CHP Kurultayında Muhaliflere Şok

CHP Kurultayında Muhaliflere Şok
CHP'nin dün yapılan 16. Olağanüstü Kurultay'ının ardından bugün de 17. Olağanüstü Kurultayı toplandı. İşte dakika dakika kurultaydaki gelişmeler...

CHP'nin iki günlük Tüzük Kurultayı sona erdi. Bugün tüzükteki 9 madde için toplanan kurultayda yapılan oylamada, muhaliflerin değişmesini istediği 9 madde oy çokluğuyla reddedildi.

13:00 Kurultay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından sona erdi.

Oylama sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada; Biz geçmişi değil, geçmişten ders alarak yolumuza bakacağız. Hedefimiz gelecek, hedefimiz CHP'nin iktidar olması için çalışmak. Her CHP'liye görev düşüyor, her CHP'ye sempati düşen yurttaşımıza da görev düşüyor, beraber çalışacağız aydınlık gelecek için, gençlerimiz, kadınlarımız, çağdaş bir Türkiye için çalışacağız, bu yolda herkese başarılar diliyorum. Geleceğimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği için çalışan CHP olsun' dedi.

CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nda, konuşmaların ardından değişikliği istenen 9 maddenin oylamasına geçildi.

Maddelerle ilgili Divan Başkanlığı tarafından önce 4 aleyhte ve lehte konuşma yapılmasına izin verildi. Daha sonra değişikliği istenen maddeler tek tek okunmaya başlandı. Okunan her maddenin ardından oylama yapılıyor. Maddelerle ilgili görüş ifade edilmesine izin verilmedi. Yapılan oylama sonucu, tüzükte değişikliği istenen 9 maddenin hepsi reddedildi. Sonra bütün maddeler toplu olarak oylamaya sunuldu ancak yine reddedildi.

12:00 SAVCI SAYAN'IN SALONA GELİŞİNDE ARBEDE YAŞANDI

CHP'nin eski Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Savcı Sayan'ın, CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nın yapıldığı salona gelişinde arbede yaşandı.

Savcı Sayan, kurultayın yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'na, koruması olduğunu söylediği bazı kişilerle birlikte girmek istedi. Polis ve bazı partililerin engeliyle karşılaşan Sayan, ''İsa Gök'ün akıbetini yaşamak istemiyorum. Bunlar benim arkadaşlarım'' diyerek koruması olduğunu söylediği kişilerle salona girmekte ısrar edince arbede yaşandı.

Bunun üzerine parti görevlileri salona sadece delegelerin girebileceğini belirterek, Sayan'ın koruması olduğunu söylediği kişilere engel oldu. Daha sonra Sayan, tek başına salona girdi. Bazı delegeler, Sayan'a ''provokatör'' diye bağırarak tepki gösterdi.

Arbede sırasında Sayan'ın koruması olduğu söylenenlerden biri, tartaklandı. Sayan'ın salona girişinin ardından polis, söz konusu kişileri salonun bahçesinin dışarısına çıkardı.

Bu arada arbedeyi görüntülemeye çalışan basın mensuplarına da bazı partililerin tepki gösterdiği görüldü.

CHP 17. Olağanüstü Kurultay'ın yapıldığı salona, delegeler haricinde partililer alınmıyor. Salona girmek isteyen bazı partililer de salonun bahçe giriş kapılarında güvenlik görevlileriyle tartıştı.

11:50 DELEGE SAYISI AÇIKLANDI

Kurultay'a katılan delege sayısının 975 olduğu açıklandı.

11:30 PARTİ ÜYELERİNİN SALONA ALINMAMASI NEDENİYLE ARBEDE ÇIKTI

Kurultay'ın yapıldığı salonun girişinde, delegeler dışındaki parti üyelerinin salona alınmaması nedeniyle arbede yaşanıyor.

11:15 CHP LİDERİ PARTİLİLERE SESLENDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu düzenlenen kurultayda partililere seslendi. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

