CHP Rize İl Başkanı Deniz: ÇAYKUR, AKP Döneminde Çok Kötü Yönetildi

CHP Rize İl Başkanı Deniz: ÇAYKUR, AKP Döneminde Çok Kötü Yönetildi
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, ÇAYKUR'un AKP döneminde çok kötü yönetildiğini söyledi. Çay için kanun teklifi hazırladıklarını ve Rize Milletvekillerinden destek beklediklerini kaydeden Deniz, yaş çay fiyatının beklentilerin altında kaldığını belirtti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, ÇAYKUR'un AKP döneminde çok kötü yönetildiğini ve zararları ile banka borçlarının çok fazla olduğunu kaydetti. 16 Mayıs’ta Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından açıklanan yaş çay fiyatının üreticiyi memnun etmediğini belirten CHP Rize İl Başkanı Deniz, fiyatın beklentilerin altında kaldığını söyledi. İl Başkanı Deniz ayrıca, "Çayın çok sorunu var ama çözümsüz değil" açıklamasında bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’ya da eleştirilerde bulunarak 17 yıldır çayın sorunlarının çözüme kavuşturulamadığını ifade etti.

YAŞ ÇAY FİYATI BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Deniz’in düzenlediği basın toplantısında gündemde ÇAYKUR, çay ve çayla ilgili sorunlar vardı. Bakan Pakdemirli tarafından açıklanan yaş çay fiyatının üreticiyi tatmin etmediğini ve beklentilerin uzağında kaldığını kaydeden Deniz, “16 Mayıs'ta ÇAYKUR yeni sezona ait çay alım fiyatını açıkladı. Beklentiler, vatandaşımızın beklentileri bu noktada daha farklı bir rakamdı ve vatandaşlarımız farklı bir rakam bekliyordu. Açıklanan fiyatın beklentinin altında kaldığını da gördük. Bu seneki açıklanan fiyatlar 2,90 artı 13 kuruş destekleme. Destekleme fiyatları nedense bir türlü artmıyor hep aynı kalıyor. 3-4 yıldır destekleme devam ediyor. Fiyatlarda %25’lik bir artış gerçekleşti. Toplamda baktığımız zaman bu artışın aslında %23,7 olduğunu görüyoruz. Her zaman söylemiş olduğum bir şey var. Üreticiyi korumanın öncelikli yolu üretici fiyatları endeksine göre zam yapmaktır. Üretici fiyatları endeksi enflasyonuna baktığınız zaman yüzde 33,64’tü 2018 yılında. Asgari olarak bu oranda bir zam yapılması üreticiyi en azından korumuş olurdu. Gıda enflasyonuna baktığın zaman ise çok daha büyük rakamlar olduğunu görüyoruz Çok küçük bir karşılaştırma yaptığınız zaman geçen sene 30 Nisan'da açıklanmıştır o zamanki dolar kuru dört liraydı şimdiki dolar kuru altı lira. Yani dolar bazında yüzde 50’lik bir artış gerçekleşti. Bunun yansımalarına baktığımız zamanda ise çok daha büyük artışların olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu anlamda çay üreticisine yapılan zam yeterli değildir.” dedi.

saltuk-deniz-chp-rize-il-baskani.jpg

CHP'DEN KANUN TEKLİFİ

İl Başkanı Deniz, açıklanan fiyatın ne kadar yüksek olursa olsun özel sektör mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için çayda bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir kanun teklifi hazırladıklarını belirterek, AK Parti Rize Milletvekillerinden de kanun teklifi önergelerine destek vermelerini isteyerek, “Olayın sadece çay üreticisi olan kısmı yok, özel sektör kısmı da var. Açıklanan fiyatı ne kadar yüksek açıklarsanız açıklayın özel sektörün vatandaşı mağdur etmesinin önünü engelleyecek bir çalışmaya girmek zorundayız. Bunun hayata geçirilmesi gerekiyor. Bugün şu anki koşullarda 2020 vadeli çay alımların yapıldığını, fiyatların verildiğini, 1,80 – 2 TL’lerde peşin alımların yapıldığını görüyoruz. Yani çay fiyatının açıklanmış olmasına rağmen vatandaşımızın mağduriyetinin devam ettiğini görüyoruz. Demek ki burada bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Birilerinin insafına bırakılmadan bu işin yasal boyutlarının sağlanması gerekiyor İlk yasa çıktığı zaman 3788 sayılı yasada devlet vatandaşa çay alım garantisi vermiş ve vatandaşlar çay ekimine girerek çay tarımı bölgede gelişmiş. 1985 yılında çıkartılan yasada bu hak kaldırılmış gibi gözükse bile aslında bu hak var olan bir hak. Yani ÇAYKUR vatandaşın tüm çayını almak zorunda. İlk çıkan yasaya baktığımız zaman. Bunu bir çok kere dile getirdik fakat üreticiler ve sendikalar bunun üzerine gitmiş değil. O maddenin o çıkartılan yasaya baktığımız zaman da vatandaşın hakları saklıdır deniyor. Vatandaşın saklı olan hakkı nedir? Çayını satabilmek garantisidir başka ne olacak kendini korumak açısından. Bu anlamda özellikle vatandaşların ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyatların altına özel sektörün alım yapmasını yasaklayacak bir uygulamaya gidilmesi gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi, Partimiz bu konuda bir kanun teklifi hazırlıyor, önümüzdeki günlerde bu kanun teklifi meclise verilecek. Rize'nin milletvekilleri de bu önergeye destek verirler ve önergeyi de paylaşırlarsa konu yasallaşmış olacak ve böylelikle vatandaşın ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyatın altında daha düşük fiyatlarla çay satmasının önüne geçmiş olacağız.” diye konuştu.

