CHP Rize İl Başkanı Deniz: Ardeşen'deki Kafes Balıkçılığı Projesinin İptali Doğru Bir Karar

CHP Rize İl Başkanı Deniz: Ardeşen'deki Kafes Balıkçılığı Projesinin İptali Doğru Bir Karar
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Ardeşen'de balık kafesi yapımından vazgeçilmesiyle Ardeşenlilerin maraba olarak çalışmaktan kurtulduğuna vurgu yaparak, "Proje kıyı balıkçılığını öldürecek yatırım olduğundan iptal edilmesi doğru bir karar" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Ardeşen ilçesinin Işıklı bölgesi açıklarında yapılması planlanan kafes balıkçılığından vazgeçilmesi karar alınmasının doğru bir karar olduğunu ifade ederek, “Bu projenin ekonomik anlamda hiçbir katkısı yoktur sadece yapan firmalara katkısı olacaktır. Siz o projeleri hayata geçirirseniz bugün kıyı balıkçılığı yapan arkadaşların hepsi işsiz kalır, bir tanesi iş alamaz ve gider orada maraba olarak çalışır. Başka da hiç katkısı yok. Doğru da bir hamle yapılmıştır. İptal edilmiştir.” dedi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, konu hakkında yaptığı açıklamada, Ardeşen’de yapılacak kafes balıkçılığının Ardeşen’deki kıyı balıkçılığını öldürecek yatırımlar olduğunu kaydederek, “Ardeşen bölgesinde yapılacak olan kafeslerin hepsi Ardeşen’deki kıyı balıkçılığını öldürecek yatırımlardır. Orada bir tane doğal balık yaşatamazsınız. Kafes balıkçılığı dünyada tartışılan bir konu. Gelişmiş ülkeler bunları yapmıyorlar. Bizim gibi ülkeleri transfer ediyorlar. Çünkü hiç kimse kendi denizini kirletmek istemiyor. Başkası kendi denizini kirletmiyorsa ben niye denizimi kirleteyim. Bodrum’da bunlar yaşandı. Bodrum’da insanlar denize giremeyecekler neredeyse. Karadeniz’e bakın bir tane tekneniz var mı? Karadeniz’deki balıkçılığı niye geliştirmiyorsunuz? İnsanlar doğal balıkçılık yaşasınlar. Karadeniz’in kendi doğal mezgitini, istavritini, kefalini yesin insanlar. Bu insanlar binlerce yıl kıyıdan avladıkları kefallerle, hamsilerle büyüdüler. Sizin yapacağınız şey nedir? Somon getireceksiniz. Somon bu bölgenin balığı değil kafeslerde yetiştireceksiniz. Bölgenin balığı olan somonlar var. Fırtına Vadisinden gelen balık var. O doğal balık. Ona eyvallah. Ama siz oraya set kurdunuz. Bu balık yukarıya nasıl gelecek dediğiniz zaman atlayacak diyor. Balık oraya gelecek, buranın geçişi neresidir diyecek, oradan bir delik bulacak, oradan artistlik bir hareket yapacak atlarken de aynı deliği bulacak ve oradan içeri girecek. Atletik bir balığa dönüşebilir. Bu balıklar Kanada’dan gelen balık. Düzgün bir şekilde gelen balık Ardeşen’e gelişinde artistlik hareket yapacak. Atlayacak zıplayacak yer bulacak.” diye konuştu.

Projenin ekonomik anlamda Ardeşen ve Rize’ye hiçbir katkı sağlamayacağını, kafes balıkçılığı yapan firmalara katkısı olacağını iddia eden Deniz, kafes balıkçılığı yerine doğal balıkçılığın geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Müthiş bir şekilde denizi kirleten unsurlar bunlar. Bu hatlara devam etsinler 5 sene sonra bu sahilde kokudan dolayı hiçbir yere gidemezsiniz. Sizin çocuklarınız yakanıza yapışır. Balıkçılık bu insanların kanında olan bir şey. Hepimiz balıkçı insanlarız. Osmanlı döneminde denizdeki çalışanların çoğu buradan giden insanlar. İstanbul Boğazının iki tarafında Laz uşakları Karadeniz uşakları orada denizcilikle uğraşıyorlar. Denizcilik kimliği olan insanlarız biz. Ne balığımızdan faydalanabiliyoruz ne denizden faydalanabiliyoruz. Siz onu yapacağınıza doğal balıkçılığı geliştirin. Gürcistan’da Rusya’da doğal balıkçılık var. Ve hiçbir sıkıntı yok orada. İstavriti geliştirin kefali geliştirin karagözü geliştirin bunlarda hiçbir sıkıntı yok ki. Ama siz kendi doğal balıkçılığınızı geliştireceğinize tamamen ihracat amaçlı kafes balıkçılığı yapmayı düşünüyorsunuz. Yapabilirsiniz. Göllerde yapın derelerde yapın. Derelerin durumunun ne olduğunu biliyorsunuz. Bu projenin ekonomik anlamda hiçbir katkısı yoktur sadece yapan firmalara katkısı olacaktır. Siz o projeleri hayata geçirirseniz bugün kıyı balıkçılığı yapan arkadaşların hepsi işsiz kalır. Bir tanesi iş alamaz ve gider orada maraba olarak çalışır. Başka da hiç katkısı yok. Doğru da bir hamle yapılmıştır. İptal edilmiştir. Biz bu sürecin içerisinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak, parti olarak yokuz. Niye yokuz? Çünkü vatandaşın kendisinin birebir örgütlediği bir çalışma.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Milletvekili Avcı: Ardeşen'deki Deniz Kafesli Balık Çiftliği Projesi Durduruldu

Ardeşen’de ‘Deniz Kafesli Balık Çiftliği Projesi’ Protestosu