Çetin'den Hem Kutlama Hem Öneri

Çetin'den Hem Kutlama Hem Öneri
Büro Memurları Sendikası Rize Şube Başkanı Zafer Yücel Çetin, "Vergi Haftası uygulaması Maliye çalışanlarının sorunlarının ele alındığı bir süreç olarak değerlendirilmelidir." dedi.

Büro Memurları Sendikası Rize Şube Başkanı Zafer Yücel Çetin, Yönetim Kurulu Adına “Vergi Haftası” dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu. Her yıl Şubat ayının son haftası “Vergi Haftası” olarak kutlandığını hatırlatan Çetin, açıklamasında ayrıca Vergi Haftasının ülkemize, milletimize ve tüm Maliye çalışanlarına hayırlı olmasını temennisinde bulundu. Çetin, açıklamasında ayrıca Maliye Bakanlığının Merkez ve Taşra Teşkilatlarında çalışan kamu personeli arkadaşlarının sorunları ve çözüm önerilerine de değinerek "Vergi Haftası uygulaması Maliye çalışanlarının sorunlarının ele alındığı bir süreç olarak değerlendirilmesi de bizce anlamlı ve faydalı olacaktır." ifadesinde bulundu.

İşte Büro Memurları Sendikası Rize Şube Başkanı Zafer Yücel Çetin'in o açıklaması:

Kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması, verginin öneminin toplumun tüm kesimlerince benimsenmesi için 1990 yılından itibaren her yıl Şubat ayının son haftası “Vergi Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da 24. Vergi Haftasını kutlamaktayız.

Bu vesile ile; Şahsım ve Büro Memur - Sen Rize Şube Yönetim Kurulu  adına 24. Vergi Haftasının ülkemize, milletimize ve tüm Maliye çalışanlarına hayırlı olmasını temenni ederim.  

Değerli Basın Mensupları, Değerli Kamuoyu ve Kıymetli Kamu Çalışanları;

Hepimizin bilmekteyiz ki; Vergi, Devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülüktür. Devletin, vatandaşlarına yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün asıl işlevi, devletin harcamalarını karşılayabilmesi için kaynak yaratması ve bu kaynaklardan kamu hizmetlerinin ve yatırımların verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamasıdır.
    
Vergi, büyümeye katkıda bulunarak gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesini sağlar. Vergi bir anlamda da halkın sermayesidir. Bayrağımız bağımsızlığımızın simgesi olduğu gibi ödediğimiz vergilerde varlığımızın kanıtıdır. Vergi, helal kazancın tacı, ekonominin ise ilacıdır.
 
Değerle Maliye Çalışanları ve Kıymetli Basın Mensupları;

Bu yıl kutlanmakta olan 24. Vergi Haftası, Maliye çalışanlarının yaşam standartlarına yönelik yapılmış büyük bir haksızlığın gölgesinde gerçekleşecek olması nedeniyle önceki yıllarda yapılan kutlamalardan bu yönüyle farklılık arz etmektedir. 31/12/2012 tarihi itibariyle Maliye çalışanları ve hizmet kolumuzdaki diğer kurum çalışanlarının fazla mesailer kaldırılmıştır. Çalışanların alın terinin karşılığı olan fazla mesai ücretlerinin kaldırılması gerek Maliye çalışanların gerekse fazla mesai alan diğer kurum  personelinin moral ve motivasyonunun, çalışma azim ve şevkini olumsuz yönde etkilemiştir.

buro-memurlari-sendikasi-rize-subesi-vergi-haftasi-aciklamasi-1.jpg

Kutlamakta olduğumuz 24. Vergi Haftası münasebetiyle Büro Memurları Sendikası Rize Şubesi olarak; Maliye Bakanlığının Merkez ve Taşra Teşkilatlarında çalışan değerli kamu personeli arkadaşlarımızın sorunları ve çözüm önerilerine de değinmek isteriz;

1) Mali Hizmetler Sınıfının oluşturulması ile Maliye Bakanlığı çalışanlarına hak ettiği statü tanınmalıdır.

2) Her bir Maliye personeli için yaklaşık aylık ortalama 350-400 TL’ye, yılda ise 2-3 maaşa tekabül eden ve 31/12/2012 tarihi itibariyle ödenmesine son verilen fazla mesai ücretlerinin yeniden ödenmesi için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır.

3) Maliye Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışanlara ödenen ek tazminat miktarlarının arttırılması suretiyle, Maliye hizmet kolundaki önemli ve ayırıcı vasıftaki hizmetlerin hak ettiklerine karşılık ödüllendirilmesi gerekmektedir.

4) Maliye çalışanlarının büyük bir kısmı Uzmanlık sınavlarında başarı kazanmış olmakla birlikte, Teşkilata büyük katkıları olan ancak Uzmanlık sınav başvurusu için şartları tutmayan personelin en azından Uzman Yardımcılığı konumuna yükselebilmeleri açısından yasal düzenlemeler bir önce yapılmalıdır.

5) Defterdarlık uzmanları ile gelir uzmanları merkez uzmanları ile aynı şartlarda işe alınmalarına rağmen, halen merkez ve taşra uzmanlığı diye bir ayrım yürürlüktedir. Bu ise görüleceği üzere açık bir haksızlıktır.

6) Yıllardır bir büyük beklenti olan tazminatların emekli maaşlarına yansıtılması artık gerçekleştirilmelidir. Aksi halde Maliye Bakanlığı çalışanlarının emekli olmaları halinde uğradıkları mağduriyetin önüne geçilmesi zor gözükmektedir.

Arz ve izah edilen sorunların çözümü ile ilgili ciddi adımlar atılmadan  ne kadar süslü cümleler kurulursa kurulsun Vergi Haftası kutlamaları ilkokul müsamerelerinin önüne geçememekte diğer bir açıdan da kamu imkanlarının ve iş gücünün heba edilmesine neden olunmaktadır.

Vergi Haftası uygulaması Maliye çalışanlarının sorunlarının ele alındığı bir süreç olarak değerlendirilmesi de bizce anlamlı ve faydalı olacaktır. Aksi takdirde dostlar alışverişte görsün misali üst düzey bürokratların kendilerini basın yoluyla tanıtma gösterisine dönüşecekse, bu hafta için ayrılan ödeneğe ve milletin vergilerine yazık olacaktır.

Kutlamakta olduğumuz 24. Vergi Haftasının ülkemize, milletimize ve Maliye Bakanlığı’nda çalışan tüm kamu çalışanlarına hayırlı olmasını, şahsım ve Büro Memur-Sen Rize Şube Yönetim Kurulu adına bu vesileyle yeniden temenni ederim.