Danıştay, "Senoz Vadisi Sit Değildir" Kararını İptal Etti

Danıştay, "Senoz Vadisi Sit Değildir" Kararını İptal Etti
Danıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çayeli ilçesindeki Senoz Vadisi ile ilgili kararını iptal etti.

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, Danıştay'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çayeli ilçesindeki Senoz Vadisi ile ilgili kararını iptal ettiğini bildirdi.

Özer, yaptığı yazılı açıklamada, hidroelektrik santraller, taş ocakları, kuruyan şimşirler, organikleşen tarımı ile gündeme gelen vadide 6 yıl önce ilginç bir tartışma ve hukuk savaşının başladığını belirtti.

Karadeniz Sahil Yolu çalışmaları sırasında taş ocaklarının ardından sayısı 14'ü bulması üzerine vadi halkı ve 11 köy muhtarının ortak kararı ile 2008'de Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurduğunu anımsatan Özer, şunları kaydetti:

"Vatandaş, vadinin doğal, kültürel, tarihi, jeolojik özelliklerine dikkat çekilerek doğal sit alanı olarak tescil edilmesini talep etti. Kurul, 2009'da 'halen faaliyet gösteren taş ocakları ile yapımı devam eden Hes projelerinin vadiyi olumsuz etkilediği, bu nedenle söz konusu alan doğal sit gerektiren özellikleri yitirmiştir' kararıyla bu talebi kabul etmedi. Karar, TEMA Vakfı başta olmak üzere yöre halkının tepkisini çekti ve 'Senoz Vadisi'ni eski hali ile geri istiyoruz' kampanyası başlatıldı."

Avukat Münir Yazıcı'nın, 2010'da konuyu yargıya taşıdığını anlatan Özer, şöyle devam etti: "Rize İdare Mahkemesi, Mart 2010'da önce yürütmeyi durdurma, Eylül 2010'da 'sit değildir" kararını iptal etti. Danıştay, mahkemenin verdiği bu kararı Mart 2013'de onayladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu karara yaptığı itiraz sonuç vermedi ve Danıştay 14. Dairesi, 13 Mart 2014'de iptal kararını kesinleştirdi. Mahkemenin işaret ettiği telafisi güç zararları yine Senoz halkının kararlılığı, samimiyeti, takibi ve bıktırılamayan mücadelesi önledi."

"Burada bitki coğrafyaları, farklı iklimler buluşmaktadır"

Özer, Senoz Vadisi'nin kıyı çizgisinden başlayan ve Kaçkarlar'a kadar uzanan önemli bir vadi olduğuna işaret ederek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:"Karadeniz'in bu derin vadileri son buzul çağından etkilenmemiş, kuzeyden gelen binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapmıştır. Burada bitki coğrafyaları, farklı iklimler buluşmaktadır. Kadimden beri gelen doğal yaşlı ormanları büyük bir çeşitlilik ve zenginlik sağlar. Burada farklı jeolojik dönemlerin izlerini kolaylıkla bulmak mümkün. Senoz Vadisi sahip olduğu biyolojik zenginlik yanında, tarihi ve kültürel özellikleriyle de mutlak korunması gereken bir alandır. Kemer köprüleri, taş ve ahşap konakları, geleneksel mimari ve yaşamın korunduğu özgün bir kültürü var."