CHP'li Vekillerin Ziyaretinde Bakırcı'ya Suçlama

CHP'li Vekillerin Ziyaretinde Bakırcı'ya Suçlama
CHP'li vekillerin Rize'deki ziyaretinde Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, Belediye Başkanı Halil Bakırcı'ya veryansında bulundu.

İncelemelerde bulunmak üzere Rize’ye gelen CHP’li vekiller Rize Su Ürünleri Kooperatifinde balıkçılarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Ziyaret sırasında Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın balıkçıları mağdur ettiğini belirterek Rize'de yasaların tersine işletilmeye çalışıldığını savundu.

Geçtiğimiz günlerde incelemelerde bulunmak üzere Rize’ye gelen CHP’li vekiller, Süleyman Çelebi, İlhan Demiröz, Melda Onur ve Candan Yüceer ile CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya, Rize Su Ürünleri Kooperatifinde Rizeli balıkçılarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

chpli-vekillerin-ziyaretinde-bakirciya-suclama-1.jpg

Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı’nın yanı sıra çevre ilçelerin Kooperatif üyeleri ve Rizeli balıkçıların katıldığı toplantıda söz alan Kooperatif Başkanı Mesut Rakıcı, Karadeniz Sahil Yolu’nun yapımı sırasında yıkılan balıkçı barınakları konusunda mağdur edildiklerini ifade ederek, “2007 seçimlerinden önce Sayın Başbakanımızdan miting meydanında, balıkçı barınakları yapımı konusunda söz aldık. Üst yapıların inşası 200 yapı olarak ihale edildi ancak Rize Belediye Başkanının engellemesi sonucu Kooperatife kayıtlı balıkçı sayımız 175 olmasına rağmen 164 barınak inşa edilerek diğer balıkçı arkadaşlarımız mağdur edildi. Yasalar tersine işletilerek 1380 sayılı yasa gereği Balıkçı Barınaklarının kiralanması konulu yönetmelik imzalanmadı neden olarak da “Üst Yapıların İl Özel İdaresi tarafından yaptırılması” gösterildi. “Yıllık 22 Bin Lira kira vericeksiniz” şeklinde isteklerde bulunuldu. Konuyu taşıdığımız mahkemenin lehimizde karar vermesine rağmen “Kıyı Kanununa Aykırıdır” denilerek süreç uzatıldı. Devlet tarafından inşa edilen barınaklar yine devlet tarafından Kıyı Kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle hak sahiplerine teslim edilmiyor. Barınakların ihale ve inşa aşamasında ihmali olanlar hakkında gerekli işlemin yapılmasını ve barınakların Kıyı Kanununa uygun hale getirilmesini istiyoruz.  Defterdarlık buradaki balıkçıların her birine ecrimisil tahakkuk ettirerek 2.500 Lira para talebinde bulunuyor. Konuyu taşıdığımız İdari Mahkeme bu ecrimisil kararını bozarak 237 Liraya hükmediyor. Valilikçe Bölge İdare Mahkemesinde karar temyiz ediliyor. Bölge İdare Mahkemesi “Balıkçı olduğunu iddia eden bir takım meslek mensupları burayı sosyal aktiviteler için kullanmaktadır” ifadelerinin de yer aldığı kararla İdari mahkemenin kararını bozuyor. 1983 yılından bu yana bütün faaliyetlerini devlete belgeleyen bir kooperatifin üyeleri olarak biz “Balıkçı olduğunu iddia eden bir takım meslek mensubu” değil balıkçıyız” dedi.

chpli-vekillerin-ziyaretinde-bakirciya-suclama-4.jpg

CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya ise, “Buraya siyaset yapmaya gelmedim ancak doğruları konuşmamız lazım, yarın bir gün bu barınaklar elinizden alınacak, benimde kayığım var, bu işten ekmek yiyen evini geçindiren insanlar var. Biraz daha bu konuda ilgili olalım, tepki gösterelim, bu tür politika izleyen hangi parti olursa olsun tepkimizi göstermemiz lazım” diye konuştu.

Toplantıda yeni yasa ve tebliğler ile 24 metre sınırına da değinilerek, öngörülen cezaların çok yüksek olduğu vurgulandı.

chpli-vekillerin-ziyaretinde-bakirciya-suclama-2.jpg

chpli-vekillerin-ziyaretinde-bakirciya-suclama-3.jpg

Haber: Fatih Kopuz