Çığda ölen 10 dağcı anısına anıt dikildi

Çığda ölen 10 dağcı anısına anıt dikildi
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağında, geçtiğimiz Ocak ayında meydana gelen çığ felaketinde yaşamını yitiren 10 dağcı anısına yaptırılan anıt yerine dikildi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Heykeltraş Ayhan Yılmaz ve 10 arkadaşı tarafından yaklaşık 4 aylık bir çalışmanın ardından tamamlan heykel, bugün yerine monte edildi.

Anıtın resmi açılışı 24 Ocak 2010 günü Zigana Kış Şenliklerinde yapılacağı belirtilirken anıt, bin 852 metre rakımlı bölgede İl Özel İdaresi ekipleri tarafından yerleştirildi.

anit-1.jpg

Heykelin oturtulacağı kaidenin daha önceden yapılmasının ardından bugün heykeltıraş Ayhan Yılmaz'ın ekipleri yönlendirmesi ile anıt heykel yerine koyularak, betonu döküldü. 2 metre yüksekliğinde ki kaidenin üzerine koyulan heykel, toplamda 9.5 metrelik uzunluğa ulaştı.

Yaklaşık 1.5 ton ağırlığındaki heykelde fiber-glass malzeme kullandıklarını ifade eden Yılmaz, Gümüşhane Valiliği ve Torul Kaymakamlığı işbirliğinde talep edilen heykel çalışmasını yaklaşık 4 ay gibi bir zamanda 10 kişilik bir ekiple tamamladıklarını söyledi.

anit-2.jpg

Aydın, "Bugün olayın cereyan ettiği bölgede heykeli kaidesine monte ettik.Heykelimiz 7.5 metre yüksekliğinde, kaidesiyle birlikte 9.5 metre yüksekliğinde. Dolayısı ile 1.5 ton ağırlığında ve fiber glass malzemeden ürettik. Ön yüzünde ölen dağcıları temsilen 10 ayak izi ve yukardan gelen bir çığ ve çığın düşmesini sembolize ettik. Arka yüzeyinde ise ölen dağcıların isimlerini kabartarak anıtımıza yazdık."

15.20091224210305..jpg

Torul Kaymakamı Şafak Gürçam, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın ile Gümüşhane Kayak Temsilcisi ve Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) Başkanı Mustafa Akbulut'ta çalışmaları yerinde takip etti.

Heykel, çığın meydana geldiği yerin aşağısında Gümüşhane-Trabzon karayolundan rahat görülebilecek ve hemen ulaşılabilecek bir bölgeye yerleştirildi. Heykelin yanına dikilecek Türk Bayrağı'nın yeri de bugün hazırlanarak betonu döküldü.

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana dağında 24 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ faciasında Trabzon Tenis, Dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) sporcularından 17 kişilik grubun üzerine çığ düşmüş ve 10 dağcı yaşamını yitirmişti. Olayda Özlem Timurcuoğlu, H. Ali İsaoğlu, Gülhanım Piyale, Dursun İnan, Burçak Sevim, Erhan Terzi, Hüsniye Sarıbıyık, Davut Akdeniz, Yasemin Aktaş olay yerinde, Hüseyin Kasaosmanoğlu ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

kar-manzara.jpg