ÇAYIN SORUNLARI ORTAK AKILLA ÇÖZÜLÜR

Özel sektörün uzun zamandır kuru çaya zam yapılmasını beklediğinden zor durumda bulunduğuna dikkat çeken CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “Özel sektör kuru çaya zam beklentisinde ve uzun zamandır kuru çaya zam yapılmadığı için stok maliyetleri yüksek. Bununda giderilmesi gerekiyor. Yani sorunda sadece üretici boyutu yok özel sektör boyutu da var. Sanayi, çay sanayisi boyutu da var. Bunları da içine alan bir çalışmanın beraberinde yürütülmesi gerekiyor. Bunu yıllardan beri söylüyoruz. Rize’deki çayla ilgili sorunu ortaklaşa ortak akılla çözülmesini sağlamamız gerekir. Bunun içinde tarafların bir araya gelmesi gerekiyor ama nedense bu taraflar bir araya gelse bile eksik tarafları olarak geliyorlar. Üreticinin olmadığı, üretici sendikaların olmadığı ya da ÇAYKUR’da çalışan işçilerin sendikasının olmadığı, vatandaşım olmadığı, siyasi parti temsilcilerinin içinde olmadığı ortak akıl üretme çalışmaları bugün geldiği noktada budur. Hep aynı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu açıdan yapılması gereken öncelikle bu yasanın kanunlaşması için meclise getireceğiz ama buradaki Rize milletvekillerinin de buna destek vermesini isteriz. Çünkü vatandaşımız bu konuda mağdur ediliyor ve mağduriyeti sürekli devam ediyor. Bunun hayata geçmesini sağlamak ve Rize'de bir an önce ortak akılla Rize'deki sayın Yazıcı'nın çayın sorunları var biliyoruz demesiyle olmuyor bu olay. 17 yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz, 17 yıldır bölgede siyaset yapıyorsunuz. Çayın sorunları var demek işin kolayına kaçmaktır. Çayın sorunları varsa sorunları niye çözmediniz ya da bu sorunların çözülmesi için niye insanlarla ortak akılla bir çalışma yapmıyorsunuz? Bunu da kendilerine sormamız gerekiyor? Yani çayla ilgili şu aşamada ilk söyleyeceklerimiz bunlar. Vatandaşımızın bu konudaki önümüzdeki günlerde bu iş devam ettiği sürece bir takım hareketlenmelere vatandaşın bu konuda tepkisini göstereceğine dair çalışmalar olduğunu biliyoruz. Çünkü bu iş artık kabul edilecek bir boyutta değil her sene aynı şeyi yaşamak insanları her sene aynı şeyleri yaşamaya mahküm etmeye çalışmak çok büyük bir haksızlık, var olan bir sorun ve bu sorun hiçbir zaman hiçbir şekilde çözülmüyor.” dedi.

saltuk-deniz-basin-aciklamasi-chp-rize-il-binasi-1.jpg

ÇAYKUR AK PARTİ DÖNEMİNDE ÇOK KÖTÜ YÖNETİLMİŞTİR

Deniz, konuşmasının devamında "Türkiye giderek borçlanmak ve borçlarını çevirmekte zorlanan bir ülke konumunda. Varlık fonu da borçlanmak amacıyla oluşturulan bir kurum böyle giderse çok yakın zamanda bir sabah kalktığımız zaman ÇAYKUR’un da elimizden çıktığını görürüz. Çünkü bir varlık fonu özelleştirmeden farklı şekilde işleyen bir kuruluş. Yani bir gecede hisselerinizi devrederler. Haberiniz olmadan giderler. İtiraz edemezsiniz bir satış süreci olmayacak. Seçim kampanyamızda da bunu dile getirmişim. Bu sorunların acilen gündeme getirilmesini ve çözülmesini bekliyoruz “ diye konuştu.

Deniz, konuşmasının sonunda çayla ilgili verecekleri kanun teklifine yeniden değinerek, "Çayla ilgili bizim gruptan birkaç gün içinde çıkacak olan ve çıktığında vereceğimiz kanun teklifiyle ilgili yasaya da önergede Rize milletvekillerinin sahip çıkmadıkları Rize’ye bir şekilde sahip çıkmalarını talep ediyoruz bu konuda destek verirlerse bu konudaki yasa çıkmış olur ve vatandaşın da bu konudaki sorunu çözülmüş olur” dedi.

İl Başkanı Deniz, 1978 yılından bu yana çaya enflasyon oranında zam yapılması halinde yılda 10 ton çay veren insanın bugün 1 daire kaybının bulunduğunu kaydederek, çay üreticisinin yoksullaştırıldığını ifade etti.

ÇAYKUR’un AKP döneminde çok kötü yönetildiğini ifade eden CHP İl Başkanı Deniz, “AKP döneminde ÇAYKUR kötü yönetilmiş eyvallah. Bunları zaten söyledik. Kötü yönetim. Çok fazla zararları var, banka borçları çok fazla yüksek, sermayesi artmasına rağmen banka borçları da artmış. Bunları önümüzdeki günlerde ayrıca tartışabiliriz ama ÇAYKUR’u kamuoyunun önünde tartışmaktan ziyade daha işlevsel hale getirilmesini sağlamak zorundayız” şeklinde konuştu.

Toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu ve İl Kadın Kolları Başkanı Fazilet Türüt ile partililer katıldı.

saltuk-dneiz-basin-toplantisi-53.jpg