"Dün çok önemli bir sınav verdik, Türk demokrasi tarihi açısından önemli bir sınav verdik, madem ki siz demokrasi, özgürlük istiyorsunuz bu tüzükle mi yapacaksınız? Diyeceklerdi, önce demokrasiyi, tüzük değişikliği yaparak kendi partimizde yaptık. Bu toplumun yarısı kadın, yarısı erkek, erkek egemen toplumdan bir çıkarıp artık kadınların da bu ülkede siyaset yapmalarının önünü açıyoruz. Hiç bir siyasi partinin yapmaya cesaret edemeyeceği şeyleri CHP yapacaktır bu zaten tarihi vizyonu ve görüşlerine de uyuyor. Bize düşen büyük görevler var, umutsuzluk bizim kitabımızda yok, halkın umudu CHP olmak zorundadır, böyle çıkacağız halkın karşısına, demokrasini geliştirmiş, tüzüğünü değiştirmiş bir partidir CHP, Suriye'de karışıklıklar yaşandıktan sonra oraya komşu olan illerde durum nedir? Diye AK Parti merak etmez, merak eden bir parti var oda CHP'dir. Biz ülkemizi, insanımızı seviyoruz kim olursa olsun, rengi ne olursa olsun, kıyafeti ne olursa olsun, herkesin mutlaka ama mutlaka çatısında yer alacağı tek bir parti var oda CHP'dir. Halktan yana politika üretmek, halk için çalışmak, CHP'li olmak halka adanmışlık demektir. Siyaset bana ne verecek? Değildir, siyasete ben ne vereceğimdir CHP, kendimizi toplumumuza adadık biz. Bizim artık özel lükslerimiz yok, her CHP'nin çalışacağı, çaba harcayacağı ciddi sorunlar olduğunu unutamaması gerekir.

CHP'nin kurultayları artık demokrasi, barış ve özgürlüğün dile getirildiği kurultaylardır. Dün tüzüğümüz kabul edildi, buradan CHP'nin delegelerine bir kez daha, bir kez daha ve bir kez daha teşekkür ediyorum. CHP'de değişim ve dönüşümün altına imza attıkları için teşekkür ediyorum. Hiç kimseye telefon açıp, şöyle oyunu kullan, böyle kullan' demedim. Onları özgür iradesiyle başbaşa bıraktım, hiç bir delegenin iradesine de ipotek koymadım. Çünkü ben CHP'nin delegelerinin sağduyusuna güveniyorum, onların yurtsever olmalarına güveniyorum, üyelerimiz onları boşuna delege seçmedi. Onlara bir kez daha teşekkür ediyorum, demokrasi kolay kazanılan birşey değildir, özgürlük kolay kazanılan birşey değildir. Demokrasi ve özgürlüğü kendi ülkelerine getirmek isteyen yurtseverler ağır bedeller ödemişlerdir. Ağır bedelleri hep demokrasi ve özgürlük isteyenler ödemiştir, bizlerde hertürlü bedeli önce genel başkan olarak ben ödemeye hazırız. "

10:55 KILIÇDAROĞLU, PARTİSİNİN 17. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYINI AÇTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen 17. Olağanüstü Kurultayı'nı açtı.

Kılıçdaroğlu, kurultay salonuna saat 10:55'te geldi. Kılıçdaroğlu daha sonra, tribünlerde delegelerin arasında kendisi için ayrılan bölüme, eski genel başkanlar Altan Öymen ile Hikmet Çetin'in yanına oturdu.

Daha sonra kurultayın açılışını yapmak üzere kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, 17. Olağanüstü Kurultayı için delege çoğunluğunun olduğunu ifade ederek, kurultayı açtı. Kılıçdaroğlu, "Dün görkemli bir şeklide 16. Olağanüstü Kurultayımızı yaptık. Bugün de bu mütevazi salonda yine inançla, dirençle, güzellikle kurultayımızı gerçekleştireceğiz" dedi. Ardından Kılıçdaroğlu, "Ülkesi için mücadele eden, yaşamını feda eden şehitler, Mustafa Kemal ve devrimci arkadaşları için" diyerek, salonu Saygı Duruşuna ve İstiklal Marşı'nı okumaya davet etti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Kılıçdaroğlu divan başkanlığına verilen dilekçe ile Adnan Keskin'in önerildiğini belirterek, oylamaya sundu. Adnan Keskin, dün olduğu gibi delegelerin oy birliği ile Divan Başkanlığı'na seçildi.

10: 47 GÖK: ''DÜN OLAN TAM BİR GARABETTİ''

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, partisinin dünkü 16. Olağanüstü Kurultayı'nda kendisine yönelik tavra ilişkin, ''Dün olan tam bir garabetti. Verdiğim dilekçe partimizin bir hukuk dışı yapılanmaya, bir hukuk dışı ortama gitmesini engellemeye dönüktü'' dedi.

Gök, 17. Olağanüstü Kurultay'ın yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tüzük kurultayının bir hukuk kurultayı olduğunu belirten Gök, kurultaylarda hukukun egemen olması gerektiğini söyledi.

