Çorumluların yüreğine "SU" serpen açıklama Başkan'dan

Çorumluların yüreğine "SU" serpen açıklama Başkan'dan
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorumla ilgili içme suyu tartışmalarına son noktayı koydu, 5 - 6 aylık içme suları bulunduğunu açıkladı.

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorumla ilgili içme suyu tartışmalarına son noktayı koyarak, “Su hayat kaynağıdır. Çorum Belediyesi’nin bu konuda eylem planı vardır. Kuyularda 5-6 aylık suyumuz var” dedi.

Oğuzlar ilçesinde Çorum Valiliği tarafından düzenlenen aylık değerlendirme toplantısında DSİ yetkililerinin kentte “Gerekli yağışlar olmadığı müddetçe Çorum’un 50-55 günlük içme suyu kaldı” yönündeki açıklamaları üzerine Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, bugün bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Külcü, toplantıda belediyenin içme suyu yatırımları ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Dünyanın her tarafında küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişikliğinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Başkan Külcü, dünyanın bir çok yerinde 10 veya 20 yıl öncesine bakıldığında içme suyu veya yağış rejimi ile ilgili bir tartışma yaşanmazken, bugün artık dünyanın bir çok ülkesinde buna benzer tartışmaların yapıldığına işaret etti. Türkiye’de şehirler bazında değerlendirildiğinde zaman zaman kritik durumlarla karşılaşılan durumlar olduğunu hatırlatan Külcü, bu tartışmaların bundan sonra da olacağına değindi.

Suyla ilgili bir tartışma yapıldığında iki temel problemin olduğunu anlatan Başkan Külcü, “Bunlardan birisi içme suyuna yönelik olarak yeteri kadar yatırım yapılıyor mu? Yapılmıyor mu? Bunun bir değerlendirilmesi lazım. İkincisi her türlü tedbiri almış olmanıza rağmen, yatırımlara rağmen yeteri kadar yağış almadığınızda yine içme suyuna ilişkin bir sorun tartışılan bir mesele olarak önümüze gelecektir.Çorum Belediyesi’nin içme suyuyla ilgili yapılması gereken yatırımlara ilişkin bir gecikme, ihmal asla ve asla söz konusu değil. Gerek belediyemiz gerekse belediyemizin teklifleri talepleri doğrultusunda DSİ Genel Müdürlüğü bakanlık riayesitinde yatırım yapmış, her türlü gerekli tedbiri almıştır. Bundan sonrada yine gerekli yatırımları yapmaya devam edecektir. Bugün yapılan tartışma yağış rejiminden kaynaklanan bir durumdur” ifadelerini kullandı.

YAĞIŞLAR VE BARAJLARA GELEN SU MİKTARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Toplantıda 1960 yılından bugüne kadar gerçekleşen yağış miktarları hakkında da açıklama da bulunan Başkan Külcü, “ Elimdeki tablo hem Meteoroloji hem DSİ’nin son 55 yıllık yağış miktarlarını ifade ediyor. 1960 yılından bugüne kadar veriler var. 1960, 1972, 1984, 1994 ve 2013 son periyotta ara biraz açılmış. Genellikle baktığınızda her 10 yılda bir yağışla ilgili kar ve yağmur noktasında bir sorun yaşadığımız ve yağış miktarlarıyla ilgili ciddi bir azalmanın olduğu ortadadır. 1960 yılından 2013 yılına gelene kadar 55 yıllık zaman dilimi içerisinde mertrekareye düşen en düşük yağış miktarı 213 milimetreyle 2013 yılında gerçekleşmiştir. 2013 yılında en düşük yağış gerçekleştiyse niye bunu 2015 yılında konuşuyoruz. Elimizdeki su rezervleri ve dağlardaki karların erimesi suretiyle bugün yağan kar önümüzdeki yılı besliyor. 2013 yılındaki yağışın azlığı 2015 yılında kendisini bir sorun olarak ortaya çıkarmıştır. Üçüncü olarak 2009-2010 yıllarında 633 ve 679 milimetre ile metrekareye aldığımız yağışlar en yüksek seviyeye ulaşmıştır. 3-4 yıl önce barajlarımızda 30-35 milyon metreküp su rezervi barındıran bir şehirdik. Bugün farklı bir durumu konuşuyoruz” diye konuştu.

Çorum’da içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlara son 3 yılda gelen su miktarı hakkında da açıklamada bulunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Son 3 yılın verisine baktığımızda toplam 2012 yılında barajlara gelen su miktarı 19.2 milyon metreküp. Şubat, Mart ve Nisan aylarında gelen su miktarı 13.5 milyon metreküp. Barajlara gelen suyun yüzde 65’lik kısmını bahar aylarında almışız. 2013 yılında 13.8 milyon metreküp su. Dağlardaki karların erimesi ve yağışlarla birlikte barajlara gelen su 8.3 metreküp. 2014 yılında ise 2.6 milyon metreküp su gelmiş barajlarımıza. Bahar aylarında gelen su miktarı ise 853 bin metreküp. Yani 20 günlük su tüketimine denk geliyor. Tüketime baktığımızda son 3 yılda 14.5 milyon su tüketimi gerçekleştirmişiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

"KUYULARDA 5-6 AYLIK SUYUMUZ VAR"

