CHP Rize: Yaş Çayda Özel Sektörün Mağdur Ettiği Üreticinin Uğradığı Zararlar Karşılanmalı

CHP Rize: Yaş Çayda Özel Sektörün Mağdur Ettiği Üreticinin Uğradığı Zararlar Karşılanmalı
Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanlığı, yaş çay sezonunun başlamasının üzerinden 22 gün geçmesine rağmen yaş çay fiyatının açıklanmamasına tepki göstererek, açıklanmayan fiyat nedeniyle mağdur edilen üreticinin mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ÇAYKUR’un izlediği yönetim politikası eleştirilerek, izlenen yönetim politikası nedeniyle yaş çay üreticilerinin özel sektör tarafından mağdur edildiği ve mağdur edilen üreticilerin kayıplarının karşılanması gerektiği kaydedildi.

15 madde halinde yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Yaş Çay Fiyatı Açıklansın, Üreticinin Zararı Karşılansın!

2017 yılı yaş çay kampanyası ÇAYKUR tarafından 3 Mayıs 2017’de açılmıştır. Ancak;

1- ÇAYKUR yani Devlet, bugün 25 Mayıs olmasına rağmen yaş çay fiyatı açıklamamıştır. Eleştirilere karşı yaş çay fiyatının 26 Mayıs’ta açıklanacağı ifade ediliyor!

2- Her yıl olduğu gibi bu yıl da geçen 22 günlük sürede gerçek rakamlar çarpıtılmaktadır. Şöyle ki, günlük işletme kapasitesi 9 bin ton olduğu açıklanan ÇAYKUR’un, bu kapasite baz alındığında işleyeceği yaş çay miktarının 180 bin ton civarında olması gerekirken; bugün itibarıyla işlediği yaş çay miktarı 60 bin tondur.

3- Yani ÇAYKUR, açıklanan bu kapasitesini kullanmamaktadır! Bu durum, özel sektörün işine gelmektedir ki, ilk 4 günde Devlet fiyatına bir hafta sonra peşin ödemeli olarak sürdürdükleri yaş çay alımlarını, 23 Mayıs günü itibarıyla 1,60 TL – 1.75 TL üzerinden peşin/vadeli ödemeli olarak uygulamaya ve dolayısıyla fiyat düşürmesine neden olmuştur.

4- Aynı durum devam ettiği sürece, 3-4 gün içinde özel sektörün bu fiyatların altında çay almasına neden olacağı aşikârdır.

5- Durum şudur ki ÇAYKUR, randevulu sisteme geçmiş fabrikalarla mubayaa yapmaktadır.

6- ÇAYKUR Genel Müdürlüğü yetkilileri, uygulanan bu kararla yaş çay üreticilerini mağdur etmektedir.

7- ÇAYKUR’un 2005’teki 6 bin 500 ton günlük işleme kapasitesi ile bugünkü kotaları işlemekteyken, geçen sürede ÇAYKUR’un günlük işleme kapasitesi 9 bin ton/güne çıkarılmasına rağmen, uygulanan yaş çay alım kotasında neden hiçbir değişiklik olmamıştır.

8- Buna göre, ÇAYKUR’un günlük yaş çay işleme kapasitesinin arttırılmasının amacı neydi?

a)- ÇAYKUR, Kotayı arttırmak için mi kapasite artırmıştır?

b)- Üreticinin özel sektöre karşı korunması mı amaçlanmıştır?

9. ÇAYKUR bu durumu açıkça üreticiye izah ederek açıklamalıdır.

10. Bizler de merak etmekteyiz… Çünkü kapasite artırımı ile ilgili üretici lehinde hiçbir gelişme olmamıştır.

11. Üreticinin önümüzdeki Ramazan ayı nedeniyle çayını biran önce bitirmek isteyeceği açık olarak düşünüldüğünde, bunu fırsat bilen özel sektörün bu durumunu kendi çıkarları aleyhinde kullanmak istenmesiyle alakalı mıdır?

12. Yoksa bu uygulamalarla her yıl üretici, özel sektöre verdiği yaş çay karşılığında ton başına 500 TL eksik ödeme mi alacaktır?

13. Kapasite artırımı eğer kullanılmıyorsa, kapasiteyi neden arttırdınız? Yoksa Türk çaycılığını paket halinde yabancılara mı devredeceksiniz de; kapasiteyi arttırmakla yatırım yapma ihtiyacı bırakmayacaksınız?

14. Yaş çayda fiyat bir an önce açıklanmalıdır ve özel sektörün bu uygulamaları karşısında uğradığı zararlar karşılanarak telafi edilmelidir.

15. ÇAYKUR bir an önce açıklanan orandaki tam kapasiteye çıkmalı ve kaliteli çay üretilmelidir…