CHP'den Meclise Çaykur Soruları

CHP'den Meclise Çaykur Soruları
Çalışanlarına promosyonu kaldıran Çaykur, Umre masraflarını karşıladı mı? Genel Müdürün yurtdışı seyahatleri ve fuarların kuruma maliyeti nedir?..

Yaş çayda uygulanan düşük fiyat, kota ve kontenjan tartışmalarının ardından, KİT Komisyonu Raporları, kuru çaya yapılan zamlar ve bayi anlaşmalarıyla, kuru çay satışlarındaki belirsizlikler nedeniyle çeşitli tartışmalara konu olan Çaykur, bu kez de yurtdışı seyahatleri ve fuarlar nedeniyle TBMM gündemine taşındı.

Geçen hafta içerisinde KİT Alt Komisyonunun ön rapor hazırlıkları içim çalışmalara başladığı Çaykur'da yaşanan ilginçlikler, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'nin soru önergesiyle Meclis'e taşındı.

KİT Alt Komisyonunda yer alan CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı ile Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güner'in, Çaykur'a ilişkin iddia ve tartışmaları komisyon raporuna ekletmesinin ardından, Çaykur'la ilgili bir takım iddialarda ilk kez gündeme geldi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Çaykur'un faaliyetleri ile ilgili olarak Bakan Çelik'e 13 soru yöneltti.

Çaykur Çayı Neden Pahalı?

CHP Milletvekili Hakverdi'nin soru önergesinde özellikle de Suudi Arabistan ile ilgili sorular dikkat çekerken; Bakan Çelik'in yanıtlamasını istenen soruların başında ise Çaykur'un ürettiği çayların neden son bir yıl içerisinde sürekli zamlandığı diğer ürünlerden daha pahalı olduğu soruldu.

Hakverdi'ni bu konudaki sorusu şöyle: "Devlet desteği ile Pazarda lider olmasına ve bir Kamu İktisadi Kuruluşu olmasına rağmen neden raflarda piyasadaki bir çok rakibinden daha pahalı olarak satılmaktadır?"

Genel Müdürün Yurtdışı Seyahatleri

Sorularına Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun yurtdışı seyahatlerine dikkat çekerek devam eden Hakverdi, Bakan Çelik'e yönelttiği 2.sorusunda, "Çaykur Genel Müdürü ve beraberindeki heyetler son 5 yılda kaç kez yurtdışına seyahat gerçekleştirmiştir? Tüm bu seyahatlerin kuruma masrafı nedir" şeklinde ifadelere yer verilirken; "Bu seyahatler karşılığında son 5 yılda Çaykur'un ihracatında ne kadar artış olmuştur" şeklindeki soru ile de bu seyahatlere gerekçe oluşturan ihracat rakamlarına vurgu yapıldı.

Suudi Arabistan ve Umre Sorusu

Çaykur'un bir önceki yaş çay sezonundaki kampanya çalışmaları devam ederken, yurtdışı fuar çalışmaları kapsamında yapılan seyahat ve iş gezileri ile özellikle de 'umre' zamanı Suudi Arabistan'a yapılan ve aynı zamanda Rize Valisi ve bazı bürokratlar ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı geziye dikkat çekildi.

CHP'li Hakverdi, soru önergesinde, "Çaykur'un ihracatını artırmak amacı ile son 5 yılda Suudi Arabistan'a gidilmiş midir? Gidilmişse Rize Valisi ve beraberindeki heyet de bu seyahate katılmış mıdır? Bu seyahatin giderleri Çaykur tarafından mı karşılanmıştır" şeklinde sorularla konunun ayrıntıları hakkında bilgi istedi.

Sorularının bu kısmında Hakverdi, ayrıca, "Suudi Arabistan'a Çaykur'un pazar payını artırmak amacı ile değil de Umre amacı ile mi gidilmiştir? Bu seyahatin giderleri Çaykur tarafından mı karşılanmıştır" şeklindeki ifadelerle de kurumdan bu konuda herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığını sordu.

13 Yılda Zararı Nedir?

Çaykur'un zarar ettiği veya ettirildiği iddialarını da soru önergesine taşıyan CHP'li Hakverdi, "Son 13 yılda Çaykur toplamda ne kadar zarar etmiştir" şeklindeki soru önergesinde en ilginç tarafı ise Çaykur'un Ankara'daki bir binayı kiralamasına ilişkin sorular oldu.

Ankara'da Bina mı Kiralandı?

Hakverdi, bu konuda Bakan Çelik'e, "Ankara Kurtuluş Semtinde bulunan Selüloz-İş Sendikasına ait bina kaç yıllığına ve Aylık kira bedeli olarak hangi fiyata kiralanmıştır? Kiralanan bina hangi amaçla kullanılacaktır? Binanın restorasyonu ve dekorasyonu için harcanan miktar ne kadardır" sorularını yöneltti.

Çalışma Ofisi Var mı?

Ankara'da kiralandığı ileri sürülen binaya ilişkin sorularını sürdüren Hakverdi, "Bu binada Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'na çalışma ofisi yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu ofisin dekorasyonu için ne kadar harcama yapılmıştır? Bu ofisin dekorasyonu için yurtdışından ithal edilen herhangi bir dekorasyon malzemesi var mıdır" şeklinde sorularını sürdürdü.

Nakliye Soruları

Hakverdi'nin soru önergesinde dikkat çeken bir başka bölüm ise kuru çay satışlarındaki nakliye kısımları oldu.

Hakverdi, kuru çay nakliyelari konusunda Bakan Çelik'e, "Rize'den Samsun'a satılacak çaylar kamyona yüklendikten sonra önce Ankara'ya oradan tekrar Samsun'a nakledilmiş midir? Nakledilmişse bu uygulamanın açıklaması nedir? Çaykur'un nakliye işlerini kim ya da hangi firma kanalıyla yapılmaktadır? Son 10 yılda bölgelere satılan Çaykur ürünleri için nakliyede yapılan bu uygulama ve bu uygulama sonucu oluşan zarar ne kadardır?

Promosyon Soruları

Yurt genelindeki bazı kurum kuruluşlarda olduğu gibi Çaykur'da da yaşanan promosyon sorununa da değinen CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, "Çaykur ürünleri promosyon olarak dağıtılmakta mıdır? Dağıtılıyorsa son 10 yılda hangi kurum kuruluş ve şahıslara ne kadar promosyon gönderilmiştir" şeklindeki soruları ise bugüne kadar hiçbir şekilde gündeme taşınmayan bir başka sorunu daha gündeme getirmiş oldu.

Hakverdi, aynı zamanda bu promosyon sorularının yanında personele daha önce ödenen promosyon paralarının düşürülerek kısmen kesildiğine de işaret ettiği sorularını, "Daha önce Çaykur personeline dağıtılan yıllık 2.250 Gr promosyon çay neden kaldırılmıştır? Personelin ikramiyeleri zamanında ödenmiş midir? Toplumumuzun severek tükettiği ve ülkemizde de oldukça çok yetişen çay'ın fiyatlarını düşürmek için Çaykur'un herhangi bir çalışması var mıdır" ifadeleriyle tamamladı.

Rize İl Başkanlığını Bilgilendirecek

Bakan Çelik'in, CHP'li Hakverdi'nin bu sorularını ne zaman ve ne şekilde yanıtlayacağı merak edilirken Hakverdi, CHP Rize İl Başkanlığı ile bağlantılı olarak sürdürdüğü çalışmaları sonucunda elde edeceği bilgileri de CHP Rize İl Başkanlığı aracılığıyla Rize kamuoyuyla paylaşacağını kaydetti.

Kaynak:Ömer Şan