Chp'li Seçer Yağlı Tohum Fiyatlarını Değerlendirdi

Chp'li Seçer Yağlı Tohum Fiyatlarını Değerlendirdi
CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Vahap Seçer, "Yağlı tohum ürünlerindeki fiyat istikrarsızlığının önüne geçilmeli" dedi.

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Vahap Seçer, "Yağlı tohum ürünlerindeki fiyat istikrarsızlığının önüne geçilmeli" dedi.

Seçer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yağlı tohum ürünlerinde yaşanan fiyat istikrarsızlıklarına dikkat çekti. Türkiye’nin yağlı tohum üretim potansiyeline sahip olmasına karşın istikrarlı ve sürdürülebilir bir üretimin sağlanamadığını söyleyen Seçer, geçen yıl tonu bin 500 TL'yi aşan ayçiçeğinin tonunun bu sezon bin TL'nin altına düştüğünü kaydetti.

Her yıl yaşanan fiyat istikrarsızlığının önüne geçebilmek için bakanlığın farklı enstrümanları mutlaka devreye almasını isteyen Seçer, açıklamasında şunları kaydetti:

"Örneğin son iki yıldır pamuk piyasalarında yaşanan sıkıntılar ve üreticinin ürününü pazarlamada yaşadığı sorunlar bu yıl Türkiye’de pamuk üretimini kaçınılmaz olarak etkileyecek. Önceki yıllarda 2,5 milyon tona kadar çıkan kütlü pamuk üretiminin bu yıl 2 milyon tonun altında olması bekleniyor. Neden? Çünkü pazarlamada büyük sorun yaşayan üretici pamuktan kaçtı. Ayçiçeğinde de durum benzer bir şekilde. Fiyatın yükseldiğini gören çiftçi bu sene ayçiçeği ekti. Fakat geçen yıl kilogramı 1,5 TL seviyesinde olan ayçiçeğinin kilogramı bu yıl 1 TL'nin altında seyrediyor. Fiyatın düşmesi ile çiftçi büyük hayal kırıklığı yaşadı. Ayçiçek üretiminde artış var, ancak pazarlama ve diğer sorunlar nedeniyle gelecek yıl ayçiçek üretiminde kayıplar olması da kaçınılmaz görünüyor. Soyada da aynı tehlike görünüyor. Bu yıl soyada üretim miktarı arttı. Ancak geçen yıl tonu bin 200-bin 300 lira seviyesinde olan soyanın sezon başında olmamıza rağmen fiyatı bin 100 lira civarında. Fiyat istikrarı sağlanamadığı için çeşitlere bağlı olarak her yıl ekim alanlarında azalma söz konusu olacaktır."

"HÜKÜMET PİYASAYA MÜDAHİL OLMALI"

Hükümetin prim destek uygulamasının yerinde, ancak tek başına yeterli olmadığını savunan Seçer, şu önerilerde bulundu:

“Sadece sezon başında prim desteğini açıklayarak bir kenara çekilmekle olmuyor. Hükümetin mutlaka farklı enstrümanları yerinde ve etkin olarak kullanarak piyasaya müdahil olması gerekmektedir. Hasat sezonu sonunda çiftçilerimizin yetersiz fiyatlardan kaynaklanan mağduriyetini gidermek için gerekirse prim destekleri revize edilmelidir. Ayrıca bir diğer önemli konu olan ithal ayçiçeğinde 675 dolara çıkartılan referans fiyatı da üreticilerimizin sıkıntılarını çözmüyor, yükseltilmelidir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi sanayicinin yerli üretim ayçiçeği almasını teşvik edecek politikalar derhal devreye sokulmalıdır.”

Seçer, ayçiçek, pamuk ve soya için gerekli tedbirler alınmadığı takdirde mağdur olan üreticinin gelecek sezon yeniden sorunlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.