Çocuk düşe kalka büyür’ yanlış!

Çocuk düşe kalka büyür’ yanlış!
Çocuklarda ileri dönemde ortaya çıkan birçok hastalık, küçük yaşta çoğunlukla yüksekten düşmeyle geçirilen kafa travmalarıyla bağlantılı.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırma, çocuklarda ileri yaşlarda ortaya çıkan birçok hastalık ve ölüm vakasının, küçük yaşta, özellikle yüksekten düşmeyle geçirilen kafa travmalarıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmayı DEÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Özkara, Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Yüceer, Dr. Özgür Akşan, Prof. Dr. M. Nuri Arda ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif İnanıcı yaptı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nöroşirürji Servisi'ne başvuran kafa travması geçiren çocukların araştırıldığı çalışmanın bazı ilginç verileri şöyle:

YÜKSEKTEN DÜŞME

  • 1998-2002 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemdeki kafa travmalı 98 pediatrik olgunun kayıtları mercek altına alındı.
  • İncelenen vakaların yüzde 60.2'sini erkek, yüzde 39.8'ini kızlar oluşturdu.
  • Kafa travması geçirenlerin yaş ortalamasının 6 olduğu, 20 vakanın ise 1 yaşın altında olduğu görüldü.
  • Yaralanmaya neden olan olay türü açısından vakaların yüzde 61'inin yüksekten düştüğü, yüzde 18'nin araç dışı, 14'ünün araç içi trafik kazası geçirdiği, birinin ateşli silahtan, birinin ise dövülerek travma geçirdiği görüldü.

YAZ KAZA MEVSİMİ

  • En fazla travma geçirilen dönem yaz ayları olarak tespit edildi. Çocuklar ortalama beş gün hastanede yattı.
  • Araştırmada çocuklarda kafa travmalarının nadir olmadığı, ileride ortaya çıkan hastalık ve ölümlerin en sık görülen sebepleri arasında yer aldığı belirtildi.
  • Araştırmaya göre ciddi kafa travmasına maruz kalan çocuklarda ölüm oranları yüzde 50-70'e kadar çıkıyor. Bilim adamları, “Çocuklardaki kafa travmalarının çoğunluğu hafiftir ve bu travmalar sıklıkla düşme sonrasında ortaya çıkmaktadır.

Çocuklardaki kafa travmalarına ait en önemli  problemin, başlangıçtaki değerlendirme ve travmanın ciddiyetinin saptanmasındaki zorluktan kaynaklanmaktadır” denildi.