Davutoğlu: Türkiye'nin AB Üyeliği 2023'te

Davutoğlu: Türkiye'nin AB Üyeliği 2023'te
Kurban Bayramı tatilini ailesiyle birlikte Afyonkarahisar Korel Termal Otel'de geçiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin 2023 yılında gerçekleşmiş olacağını söyledi.

Kurban Bayramı tatilini ailesiyle birlikte Afyonkarahisar Korel Termal Otel'de geçiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mevlevi (Türbe) Camisi ve Sultan Divani Mevlevihane Müzesi'ni ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mevlevihane Müzesi ziyareti çıkışında gazetecilere, Newsweek'te çıkan haberde yanlış anlamayı engellemek için açıklama yaptı.

Orada kendisine "2023'te nasıl bir Türkiye düşünüyorsunuz?" diye bir soru sorulduğunu belirten Davutoğlu, ''O vesile ile biz, 2023'te kendi bölgesinde etkin, kendi komşularıyla barışık ve ekonomik olarak onlarla entegre olmuş, AB üyeliğini gerçekleştirmiş, dünyanın küresel formlarında etkin, dünyanın ilk 10 ekonomisine girmiş bir Türkiye düşünüyoruz demiştim. AB üyeliği için 2023 beklemeyeceğiz'' dedi.

Davutoğlu, şöyle devam etti: ''2023'te üyelik gerçekleşmiş olacak diye orada zikrettik. Yoksa 2023'ü bekleyelim, 2023'te üye olalım anlamında değil, çok daha önce bu üyeliğin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla dış politikamızda esas itibariyle hem kendi bölgemizde barışı sağlamak, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Doğu'da hem de bütün dünyaya bu anlamda Türkiye'nin tarihi misyonu olarak barışı yaymak. Bütün meselemiz bu.''

Bu çerçevede KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Ankara'da temaslarda bulunacağını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Ben de buradan Ankara'ya geçip, onunla toplantı yapacağım. Yarın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın toplantısına katılmak üzere Yunanistan'a geçeceğiz. Hemen ertesi gün 2 gün sonra da NATO Bakanlar Kurulu toplantısı için Brüksel'e geçeceğiz. Daha sonra da Başbakanımız ile Amerika seyahatimiz olacak. Daha sonra Balkan turumuz olacak. Yani aynı tempoda Türkiye yoluna devam edecek.''

Kurban Bayramı vesilesiyle Afyonkarahisar'ı ziyaret etmekten ve Afyonkarahisar'ın herkese şifa veren kaplıcalarında bir miktar şifa aramaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Davutoğlu, ''Bu türde görev yürüten herkeste olduğu gibi bende de hafif bel rahatsızlığı vardı. Afyonkarahisar kaplıcalarının şifası malum. O vesile ile burayı tercih ettik. Yoksa özel bir rahatsızlığımız yok hamdolsun. Ama burada bulunmuşken, Afyonkarihisar zaten benim çok yakinen ilişkim olan bir şehrimiz. Zaten benim eşim Afyonkarahisarlı. Dolayısıyla burada akrabalarımız var. Bu vesile ile onları da ziyaret etme fırsatı bulduk'' diye konuştu.

Mevlevi Türbe Camisi'nin sadece Afyonkarahisar'ın değil Türkiye'nin en önemli tarihi, manevi eserlerinden biri olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Benim aslen de Konyalı olduğumu düşünürseniz, Konya ile Afyonkarahisar'ı bağlayan en önemli manevi köprü Sultan Divani ve bu Mevlevi Türbe Camii. Dolayısıyla buraya hepimizin sahip çıkması lazım. Keşke çok daha fazla vaktim olsaydı da Afyonkarahisar'ın diğer güzel mekanları Ulu Camii ve Mısri Camii'ni de ziyaret etme fırsatım olsaydı.''

Davutoğlu, 3 ayda 70 ülke gezmesinin, Dışişleri Bakanı olmanın doğal sonucu olduğunu söyledi. Her Dışişleri Bakanının böyle bir zorunlulukla karşı karşıya kalmadığını belirten Davutoğlu, Türkiye gibi tarihi kökü zengin, coğrafi sorumlulukları, coğrafi alanı geniş olan ülkelerin Dışişleri Bakanlarının bunu yapmak zorunda olduklarını kaydetti.

Bunu yapmaktan onur duyduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Bu bizim için ülkemize ödememiz gereken doğal bir borç. O bakımdan eksik bir sorumluluk, yük gibi görmemek gerekir. Bundan sonra gerekiyorsa çok daha fazla ülkeyi çok daha kısa sürede ziyaret etmek gerekiyorsa onu da yapacağız'' dedi.