Dağ: 2021'de 5G Teknolojisinin Eğitimde Yansımaları Üzerine Daha Yoğun Çalışacağız

Dağ: 2021'de 5G Teknolojisinin Eğitimde Yansımaları Üzerine Daha Yoğun Çalışacağız
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, eğitimin ihtiyaç duyduğu değişimin ancak sürdürülebilir yapılar kurmakla mümkün olabileceğini belirterek, “Kurulduğumuz ilk günden bu yana 26 yıldır sürdürülebilirlik önceliklerimiz arasında yer alıyor.” dedi.

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, 2021 yılında 5G teknolojisinin eğitimde yansımaları üzerine daha yoğun çalışacaklarını kaydederek 6 soruda "Eğitimde Sürdürülebilirlik"in öneminden bahsetti.

Sürdürülebilirlik kurumunuz için neden önemli? Öncelikleriniz içinde yer alıyor mu?

Eğitimde sürdürülebilirlik hem kurumumuz hem de eğitim ekosistemi için son derece önemli. Eğitim, yaşayan; zamanın şartlarına ve ihtiyaçlarına göre değişen, gelişen bir olgudur. Eğitime bakış açısı, eğitim metotları ve modelleri, eğitim teknolojileri zamanın şartlarına ve ihtiyaçlarına göre değişiyor. Her şeyin hızla değiştiği bir dünyada eğitimin ihtiyaç duyduğu değişim de ancak sürdürülebilir yapılar kurmakla mümkün. Kurulduğumuz ilk günden bu yana 26 yıldır sürdürülebilirlik önceliklerimiz arasında yer alıyor. İlk günden bu yana eğitimden yönetim yapımıza kadar sürdürülebilirliği tüm süreçlerimize yerleştiriyoruz. Güçlü bir liderlik ve kurumsal anlamda etkin iletişim süreçlerinin, sürdürülebilirlik için önemli olduğunu düşünüyorum. Sürdürülebilirlik aynı zamanda insan kaynağına sürekli yatırım yapmaktan, aidiyet duygusunu artırmaktan, velilerin de sesine kulak vermek ve nitelikli eğitimi her seviyede her yere sunabilmekten geçiyor. Türkiye ve dünyanın farklı noktalarındaki bireylere sürdürülebilir ve nitelikli eğitimi sağlamanın en önemli yolu, güçlü bir organizasyon ve yönetim mekanizması. Yönetim ekibimiz sürekli sahada olarak, sahadan aldığı geribildirimlere göre eğitim metot ve içeriklerini sürekli olarak güncelliyor. Eğitim ister yüz yüze ister uzaktan olsun, bu yapı hiçbir şekilde değişmiyor. Eğitimde yenilikçi içerik ve metotlar üretiyoruz.

Sürdürülebilirlik vizyonunuza ne zaman ve nasıl start verdiniz?

Sürdürülebilirlik vizyonumuz, kuruluşumuzun temellerinden biri. Eğitim modelleri tasarlarken hep bir adım öncesini düşünürüz. Sahadaki uygulamalarımız hep işin sürdürülebilirliği temel alınarak tasarlanır. Her zaman kendimize şunu soruyoruz: “Eğitimde daha iyisini nasıl yapabilirim ve eğitimin şu anki dinamikleri gelecekte nasıl dönüşmeli?”

Bu vizyonu hayata geçirme sürecimizi STEM örneğiyle anlatırsam daha iyi anlaşılacaktır: STEM eğitimi, 21. yüzyıl becerileri kazandıran; yaparak, deneyimleyerek öğrenmeyi temel alan bir eğitim yaklaşımı. Türkiye’de STEM eğitim yaklaşımını ilk uygulayan eğitim kurumlarından biriyiz.2006 yılında Türkiye’de STEM eğitimini hayata geçiren ilk lise, Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi idi. Türkiye genelindeki tüm kampüslerimizde STEM+A merkezlerimiz var. STEM+A merkezlerimizi hayata geçirmeden önce işe okullarda “Bilim Müzesi” adını verdiğimiz yapılar kurmakla başladık. Bilim Müzeleri’miz, farklı öğrenme stillerine hitap eden uyaranlarla kurulmuş deneyimleme alanlarıydı. Hayata geçirdiğimiz “Bilim Tırı” ile bu merkezleri Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki çocuklarla da buluşturduk. Bu yapı zamanla dönüşerek STEM+A merkezlerine evirildi. Uzaktan eğitimle birlikte temel yapı haline gelen dijital eğitim platformlarıyla da bu yaklaşımı devam ettiriyoruz. STEM+A merkezlerimiz yakın bir gelecekte dijital teknolojinin olanaklarıyla farklı bir yapı olarak da öğrencilerimizle buluşacak. Görüldüğü gibi sürdürülebilir eğitim model ve uygulamaları; şartlara, zamana, ihtiyaçlara ve gelişen olanaklara adapte edilir.

bahcesehir-koleji-genel-mud.jpg

Son yıllarda sürdürülebilirlikle ilgili önemli adımlarınız neler oldu? Bu alanda attığınız başlıca adımlar neler oldu?

