Dağcılık Şenliği Başladı

Dağcılık Şenliği Başladı
Rize'de Kaçkar Dağcılık Kayak İhtisas Spor Kulübü (KDRK) tarafından düzenlenen ''11. Uluslararası Dağcılık Şenliği'' törenle başladı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Rize Vali Yardımcısı Mehmet Türk, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, KDRK Başkanı Mehmet Emin Ayhan ile dağcılar katıldı.

7036

Ayhan, törende yaptığı konuşmada, bu tür şenliklerin dağların tanıtılması için önemli olduğunu belirterek, ''Kaçkar Dağları dünyanın en güzel dağlarındandır. Bu tür şenlikler düzenleyerek dağlarımızı tanıtımına katkı yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

7030 İnsanlığın doğaya saygı duymadığını ifade eden Ayhan, ''Gittikçe bencilleşen insanlık, doğadan uzaklaştıkça kendine ve topluma yabancılaşıp öz vatanı doğayı acımasızca tahrip ediyor. Bu anlamda dağcılar, insanlıkla doğa arasında birer sevda ve barış elçisidir. Doğayla ve dağlarla yeniden romantik ve içerikli bir ilişki yaşamak, çevresel duyarlılığımızı artıracağı gibi yaşamımızın daha anlamlı, ruhumuzun daha huzurlu olmasına katkı sağlayacaktır. Atalarımızdan miras değil, torunlarımızdan ödünç aldığımız doğaya, ayak izimizden başka bir şey bırakmadan sadece güzel fotoğraf ve anılarla döneceğimiz inancındayız'' diye konuştu.

7031 Romanya Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Claudis Botezan, Rize'ye üçüncü kez geldiğini belirterek, ''Her gelişimizde farklı bir misafirperverlik, güzel bir dostluk ve doğanın eşsiz güzelliği ile karşılaşıyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor. Misafirperverliğiniz için teşekkür ediyoruz. İnanıyorum ki çok iyi bir organizasyon gerçekleştireceğiz'' dedi.

7032 Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise yaptığı konuşmada “Ülkemiz Dünyanın, bölgemizde ülkemizin önemli bölgeleri arasında yer alıyor. Bölgemizde bulunan Kaçkar Dağları da görülmeye değer yerler arasında bulunuyor. Fakat burada yaşayan insanlar olarak bunun değerini bilmiyoruz. Dünyanın dört bir yanından insanlar Kaçkarlara geliyor. Ancak böyle etkinliklere yerel katılımcı sayısı çok az oluyor. Bu bizim eksiğimizdir. Bu etkinliklere daha fazla önem vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından tulum eşliğinde oynanan horonların ardından dağcılar Kaçkar dağına doğru yola çıktı. Konuşmaların ardından dağcılar tarafından hazırlanan pastayı Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı kesti ve tulum eşliğinde horon oynadı.

7033

7034

 

7035

Toplam 122 dağcının katılacağı, 7 gün sürecek olan dağcılık şenliği Yukarı Kavron Yaylası'nda başlayacak. Sırasıyla Mezovit, Kaçkar zirve tırmanışı (3 bin 937 metre), Buzul rota tırmanışı, Amlakit, Apivanak Sal yaylasında kamp kuracak dağcılar 2 Ağustos günü tırmanışı tamamlayarak Rize’ye dönecek.