Davutloğlu-Çipras Ortak Basın Toplantısı

Davutloğlu-Çipras Ortak Basın Toplantısı
Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan'ın göçmen krizinde aynı perspektifi yaşadığını belirterek, "Önümüzdeki süreçte Ege'nin masumların...

Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan'ın göçmen krizinde aynı perspektifi yaşadığını belirterek, "Önümüzdeki süreçte Ege'nin masumların hayatlarını kaybettiği bir dram denizi değil aksine Türkiye ile Yunanistan arasında mutluluğun paylaştığı bir deniz olarak görmek istiyoruz" dedi.

Kritik Brüksel zirvesi sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı kapsamında yaptıkları ikili görüşmelerin ardından Başbakanlık İzmir Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında Selanik Alsancak Kardeş Liman İlişkisi Anlaşması, Her iki Turizm Bakanlığı arasında Turizm ortam İşbirliği Ortak Bildirisi, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Yunanistan Radyo Televizyon Kurumu arasında iş protokolü, Anadolu Ajansı ve Atina Makedonya Ajansı arasında işbirliği anlaşması, Türkiye İçişleri Bakanlığı ile Yunanistan İçişleri Bakanlığı düzensiz göçe yönelik niyet beyanı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Hükümeti arasında ortak bildiri imzalandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün 2010 yılında başladığımız 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısını gerçekleştiriyoruz. İzmir Anadolu'nun Egeye uzanan kapısı. Yunanistan'a en yakın noktada, en güzel mesajın gönderileceği şehirdir. İyi komşuluk mesajlarımızı, birlikteliğini dünyaya göstermiş olduk. Çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Bugün özel bir gün. Dünya Kadınlar Günü, kadınlarımızın gününü kutluyorum" dedi.

İKİ BAŞKENT ARASINDA HAVAYOLU ULAŞIMI BAŞLAYACAK

İzmir'den Atina ile Ankara arasında havayolu ulaşımının başlayacağının müjdesini veren Davutoğlu, "Dün Avrupa Birliği zirvesinden buraya geldik. Son gelişmelerle birlikte Suriye krizini de ele aldık. Öncelikle eş başkanlığını yaptığımız konsey toplantısında dostluk ilişkisinden memnuniyetimizi ifade ediyorum. İki ülke arasında çok önemli iş imkanları var. Ama en önemli unsur dostluk ilişkileridir. Bakanlarımız bundan sonra dostluk köprülerini kuracaklar. Ulaştırma anlamında egenin iki yakasına yatırımlar yapılacak. İzmir ile Selanik arasında feribot seferleri alt yapısı olacak. Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren önemli geliştirmek istiyoruz. İki başkent arasında doğrudan havayolu iletişimi olmadığını fark ettik. Türk Hava Yolları ile temas kurduk. Ankara ile Atina arasında ulaşım en kısa sürede başlayacak. Ankara Atina ile Atina Ankara uçakları İzmir'den oluşturduğumuz barış mesajı daha da güçlenecek. Turizm bağlamında ortak turlar dahil kapsamlı iş birliği ile geniş bir potansiyel var. Önümüzdeki yıllarda daha da geliştireceğiz" dedi.

"TİCARET HACMİNİN 10 MİLYAR DOLARA ÇIKMASINI İSTİYORUZ"

İki ülke arasındaki 6 milyarlık ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması için imkanları değerlendireceklerini belirten Davutoğlu, "Ticaretimizde 6 milyar dolara yakın olan hacmin 10 milyar dolara çıkmasını istiyoruz. özellikle karşı yatırımlar bağlamında Yunanlı yatırımcıları ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında çok geniş iş imkanları var. İşbirliği alanlarını kültür ve eğitim alanlarında ortak bir tarih yazma konusunda çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

"GÖÇMEN SORUNLARINI ELE ALDIK"

Brüksel'de önemli bir zirveye katıldıklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Göçmen sorununu ele aldık. Yunanistan'a teşekkür ediyorum. Türkiye ile Yunanistan göçmen krizinde aynı perspektifi yaşıyoruz. Suriye'de barbar rejimden kaçan Suriyeli masumlara Türkiye kapılarını açtı. Bu göçten Yunanistan'da doğrudan etkileniyor. Türkiye ve Yunanistan dün zirvede ortak bir perspektif ile cevap veriyor. Dün aldığımız kararlar gereği Yunanistan ile Türkiye işbirliği büyük bir önem taşıyor. Önümüzdeki süreçte Ege'nin masumların hayatlarını kaybettiği bir dram denizi değil aksine Türkiye ile Yunanistan arasında mutluluğun paylaştığı bir deniz olarak görmek istiyoruz. Azınlıkların hakları konusunda açık yüreklilikle paylaştık. Gerek Ege sorunları gerek Kıbrıs sorunlarında çözüme çok yakınız. Doğu Akdeniz ve Ege'yi çekim merkezi haline getireceğiz" dedi.

Davutloğlu-çipras Ortak Basın Toplantısı

Davutloğlu-çipras Ortak Basın Toplantısı