CHP Rize'de İstifa Depremi

CHP Rize'de İstifa Depremi
CHP Rize İl Yönetim Kurulundan 3 isim, yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

CHP Rize İl Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Varlı, Osman Erdoğan ve Ebru Karaca yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiklerini açıkladı.

İstifa eden yöneticiler ortak bir yazılı açıklamada bulundukları açıklamada şunları kaydetti:

Kamuoyuna;

Çok değerli Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhuriyet Halk Partisi’nin son Kurultay’ında yapmış olduğu konuşmada ifade ettiği; “İçki sofralarından vatan kurtaranları istemiyorum, hepsini temizleyeceğim; bana çalışacak adam lazım” sözünü, öyle alelade edilmiş bir laf olarak algılamadık, “CHP artık değişiyor, büyüyor, halka yaklaşıyor” inancı duyduk. Biz de bu değişime Rize’den katkı sağlayabilmek adına Parti’ye katılarak il yönetim kurulunda görev aldık.

7 Haziran seçimlerinden kısa süre önce oluşturulan yeni yönetim kurulunda heyecanla çalışmaya başladık. Partimizin 38 yıl aradan sonra Rize’den bir milletvekili çıkarması için çabaladık. Ne var ki, il başkanı ve yönetim kurulunun değişmesine, yenilenmesine karşın, yıllardır parti içerisinde konuşlanmış, köhne yapıya müdahale etme imkanı bulamadık. Yönetim kurulu içerisinde iyi niyetle çalışan arkadaşlarımız olsa da; partiyi ‘babasının çiftliği’ gibi gören bu köhnemiş yapının değişmesini sağlayamadık. Bu yapısal sorunlar nedeniyle 7 Haziran seçiminde milletvekili çıkarma şansını kaybettik.

1 Kasım seçiminde ise adayların açıklanması sonrası İl Başkanımız Sayın Mesut Rakıcı, istifa ettiğini açıkladı. İstifa kararı genel merkez tarafından işleme konmasa da; bu tavır örgütler üzerinde olumsuz etki yaparak, seçim sürecine zarar verdi. Seçim sürecini tümüyle olumsuz etkileyen bu istifa açıklaması ile partililer baştan kaybetmişlik psikolojisine sürüklendi. Bunun doğal sonucu olarak seçimde beklentilerin altında kalındı. Cumhuriyet Halk Partisi ülke genelinde oylarını 500 bin civarında artırırken, Rize’de 7 binin üzerinde oy kaybedildi.

İl örgütündeki yönetim anlayışının antidemokratik olduğu, yönetim kurulu üyelerinin görüşlerine başvurmak ve ortak kararlar almak yerine, yönetim kurulunu karar defterini imzalaması için toplantıya çağıran dayatmacı anlayışı kabul etmiyoruz. Baskıcı, halkın değerlerinden uzak, küçük olsun benim olsun anlayışı ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin Rize’de Genel Merkeze rağmen değişime direndiğini üzülerek gözlemledik. Seçim kaybedip kongre kazanmayı marifet sayan anlayışla birarada çalışma imkanımız bulunmadığını gördüğümüz için, il yönetim kurulu üyeliğinden bugün itibarıyla istifa ediyoruz.

Seçim kazanmak için harcamadığı enerjiyi masa başı delege yazarak kongre kazanmak için harcayan mevcut il başkanı ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin Rize’de başarılı olma şansı bulunmamaktadır. Partiyi büyütecek, halkla kucaklaştıracak, amacı kongre kazanmak değil seçim kazanmak olacak, CHP’yi başarıyla temsil edebilecek bir il başkanı ve yönetim anlayışına, bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır ve 23 Aralık’ta yapılacak il kongresinde böyle bir yenilenmenin olamayacağı anlaşılmaktadır.

Bu nedenle; Genel Başkanımızın ve Parti Yönetiminin değişim isteğine ve Partimizin halka açılarak büyümesi için verdiği mücadeleye, bugünden itibaren sade parti üyesi olarak devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.