Cumhurbaşkanı Aliyev: “Türk-azerbaycan Birlik Ve Kardeşliği Dünyada Önemli Bir Unsur Haline Geldi”

Cumhurbaşkanı Aliyev: “Türk-azerbaycan Birlik Ve Kardeşliği Dünyada Önemli Bir Unsur Haline Geldi”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Türk-Azerbaycan birlik ve kardeşliği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Türk-Azerbaycan birlik ve kardeşliği dünyada önemli bir unsur haline geldi" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Zengilan'ın Ağalı köyünde gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan'ın ziyaretinin çok önemli olduğunu belirten Aliyev, "Bu, işgalden kurtarılmış topraklara ikinci ziyaretiniz. Dört ay önce sizinle Şuşa'yı ziyaret ettik. Bugün Fuzuli ve Zengilan'dayız. Şuşa'da imzalanan Şuşa Beyannamesi tarihi bir belgedir. Bu deklarasyon ilişkilerimizi resmen ittifak düzeyine yükseltmiştir. Bugün Fuzuli Uluslararası Havalimanı'nın açılışına ortak katılımımız, birlikteliğimizi ve gücümüzü bir kez daha göstermektedir. Türkiye ve Azerbaycan'ın iki kardeş ülke olarak her zaman birbirine yakın olduğunu gösteriyor" dedi.

"Fuzuli Uluslararası Havalimanı ortak başarımızdır"

Fuzuli Uluslararası Havalimanı'nın inşasının sadece 8 ay sürdüğünü vurgulayan Aliyev, "Uluslararası havaalanı 8 ayda inşa edildi. Bu havalimanının yapımında Azerbaycan ve Türk firmaları yer aldı. Bu bizim ortak başarımız" dedi.

"Birlikte omuz omuza ilerliyoruz

Zengilan'da düzenlenen resmi törenin tarihe geçeceğini belirten Aliyev, "Bugün Zengilan ilindeki ilk özel yatırım projesinin temelini atmış bulunmaktayız. Bu yatırım projesi aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak projesidir. Bu, kurtarılan toprakların inşası, restorasyonu ve yeniden inşası dahil tüm konularda omuz omuza ilerlediğimizi bir kez daha gösteriyor. Bugün Zengilan'ın Ağalı köyündeki bu resmi tören tarihe geçecek" diye konuştu.

"Savaşın ilk anlarından son anlarına kadar Türkiye, Azerbaycan'ın yanında olmuştur"

Türkiye'nin 2. Karabağ Savaşı'nın ilk anlarından son anlarına kadar Azerbaycan'ın yanında yer aldığını ifade eden Aliyev, "Canım kardeşim, Sayın Cumhurbaşkanı ilk saatlerden itibaren Azerbaycan'a destek verdi. Azerbaycan'ın yalnız olmadığını, Türkiye'nin Azerbaycan ile birlikte olduğunu tüm dünyaya ilan etti. Bu bize büyük destek verdi. Siyasi ve manevi destek. Bize ekstra güç verdi. Bugün Azerbaycan halkı size haklı olarak minnettarlığını ifade ediyor sevgili kardeşim. Azerbaycan'da herkesin sizi sevdiğini ve size büyük saygı duyduğunu biliyorsunuz. Zaferimiz için çok şey yaptınız" dedi.

"Türk-Azerbaycan birlik ve kardeşliği dünyada önemli bir unsur haline geldi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin dünyada büyük bir güç haline geldiğini belirten Aliyev, "Kimse Türkiye'ye iradesini dikte edemez. Recep Tayyip Erdoğan faktörü tüm Türk dünyası için en önemli faktörlerden biridir. Şunu da söylemeliyim ki önümüzdeki ay Azerbaycan Türk Konseyi başkanlığını Türkiye'ye devredecek. Türkiye'nin, sevgili kardeşimin liderliğinde Konsey'e başarıyla başkanlık edeceğinden eminim. Türk devletleri arasındaki işbirliği ve kardeşlik daha da güçlendirilecektir. Böylece tüm Türk dünyası için yeni fırsatlar açılacaktır" dedi.

"Zengezur koridoru tüm Türk dünyasını birleştirecek"

Zengilan'ın Doğu Zengezur bölgesinde yer aldığını vurgulayan Aliyev, "Zengezur koridoru tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacaktır. Hem Azerbaycan hem de Türkiye, Zengezur koridorunu gerçekleştirmek için pratik adımlar atıyor. Bu adımların yakın gelecekte meyvelerini vereceğine inanıyorum. Bugün sevgili kardeşim ve misafirlerim büyük bir otoyolun temelini attılar. Bu otoyol aynı zamanda Zengezur koridorunun bir parçasıdır. Bu otoyol ve demiryolunun yapımı sonucunda istediğimizi elde edeceğiz" dedi.

"Türk şirketlerine teşekkür ediyorum"

Azerbaycan'ın işgalden kurtarılmış topraklarında faaliyet gösteren birçok Türk şirketine teşekkür eden Aliyev, "Yorulmak bilmeyen çabaları sonucunda bölgede yollar yapılıyor, demiryolları yapılıyor, tüneller yapılıyor, altyapı projeleri hayata geçiriliyor. Bu, birlik ve beraberliğimizin bir kez daha vücut bulmuş halidir. Türkiye ve Azerbaycan'ın iki kardeş ülke olarak birlikte ilerlemeye devam edeceklerine inanıyorum. Halklarımız birbirine daha yakın olacak. Ülkelerimiz başarılı bir şekilde işbirliği yapmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak:IHA