Cerattepe İçin Boğalarla Yürüdüler

Cerattepe İçin Boğalarla Yürüdüler
Artvin'de Yeşil Artvin Derneği ve Artvin Boğacılar Derneği'nin organizasyonu ile Cerattepe'deki maden faaliyetlerini protesto için bugün binlerce kişi boğalar eşliğinde "madene hayır" yürüyüşü gerçekleştirdi.

Protesto gösterilerine ve bu yürüyüşe katılmak için Artvin'e gelmek için onlarca araçla Türkiye'nin çeşitli yerlerinden yola çıkan eylemciler, Artvin-Hopa arasındaki Cankurtaran mevkiinde yolun güvenlik güçleri tarafından ulaşıma kapatılması nedeniyle etkinliğe katılamazken, boğaların üzerine madene tepki sözleri yazan afişler bağlandı.

cerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(5)-001.jpg

"Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez" ve "PKK'lı değiliz, vatan severiz" sloganları eşliğinde yürüyen kalabalık, valilik önüne geldiğinde "vali istifa" sloganları attı. Yaklaşık 10 boğanın şehir içerisindeki geçişleri sırasında renkli görüntüler oluşurken, protesto yürüyüşünde hiçbir olumsuz olay yaşanmadı.

cerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(1).jpg

Bibak Kavşağında toplanan yaklaşık 3 bin kişi, ikisi kamyon kasasında olmak üzere 9 boğa ile İnönü Mahallesi Cumhuriyet Caddesi güzergahında protesto amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Boğaların üzerine, madene tepki içeren çeşitli ifadelerin yer aldığı yazılar asıldı.

Artvin Boğacılar Derneği adına açıklama yapan Bilgehan Erdem, madenin sadece Cerattepe mevkisini değil tüm Artvin'i kapsadığını ileri sürerek, "4 bin 156 hektar alanı kapsamakta yani Orta Mahalle hariç her yeri kapsamaktadır. O yüzden maden demek göç demektir, ananızdan, sevdiklerinizden ayrılıp yaban ellere gitmek demektir" ifadesini kullandı.

cerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(2).jpg

Erdem, Artvin'in öz evlatlarına bu suça ortak olmamaları için seslenmek istediğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Artvin'e ve doğasına sahip çıkın. Artvin ve 7 ilçesinin boğacıları olarak bizlere atalarımızdan kalan ve gücün, kuvvetin, güzelliğin sembolü olan, Kurtuluş Savaşı'nda cepheye mermi taşıyan nenelerimizin kağnısını çeken boğaları bu doğanın merasından, suyundan faydalanarak besliyoruz. Yılda on binlerce yerli ve yabancı turistin Artvin'e gelip buraları tanımasına ve Artvin'in reklamının yapılmasına inanılmaz katkılar sağlıyoruz."

cerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(3).jpg

Yüzlerce yıllık bir geleneği yaymaya ve yaşatmaya çalıştıklarını belirten Erdem, "Oysa madenler kısıtlı yıllar arasına sıkışan ve arkasında onarılamaz çevre tahribatları ve ölümler bırakan, savaşlardan sonraki en büyük felaketlerdir. Eğer maden olursa doğada boğa da insanda yok olur" dedi. Erdem, bu kültürün yüzlerce yıl sürmesini ve doğanın bozulmamasını istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Türkiye'nin en önemli festivallerinden olan Kafkasör Festivali'ni Artvin'deki ve il dışındaki tüm boğa sevenlerle beraber yapıyoruz. Şayet maden olayı gerçekleşirse doğayla beraber tüm meralar ve festival alanları yok olacaktır. Biz dağları öğütecek iş makinelerinin gürültüsü, dinamit sesleriyle, zehirli sularla, ağaçsız dağlarda değil, dağlarımızda kuş sesi, dere şelalesi, rüzgar nefesi ve boğaların böğürmesiyle yaşamak istiyoruz."

cerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(4).jpg

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşe, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve dernek üyeleri de katıldı.

cerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(5).jpgcerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(6).jpg

cerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(2)-001.jpgcerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(3)-001.jpgcerattepe-icin-bogalarla-yuruduler-(4)-001.jpg