Cizre’de İlk Defa ‘Total Kalça Protezi’ Ameliyatı Yapıldı

Cizre’de İlk Defa ‘Total Kalça Protezi’ Ameliyatı Yapıldı
Şırnak'ın Cizre ilçesinde, bir iş kazası sonucu düşerek sol kalça kemiği kırılan ve 10 yıldır koltuk değneği ile yürüyen 46 yaşındaki Mahmut...

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, bir iş kazası sonucu düşerek sol kalça kemiği kırılan ve 10 yıldır koltuk değneği ile yürüyen 46 yaşındaki Mahmut Tetik, İlçe Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi'nde ilk defa yapılan "Total Kalça Protezi" ameliyatı sayesinde eski sağlığına kavuştu. Tetik, koltuk değneğini kullanmadan ayağa kalkıp yürümeye başladı.

Cizre'de geçirdiği iş kazası sonucu inşaattan düşerek sol kalça kemiği kırılan 46 yaşındaki Mahmut Tetik, 10 yıldır koltuk değneği ile yürüyordu. Tetik, Şırnak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Cizre Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi'nde Ortopedi Uzmanı Dr. Bangin Bekir Candan tarafından ilk defa yapılan "Total Kalça Protezi" ameliyatı sayesinde sağlığına kavuşarak, 10 yıldır kullandığı koltuk değneklerini attı.

Ameliyatın ilçede ilk defa yapıldığına dikkat çeken Ortopedi Uzmanı Dr. Bangin Bekir Candan, "46 yaşındaki hastamız 1997 yılında geçirdiği iş kazası sonucu sol kalçası kırıldı. Daha sonra da iki defa ameliyat olmasına rağmen 2006 yılından bu yana koltuk değneği ile geziyor. Hastamızın kalça eklemi kireçlenmiş. Biz ameliyatla tamamen kalça eklemini değiştirdik. Kalça eklemi içerisine protez dediğimiz bir mafsal yerleştirdik. Hasta 10 yıldır koltuk değneği ile gezen bir hasta iken, yapılan ameliyattan sonra değneği bırakıp normal bir şekilde yürümeye başladı ve 15 gün sonrada tamamen normal bir şekilde yürümeye başlayacak. Yani on yıldır kullandığı koltuk değneğini bıraktı. Bu saatten sonrada inşallah ağrısı olmayacak, yani ağrıyı unutacak. Normal ve herkes gibi bir hayata kavuşacak. Tabi bu on yıl boyunca çektiği sıkıntılardan da kurtulmuş olacak "dedi.

"Hastane koşulları her türlü ameliyata uygun"

Ameliyatın başarılı ve güzel geçtiğini belirten Candan, "Hastanemizin koşulları bu tür ameliyatlar için çok uygun. Yani şuanda hastanemizin koşulları önceki dönemlerden daha iyi koşullara geldi. Bunda da buraya gelen doktorların, hastane yönetiminin ve sunulan olanakların payı çok büyük. Cizre Devlet Hastanesi bölgedeki emsali olan hastanenin çok daha öte ve üstünde olan her ameliyatı yapabiliyor. Günde bir ameliyat olacak şekilde ayda 30-40 arası ameliyat yapıyorum. Son altı ayda 350-400 yakın ameliyat yaptım ve şuana kadar da Allaha şükür bir sıkıntımız olmadı ve olacağını da düşünmüyorum" diye konuştu.

Dr. Candan, bu tür ameliyatların hastaların başka illerdeki hastanelere gitmeleri nedeniyle daha önce yapılmadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Biz artık Cizre'deki bir vatandaşın batı veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde alınan sağlık hizmetlerinin aynısını alması için en iyi bir şekilde sağlık hizmeti sunuyoruz. Eğer bir sıkıntı olursa bu burada da olur, Ankara'da da olur, İstanbul'da da olur. Ama bizim koşullarımız yettiği sürece bildiğimiz ve becerdiğimiz bir ameliyat ise hastayı burada tedavi ederek hasta istemediği sürece başka bir yere sevk etmiyoruz."

"Maddi imkansızlıklardan dolayı ameliyat olamıyordum"

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan 46 yaşındaki Mahmut Tetik ise, Ortopedi Uzmanı Dr. Bangin Bekir Candan başta olmak üzere ameliyathane ekibine ve tüm hastane çalışanlarına teşekkür etti. Tetik, şu ifadelerde bulundu:

"1997 yılında çalıştığım bir inşaatta iş kazası geçirdim ve kalçam kırıldı. Batı illerinde bulunan bir hastanede ameliyat oldum. Ertesi sene de platinleri çıkardım ve 2003 ile 2004 yılına kadar sıkıntı yaşamadım. Ama 2004'ten sonra ayağım gittikçe bozulmaya ve yürümekte güçlük çekmeye başladım. Neredeyse merdiven çıkmayacak bir duruma gelmiştim. Ancak maddi imkansızlıklardan dolayı başka bir hastaneye gidip ameliyat olamadım ve 10 yıl boyunca koltuk değneği ile yaşamımı sürdürmeye çalıştım. Burada ameliyat olmadan önce Mardin, Diyarbakır ve Batman'a gittim ama sadece ilaç tedavisi veriyorlardı. Ama şuanda çok iyiyim ve yapılan ameliyattan da memnunum. 10 yıl boyunca koltuk değneği ile yaşamımı sürdürdüm ama başarılı geçen ameliyattan sonra kullandığım koltuk değneğini çöpe atacağım çünkü artık ona ihtiyacım yok. Bugünden itibaren Allah'ın izni ile koltuk değneksiz bir şekilde yaşamıma kaldığım yerden devam edeceğim."

Cizre’de İlk Defa ‘Total Kalça Protezi’ Ameliyatı Yapıldı

Cizre’de İlk Defa ‘Total Kalça Protezi’ Ameliyatı Yapıldı

Kaynak:IHA