Dün Ankara Spor Salonu'nda yapılan 16. Olağanüstü Kurultay'da kendisinin en demokratik hakkını kullanmak istediğini anımsatan Gök, şöyle konuştu:

''Parti Meclisi üyesi milletvekili olarak dilekçe verme hakkımı kullanmak istedim. Dosyam parçalandı, üstüm başım yırtıldı. Linç edilmeye çalışıldım. Bir hukuk kurultayında hukuksuzluk ancak bu kadar olur. Bu kabul edilemez. Bunun adı da demokrasi kurultayı oldu. Şimdi bunun, AKP'nin ileri demokrasisinden parti içi hukukumuzun ne farkı kaldı. Biz kimi nasıl eleştireceğiz. Dün olan tam bir garabetti. Verdiğim dilekçe partimizin bir hukuk dışı yapılanmaya, bir hukuk dışı ortama gitmesini engellemeye dönüktü. Kanun dışında bir şey yapılmasın diye uyarı önergesi vermeye çalıştım. Çünkü sayı toplanmamış. Genel Başkana verilen bilgi de yanlış, uyarmaya çalışıyorum. Dilekçe vermenin karşılığı dayak, linç etme, dilekçeleri kabul etmeme olamaz.''

İsa Gök, dün kendisine yapılanlar karşısında salonda bulunan CHP milletvekillerinin hiçbir şey söylememesine de kırıldığını kaydetti.

Kendisine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde linç girişiminde bulunulduğunu ifade eden Gök, Genel Başkanın da bu duruma müdahale etmek yerine 'kimse huzuru bozamaz' diyerek adeta onayladığını savundu.

Gök, ''Olayı hukuki zemine taşıyacak mısınız?'' sorusu üzerine de değerlendirdiklerini, önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi. İsa Gök, Divan'a verdiği dilekçedeki gerekçeler hakkında da gazetecilere bilgi verdi.

Kendisine yapılanları ''CHP'lilerin değil, bir saldırı timinin gerçekleştirdiğini'' iddia eden Gök, konunun mutlaka irdelenmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamalarının ardından yanındaki bir grupla salona giren Gök, tribünde delegeler için ayrılan bölümün arka sırasına oturdu.

10:20 AHMET TANER KIŞLALI'YA KAMERA ALINMIYOR

CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılıyor.

Salonda yavaş yavaş heyecan artarken, alınan güvenlik önlemleri de dikkat çekti. "Salonun kurultayı izlemek için başvuran 956 basın mensubunun çalışmasına izin verecek büyüklükte olmaması nedeniyle" kurultay salonuna muhabir ve foto muhabiri alınırken, kamera alınmıyor.

Dün, Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılan 16. Olağanüstü Kurultayı'nda, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'ün itirazları gündeme gelmiş ve salonda arbede yaşanmıştı.

Bugün, Ahmet Taner Kışlalı'da basının yer aldığı salonun orta kısmının etrafı güvenlik bariyerleriyle çevrildi. Dünden farklı olarak bugün, bariyerlerin yalnızca bir tarafına çıkış verildi.

Salonda, CHP'li milletvekilleri, grup başkanvekilleri ile parti yönetimi de yerleri aldı. Eski Genel Başkanlardan Altan Öymen, eski bakanlardan Hikmet Çetin ise konuklar arasında yer alıyor.

Öte yandan, salondaki delegelere hazirun cetveline imza atmaları yönünde, zaman zaman uyarı anonsları yapılıyor.

09:48 GÖZLER AHMET TANER KIŞLALI'DA

CHP'de dün gerçekleştirilen 16. Olağanüstü Kurultayın ardından gözler, bugün yapılan ikinci kurultaya çevrildi.

CHP'de bugün 362 delegenin çağrısıyla Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda 17. Olağanüstü Kurultay yapılıyor. Kurultay salonunda, henüz hareketlilik yaşanmazken, tribünler de yavaş yavaş doluyor.

Salon kırmızı, beyaz CHP bayraklarıyla donatılırken, salonda "Demokratik Tüzük ile Tam Demokrasi", "Önce Parti İçi Demokrasi, Önce Örgütün Sesi" yazılı afişler dikkat çekiyor. Yine platformda, Mustafa Kemal Atatürk'ün CHP rozeti takmış fotoğrafı ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı yan yana asılmış durumda. Platformun yanına dev ekranlar kurulurken, platformun tam karşınında ise; ortasında Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının yer aldığı, bir yanında "Özgürlük Herkesin Hakkı, Demokrasi Bu ülkenin Şartı", diğer yanında "Demokrasi, Özgürlükler, Hukukun Üstünlüğü Bizimle Gelecek" yazılı dev afiş yer alıyor.

Salonda, Zülfü Livaneli'nin şarkıları çalınırken, salonun dışında hareketlilik yaşanıyor. Kurultaya gelenleri, binaya asılmış "CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'na Hoş Geldiniz" afişi karşılıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun salonda delegelere yönelik bir açılış konuşması yapması bekleniyor. Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın da salona gelerek, bir konuşma yapabileceği ifade edildi.

Öte yandan CHP Genel Merkezi, sürekli delegeleri kurultaya katılmaları yönünde uyarıyor. Sabah saatlerinden itibaren delegelerin cep telefonlarına atılan mesajlarda, "kurultaya katılın" çağrısı yapılıyor.