Çinliler Görele Pidesi’ni Sevdi

Çinliler Görele Pidesi’ni Sevdi
Çin'in Gastronomi dergisi "San Lian" 2018 yılının Çin'de "Türkiye turizm yılı" ilan edilmesinin ardından Türkiye'ye gelerek Türk lezzetlerini Çinliler'e...

Çin'in Gastronomi dergisi "San Lian" 2018 yılının Çin'de "Türkiye turizm yılı" ilan edilmesinin ardından Türkiye'ye gelerek Türk lezzetlerini Çinliler'e tanıtmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda Giresun'un Görele ilçesinde gelen derginin muhabirleri Görele pidesinden ve çeşitli yöresel yemeklerden tattılar.

Derginin 2018 Şubat ayında çıkartacağı sayısında Türk lezzetleri için 60 sayfalık büyük bir bölüm ayrıldığını belirten Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği Müdür Tamer Uzuner, Görele pidesini tadan Çinliler'in pideyi çok sevdiğini ifade etti. Çinliler'e Giresun'un vejetaryen mutfağından da tattıracaklarını kaydeden Uzuner, "2018 Yılında Çin'de Türkiye turizm yılı ilan edilmesi sebebiyle, Kültür Turizm Bakanlığımız, Kültür Turizm İl Müdürlüklerimizle birlikte Çin'de Türkiye'yi tanıtma anlamında faaliyetler yürütüyorlar. Bugün ve yarın sürecek olan faaliyetlerde Çin'den gelen Çin'in en popüler gastronomi dergisi Giresun lezzetlerini şehrimizi tanıtma anlamında geldiler. Balık, pide, et yemekleri ve vejetaryen mutfağı ot yemekleri üzerine tanıtımlar yapacaklar ve evlerde de çekimler yapacaklar. Bu tanıtımlarla ilgili bu gün Görele'nin meşhur pidesini burada tatma fırsatını yakaladılar. Ziyadesiyle memnun olduklarını belirttiler. 2018 yılı şubat ayı içerisinde 60 sayfalık Türkiye'yi tanıtan bir derginin içinde inşallah Giresun ilimizde yer alacak" dedi.

Görele Pidesi'ni tadan San Lian dergisinin muhabiri Wu Li wei, Çin'de de ekmek ve hamurun üzerine çeşitli malzemeler koyup yiyecekler yapıldığını ama pidede daha çok çeşit kullanılarak yapıldığını ve pidenin daha lezzetli olduğunu söyledi.

Görele pidesi için Wu Li wei şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ekmeğin üzerine yapılan şeylerden hamurun üzerine yapılan şeylerden bizde de var ama burada gördüğüm kadarıyla daha çok çeşit kullanılıyor. Bu pideyi denediğimde farklı şeylerin kullanılması çok ilgimi çekti. Onun dışında birçok yerde buna benzer şeyler yapılıyor ama bunun tadı güzel. Evet, Çinliler yedikleri zaman pideyi bunu severler ama biz genelde çok fazla yağ kullanmıyoruz. O yüzden tadım anlamında yaparlarsa deneme anlamında olursa kesinlikle hoşlanacaklardır."

Derginin Türkiye'de İstanbul'dan sonra özellikle Giresun ve Görele'yi görmek istediklerini belirten Görele Belediye Başkanı Tolga Erener de "Görele'de yut dışından konuklarımız var. Çin'de gerçekten tirajı çok yüksek olan 400 bin tirajı olan dünyaca meşhur San Lian dergisinin editörü Wu Li wei hanım yanımızda bu yıl Türkiye'yi tanıtmaya karar vermişler. İstanbul ve özellikle Giresun'u ve Görele'yi görmek istediler. Sağ olsunlar davetimizi kırmadılar geldiler. Özellikle yöremize has olan pidemizi ve yöresel ürünlerimizi tattılar kemençemizi tanıttık onlara. Bizce başarılı bir program oldu" şeklinde konuştu.

Çinliler Görele Pidesi’ni Sevdi

Çinliler Görele Pidesi’ni Sevdi

Çinliler Görele Pidesi’ni Sevdi

Kaynak:IHA