinde olmadığının altını çizen Nurettin Cengiz, “Ben uzun yıllar yöneticilik yaptım. Çıkıpta kongrede başkanlığa aday olacağım diye bir şey söylemedim. İşlerimin yoğunluğundan dolayı böyle bir şansımın olmadığını arkadaşlarımla paylaştım. Bulunduğum ortamlarda hem Rizespor konuşulup tartışıldığından kişiler benim aday olmamı arzuladıklarından dolayı böyle bir yaklaşım içinde bulundular. Rizespor kulübünde aday yada başkan olmak başlı başına gurur verici bir olaydır. Şuan böyle bir şansım yok ancak Rizespor sevdası her zaman içimde yatıyor. Bu işi bilen biri olarak ileride bir gün bunu düşünebilirim” dedi.

‘Cengiz’den Sonra Boşluk Oldu’
Rizespor’da Cengiz ailesinin görevi bırakmasından sonra bir boşluk doğduğunu ve yerlerinin henüz doldurulamadığının da altını çizen Nurettin Cengiz, “Rizesportif A.Ş.’nin kurulması kulübün ekonomik yönü açısından son derece önemli bir olaydır. Ancak sportif ve ekonomik olarakta iyi yönetildiği söylenemez. Sportif A.Ş.’nin kulübü para yönetimi olarak kesinlikle çok iyi şekilde yönettiğine inanıyorum. Fakat sportif faaliyet acısından bunu becerme şansı olduğunu çok fazla düşünmüyorum. Rize’de yaşayıp, takımın ruhunu anlamak lazım. Rizespor kulübü sadece parayla yönetilecek bir kulüp değil. Sadece para olsaydı, Türkiye’de Fenerbahçe, Dünyada ise daha bir çok kulübün her yıl şampiyon olması gerekirdi. Rizespor ile yatıp kalkmak, seyirciyle bütünleşmek gerek. Bunu becerirsen başarılı olursun, beceremezsen başarılı olma şansın yok. Anadolu kulüplerinde duygusallık ön planda olduğundan tüm birimlerle bütünleşmek gerek. Heyecan ortamını yakalamak gerek. Yakalayamazsan başarılı olamazsın. Ortak paydada buluşup başarıya güç birliği yaparak ulaşılmalı” diye konuştu.

‘Camiayla Bütünleşmek Gerek’
Kurumsallaşmayı sportif A.Ş. Bölümünde yapıp, diğer bölümünün daha farklı boyuta getirilmesi gerektiğinin de ifade eden Nurettin Cengiz, “Rize’den yöneticilerle camiayla ve taraftarla bütünleşmek için organizasyonların yapılması gerek. Rize’ye görsel olarak seyreden bir gözle değil, takımın sahibi haline getirmek şart. Bugün yapılan organize içinde Rizespor sadece seyredilen bir takım hüviyetinde. Kişiler sahibi olarak değil bu şekilde seyredilmesini istiyor. Cami ve taraftar Rizespor’un sahibi haline getirilmeli. Getirildiği taktirde başarıyı daha kolay elde edersin. Aksi taktirde Rizespor gibi Anadolu kulüplerinde başarıyı sağlanamaz”. Alt yapıya çok fazla önem verilmesi gerektiğini de kaydeden Cengiz, “Rizespor’da maalesef hep günü birlik hareketler yapıldı. Tesisleşme üst kadroya göre organize edildi. Onu besleyecek katmanlar oluşturulmadı. Alt yapıdan futbolcu çıkartırsan başarıyı yakalayıp geleceğini kurtarırsın. Rizesportif A.Ş.’nin ana görevi alt yapı olmalı”.

Yönetim Yapısını Eleştirdi
Son yıllarda her sezon yeni bir kadronun oluşturulmasının yönetim kurulunun istikrarsızlığından kaynaklandığına dikkat çeken Cengiz, “Bir bakıyorsun yönetim kurulunda tek yetkili her hangi bir kişiyken, 3 ay sonra başka biri oluyor. Gelen kişilerde kendi reklamları ile o anki psikolojisiyle hareket etmeye çalışıyor. Böyle olduğu sürece istikrar yakalama şansı yok.

Ayrıca Rizespor seyircisinde çok çabuk bezginlik var. Zirveye, şampiyonluğa oynayamadığın zaman sıkıntı yaşanıyor. Bu geçmişte de çok yaşandığından seyircide de bezginlik söz konusu oluyor. Yapılacak olan organizelerle taraftar, yönetim, teknik heyet ve futbolcuları heyecanlandıracak faaliyetler yapmak zorundalar. Gel görkü Rizespor’da bugün bir yönetici en yetkili kişiyken, 3 ay sonra bir şey ifade etmiyor. İstifa edenin yerine yedekten gelen en fazla söz sahibi kişi oluyor. Bir dönem başkanlık yapanın birkaç ay sonra adı sanı olmuyor. Buda Rizespor’u günlük yaşar hale getiriyor. Sahip çıkılıp her şeyin Rizespor için yapılması gerek”.