Danıştay O Kararı İptal Etmişti Çaykur’da Tık Yok!

Danıştay O Kararı İptal Etmişti Çaykur’da Tık Yok!
Çaykur mevsimlik işçi alımları karman çorba olurken, Danıştay’ın iptal ettiği karara rağmen Çaykur henüz net bir açıklama yapmıyor.

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, dün yaptığı açıklamada Çaykur’un mevsimlik işçi alım başvurularının bugün başlayacağını açıkladı. Açıklamaların ardından ise Çaykur’un mevsimlik işçileri ne zaman çalışmaya başlatacağı, KPSS ile alınacak işçiler için Çaykur yetkililerinin KPSS'ye en üst düzey öğrenimden girilmesini zorunlu kıldığı söylemleri ve yükleme için ihaleye çıkılmasına rağmen ihalelerin iptal edilmeyişi, yükleme işi için kura ile alınacak yükleme işçilerinin 1. Yaş çay sezonunda mı, yoksa 2 veya 3. Yaş çay sezonunda mı veya gelecek sene mi işe alınacakları hala belirsizliğini koruyor. Zira konu hakkında Çaykur Genel Müdürlüğü’nden her hangi bir açıklamada bulunulmuyor.

Çaykur Genel Müdürlüğü’nün başvuru şartı olarak koyduğu KPSS şartının yanında Çaykur yetkililerinin “KPSS'ye en üst düzey öğrenimden girilmesi gerekiyor” söylemleriyle 2 yıllık çay eksperliği meslek yüksekokulunu veya 2 yıllık teknik meslek yüksek okulunu tamamladıktan sonra 4 yıllık fakültelerin teknik programları dışındaki iktisat, işletme vb. programlarından mezun olan öğrencilere başvuru imkanı tanınmazken Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu tarafından konu hakkında resmi açıklamada bulunulmuyor.

Çaykur’un bu konuda uyguladığı bu yöntem Sağlık Bakanlığı’nca da geçmiş yıllarda aynı şekilde uygulanılmaya koyulmak istenmiş ancak, Sağlık Sen tarafından açılan davada,  2013 yılında Danıştay, KPSS'ye en üst öğrenimden girilmesi gerektiği yönündeki kılavuz düzenlemesini iptal etmişti. Çaykur’un bu ısrarında devam etmesi halinde 2 yıllık çay eksperliği mezunu olmasına rağmen 4 yıllık teknik programlar dışındaki programlardan mezun olduğundan başvuruları kabul edilmeyecek olan kişilerin açacakları davada Danıştay’ın bu kararı emsal teşkil edeceğinden Çaykur işçi alımlarında sıkıntı yaşayacak.

Aslında, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun milletvekilliği adaylığı hayali bulunduğundan Sütlüoğlu’nun kendisine siyasi rant elde etmek amacıyla 2015 yılı başı alelacele işçi alımı yapacağını  açıklamasıyla ve sonraki her açıklamasında farklı şartlar ortaya koyarak işçi alımlarının 1 hafta içinde yapılacağını açıklamasına rağmen aradan 2 ayı aşkın zamanın geçmesi ve alınacak işçilerin ne zaman işbaşı yapacağına dair herhangi bir açıklamanın yapılmayışı Çaykur’daki yönetim krizinden farklı bir şeyi ifade etmese de Çaykur’un Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nun açıklamaları dolayısıyla sıkıntılı bir süreci yaşadığı net bir şekilde gözüküyor.

Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun kamuoyu şimdi alınacak 3500 mevsimlik işçi içerisinde yer alan yükleme işçileri ile KPSS ile işe alınacak diğer mevsimlik işçilerin ne zaman işbaşı yapacaklarını, KPSS'ye en üst öğrenimden girilmesi gerektiği yönündeki  şartın olup olmadığı ve yükleme işi için işçi alımına çıkılan ihalelerin akıbetinin ne olduğunu yada ne olacağını merak etmekle beraber, Çaykur Genel Müdürü’nden de açıklama bekliyor.

İŞTE 2013 YILINDAKİ DANIŞTAY’IN O KARARI:

Danıştay 12. Dairesi, Sağlık Sen tarafından açılan davada, sağlık meslek lisesi mezunu üniversite mezunu olsa dahi sağlık meslek lisesi kadrolarına başvurabilir kararı verdi.

Kararın ilgili bölümü şu şekildedir:

"Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nda genel yetenek ve genel kültür testlerinin uygulanması nedeniyle adayların eğitim düzeylerine göre sınava alınmaları doğrudur.

Sınav doğru yapılmakla birlikte, meslek lisesi mezunu olup, önlisans ya da lisans programını bitirenlerin yerleştirilmesinde sorun yaşanmaktadır. Aynı zamanda üniversite mezunu olan adayların, mezun oldukları sağlık meslek lisesi diploması ile yerleştirmeleri yapılmamaktadır. Bu durum, mesleki eğitimi alarak üniversiteye devam eden adaylar açısından haksızlık yaratmaktadır.

Sağlık lisesi mezunlarının atanabileceği kadrolar için, meslek lisesinden mezun olduktan sonra üniversiteden de mezun olan adaylara başvuru hakkının tanınması gerekmektedir. Bu adayların yerleştirmelerinde ise, önlisans ya da lisans düzeyinde yapılan sınavda aldıkları puanların esas alınması gerekmektedir. Bu hususlar gözetilmeden, hazırlanan Kılavuz eşitlik ilkesine ve hukuka aykırı bir şekilde eksik düzenlenmiştir."

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Çaykur'un Alacağı İşçiler Ne Zaman İşbaşı Yapacak?

Çaykur İşçi Alımı Başlıyor

Çaykur'da Mevsimlik İşçi Alımı Seçimden Sonraya mı Kalıyor?

Mevsimlik İşçi Alımlarında Çaykur Bu Yanlıştan Dönmeli Aksi Halde…

Bu Bir Fiyaskodur Sütlüoğlu İstifa Etmelidir

Çaykur İşçi Alımları KPSS ile Yapılacak

Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu Yeşil Işık Alamayınca İstifadan Vazgeçti

Sütlüoğlu, Çaykur'a İşçi Alımlarını Eline, Gözüne, Yüzüne Bulaştırdı

Rizeliler İşkur'a Hücum Etti

Çaykur Genel Müdürü’nden Üzen Açıklama

ÇAYKUR'un 3500 Mevsimlik İşçi Alımı Detayları

Çaykur’dan Hayal Kırıklığı Yaratan Mesaj!

İŞKUR’dan Çaykur İşçi Alım Duyurusu

Çaykur, 3500 İşçi Alacak