Kuyulardaki rezervlere göre kentin 5-6 aylık içme suyunun bulunduğunu açıklayan Başkan Külcü, “Eğer elimizdeki suyun daha uzun süre ihtiyaçlarımızı karşılamasını istiyorsak tasarruf ve su kullanımı konusunda daha duyarlı davranmamız gerekiyor. İsrafa sebebiyet verecek tutumlardan kaçınmamız doğru olur. Bunu her yerde dile getirdik. Sürekli ikazlarımızı yapıyoruz. Su kolaylıkla alınabilen satılabilen sınırsız bir kaynak değil. Yapacağımız bir fabrika tesisle üretebileceğimiz üründe değil. Bu tamamen yağış rejimine bağlı olan ve kıt olan bir kaynak. Elimizdeki rezervleri en güzel şekilde kullanmak konusunda herkesi üzerine büyük bir sorumluluk düşüyor. Hemşehrilerimizi daha dikkatli ve özenli olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Başkan Külcü, 2009-2010 yıllarında yağış oranlarının maksimum seviyeye ulaşmasına rağmen belediye ve bakanlık olarak bununla yetinmeyip yeni tedbirlerin alınması ve yeni yatırımların yapılması noktasında çalışma yaptıklarını bildirdi.

"KUYULARDAN 6 MİLYON METREKÜP SU ALDIK"

İçme suyu ihtiyacının karşılanması noktasında kuyulardan da su alımı yaptıklarını dile getiren Külcü, “Atıl duran kuyulardan 10 tanesini aktif olarak çalıştırıyoruz. Oralardan temin ettiğimiz suyla içme suyu şebekesini besleyerek su alıyoruz. 2014 yılında 10 kuyumuzdan aldığımız su 6 milyon metreküptür. Bu yılda 6 milyon metreküplük suyu oradan alacağız. 50 günlük suyumuz kaldı bunu konuşuyoruz. Ama geçen sene bu tarihte 6 milyon metreküplük bu suyu hesaba katan değerlendiren var mıydı? Yoktu. Barajlardaki mevcut rezervi konuşuyoruz. Kuyulardan alınan ve alacağımız suyu konuşmuyoruz. Bu oran 4-5 aylık su ihtiyacımız. Kuyularımıza rehabilitasyon çalışmaları için 2.5 milyon TL’lik yatırım yaptık. Bu yatırımlarla 6 aylık suyumuzu da karşıladık. Bu kuyuları çalıştırmanın bedeli olarak da 2014 yılında 4 milyon TL ek elektrik faturası ödedi. Meselenin su olduğu yerde faturayı konuşacak dikkate alacak değiliz.

"KAYIP KAÇAK ARACIYLA 1 MİLYON METREKÜP SU TASARRUFU SAĞLADIK"

Çorum Belediyesi’ne içme sularındaki kaçak kayıplarının tespitinin yapıldığı aracı kazandırdıklarını hatırlatan Külcü, “Kayıp kaçak aracı aldık, bir yıldır bu aracımızla yaptığımız çalışmalardan şehrin değişik noktalarında tespitler yaptık. Kaçak tespitlerinden elde ettiğimiz israfına engel olduğumuz su miktarı da 1 milyon metreküptür.

Türkiye’de ilk kez baraj dip temizliği yapacağız. Dibinde balçık ve çamur deryası. Savakların tıkanması için 1 metrelik yükselti kalmış. 6-7 yıl daha giderse savakların üzerine çıkmış oluyor barajda ömrünü tamamlamış oluyor.Bu gerçekleştirilirse Türkiye’de ilk defa bir barajda taban temizliği yapılmış olacak. Şuan barajlarımızın içerisinde son yağışlar dolaysıyla rezervi bir miktarda olsa artan tek barajımız Çomar barajımız. Koçhisar barajından şehrimize içme suyu alacağız. 51 kilometrelik yeni isale hattı tesis edeceğiz.Hatla ilgili proje ihalesi yapıldı. Hemen ardından uygulama ve inşaat ihalesi yapılacak. Koçhisar barajından aldığımız suyla Çorum’un içme suyunu karşılamış olacağız. İhtiyaç olursa yeni barajlarımız ve sularımızı kullanacağız.Bununla ilgili kararı 2013 yılında aldık. Barajlardaki su rezervlerinin üst seviyede olduğu dönemlerde aldık”

"İÇME SUYU KONUSUNU HASSASİYETLE TAKİP EDİYORUZ"

Çorum belediyesi olarak içme suyu konusunu büyük bir hassasiyetle takip ettiklerini belirten Külcü, konuşmasında şunları kaydetti: “Sadece Çorum belediyesi değil DSİ’de konunun üzerinde hassasiyetle duruyor. Meteorolojik verilere göre bu hafta için kar yağışı bekleniyor. Sonrasında Şubat ayından Mayıs ayı sonuna kadar 10 milyon metreküp yağmur bekliyoruz. Bunlar Metereoloji ve DSİ’nin bize verdiği bilimsel veriler. 10 milyon metreküp su gelirse hiçbir sorun olmadan atlatırız. Olmazsa ‘risk var, sorun var ama bir felaket yok ortada. Şuandaki verilerle felaket tellallığı yapmaya, yandık, bittik kül olduk’ gibi bir algının ortaya çıkmasına vesile olmamak lazım. Su hayat kaynağıdır. Çorum Belediyesi’nin bu konuda anlaşılır eylem planı vardır. Bahar aylarında yağış gerçekleşirse bu sorunu aşabiliriz” ifadelerini kullandı.