“Cumhurbaşkanlığı Ve Yeni Hükümet Sistemi İle Güncel Ekonomik Gelişmeler” Toplantısı

“Cumhurbaşkanlığı Ve Yeni Hükümet Sistemi İle Güncel Ekonomik Gelişmeler” Toplantısı
Trabzon'da Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlarından Gülay Samancı ve İhsan Şener, Ekonomi Bakanı Başdanışmanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt...

Trabzon'da Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlarından Gülay Samancı ve İhsan Şener, Ekonomi Bakanı Başdanışmanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar ve Öz Finans-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu'nun katılımıyla "Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi ile Güncel Ekonomik Gelişmeler" konulu toplantı gerçekleştirildi.

Bir otelde yapılan toplantıya AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, Ziraat ve Halk Bankası çalışanı sendika üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. Toplantının açılışında konuşan Öz Finans-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu, "Bugünlerde ülkemizin gündemini oluşturan önemli konularda da söz sahibi olmamız ve bir kararımız olması lazım. Bu ülkenin her türlü problemi de bizi de ilgilendiriyor. Terör, enflasyon, dış politika bu ülke vatandaşını nasıl etkiliyorsa biz banka çalışanlarını da etkiliyor. Ülkemizin geleceği ile ilgili istikrarı ile bir konu varsa bu konuda bizim de söz sahibi olmamız gerekiyor. Bazı arkadaşlarımız bu yaptığımız toplantıları sendikacılığa yakıştıramıyor. Biz Hak İş'e bağlı bir sendika olarak milli irade nerdeyse oradayız. Bazı arkadaşlarımız bazı haber portallarında bu toplantıları sendikacılığa aykırı görüyor. Halbuki yaptığımız bu toplantılar tam da sendikacılığın gereğidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlarından Gülay Samancı ise Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanan siyasi krizlere vurgu yaparak sistem değişikliğinin neden gerektiğini örnekler vererek açıklarken, ardından söz alan Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlarından İhsan Şener, mevcut sistem değişikliği ile ilgili kara propaganda yapıldığına dikkat çekti. Şener "Şuanki sistemde cumhurbaşkanının meclisi fesh etme yetkisi var. Ancak gelecek olan sistemde bu yetki yok. Bu bir kara propaganda örneğidir. Hükümeti kurma yetkisini cumhurbaşkanı şuanki sistemde meclisten herhangi birine verebilir. Bu da geçmişte sorunlara neden olmuştur. Şuanki anayasa cumhurbaşkanına inanılmaz yetki vermiştir. Şimdiki anayasaya göre Cumhurbaşkanı asla sorumlu tutulamaz. Vatana ihanet suçu dışında. Onu da meclisin 5'te 3 çoğunlukla karar vermesi lazım. Ama tanımlanmış bir vatana ihanet suçu diye bir suç da yok. Bu kadar yetkilere sahip bir cumhurbaşkanı neden değişiklik talep eder ?" diye konuştu.

Mevcut sistemde ilk krizin 1937 yılında Atatürk'ün Celal Bayar'ı Milli Eğitim Bakanı olarak atamasının ardından dönemin CHP Genel Başkanı ve Başbakanı İnönü'nün hem partideki hem de başbakanlık görevinden istifa ettiğini hatırlatan Şener "İnönü, Atatürk'ün ölümünden sonra 1938-1946 arasında Atatürk'ü her yerden kaldırıyor. Bu sistemin kendi ürettiği bir sorun var. Türkiye bağımsız bir devlet olmalıdır. Bu bağımsızlık için istenilen sistem değişikliği için her hangi bir beşerin şahsi talebi olmak görmek bu değişikliğe yapılan en büyük haksızlıktır. Bir fani mevcut sistemde bundan daha güzel nasıl bir makama gelebilir. Mevcut sistemde herhangi bir siyasi partinin genel başkanı 50 yıl ömrü varsa 50 yıl bu ülkeyi yönetebilir mevcut genel sistemde bu süre 10 yıldır" şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanlığı Ve Yeni Hükümet Sistemi İle Güncel Ekonomik Gelişmeler” Toplantısı

“Cumhurbaşkanlığı Ve Yeni Hükümet Sistemi İle Güncel Ekonomik Gelişmeler” Toplantısı

“Cumhurbaşkanlığı Ve Yeni Hükümet Sistemi İle Güncel Ekonomik Gelişmeler” Toplantısı

Kaynak:IHA