Sürdürülebilirlik adımlarımız aslında başlangıç değil süreç aşamasında.Başlangıçta kurduğumuz çok sağlam bir sürdürülebilirlik altyapımız var ve şimdi bu yapının keyfini yaşıyoruz. Örneğin dijital eğitim yatırımlarımız, dijital eğitime dair eğitim tasarım ve uygulamalarımız 12 yıl önce sürdürülebilirlik algısı ile başladı. Mart ayında uzaktan eğitime geçildiğinde biz, dijital eğitim platformumuz Metodbox’ı zaten kullanıyorduk. Eğitim odaklı görüntülü görüşme platformumuzun son hazırlıkları yapılıyordu ve uzaktan eğitime geçildiği anda hemen onu da hayata geçirdik. Şimdi, 5G teknolojisinin eğitime olası yansımaları hakkında çalışıyoruz. Eğitim tasarımlarımızı yeni enstrümanlarla zenginleştirmek için yoğun bir hazırlık sürecindeyiz.

Sürdürülebilirlik alanındaki adımlarınız, iş sonuçlarınıza nasıl yansıyor? Bu alanda STK’larla, kendi çalışanlarınız ve birlikte çalıştığınız şirketlerle ne gibi projeleriniz var? İleride bu tip çalışmalarınız olacak mı?

Eğitimde sürdürülebilirlik üzerine çalışmalarımızın tüm eğitim ekosistemi için önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptığınız bir geliştirme yalnızca kendi öğrencilerimiz için değil ülkemizde hatta dünyanın çeşitli yerlerindeki öğrenciler için de benzer yollar açılması için ilham veriyor. Dijital eğitimin her zamankinden önemli olduğu bir dönemde eğitimde sürdürülebilirliğin en önemli unsurlarından biri de öğretmenler. Pandemi sonrasında da yüz yüze ve online eğitim birlikteliğini göreceğiz. Dolayısıyla “hibrit öğretmenler” dediğimiz, farklı platformlarda içerik üretme ve uygulamalarına hâkim öğretmenler önem kazanacak. Bu yapıyı kurmak için öğretmen eğitimlerimizde bu konuya ağırlık veriyoruz. Dijital pedagoji eğitimlerimiz, kampüslerimizde oluşturduğumuz dijital eğitim merkezlerimizde öğretmenlerimize sunduğumuz laboratuvar ortamı ve Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi gerçekleştirdiğimiz yakın iş birliği bu alandaki önemli adımlarımızdan. Tıpkı STEM lider öğretmen yetiştirme programımız gibi, dijital öğretim alanında da öğretmenlerimiz yetkinlik kazanıyor. Bu yetkinlik yalnızca bizim okullarımız için değil tüm eğitim camiası için önemli kazanımlardan biri.

2021 sürdürülebilirlik planlarınız nasıl? Bu alanda 2021’de neler yapmayı planlıyorsunuz?

2021 yılında 5G teknolojisinin eğitimde yansımaları üzerine daha yoğun çalışacağız. VR, AR, XR; eğitim tasarımında, sınıfta, eğitimin her alanında daha görünür olacak. Biz de dijital eğitim vizyonumuzun devamı olarak bu alanda sürdürülebilir projelere ağırlık veriyoruz. 2021 yılı sürdürülebilirlik gündemimiz ağırlıkla bu konularda olacak.

Sürdürülebilirlik konusunda uzun vadeli hedefiniz, şirket olarak kendinize belirlediğiniz hedef nedir?

Eğitimin geleceği hakkında sorular sormaya, cevaplar aramaya ve üretmeye devam edeceğiz. Bugün eğitimin gerekleri ve olanaklarının her gün gelişen teknolojiyle, farklılaşan toplumsal ihtiyaçlarla birlikte nasıl şekilleneceği üzerine düşünmeye ve üretmeye devam etmek her zaman olduğu gibi bugün de hedefimiz.