Delihasan: Doğru Strateji ve Programlı Çalışmayla Kovid-19 Krizini Turizmde Fırsata Çevirebiliriz

Delihasan: Doğru Strateji ve Programlı Çalışmayla Kovid-19 Krizini Turizmde Fırsata Çevirebiliriz
ASKON Rize Şubesi Turizm Sektörü Başkanı Gülhanım Sarı Delihasan, Rize turizminin Kovid-19 salgınından ciddi anlamda olumsuz etkilendiğini ifade ederek, doğru strateji ve programlı çalışmayla Kovid-19 krizinin turizmde fırsata çevrilebileceğini kaydetti.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Rize Şubesi Turizm Sektörü Başkanı Gülhanım Sarı Delihasan, bütün dünyayı kasıp kavuran ve etkisi altına alarak yaşamın her noktasını etkileyen yeni tip koranavirüs (Kovid-19) salgınından Rize turizminin de ciddi anlamda olumsuz etkilendiğini kaydetti. Kovid-19 nedeniyle sektörün büyük küçük her işletmesinin zor durumda kaldığını, işletme maliyetlerinin de arttığını ve pandemi sürecinde popüler olabileceğini düşündükleri doğa turizminde her türlü tedbirlerin alınmasına rağmen beklentilerin çok altında tercih edildiğini ifade etti.

Rize’ye en fazla ziyaret gerçekleştirenlerin yakın illerden ve Güneydoğu Anadolu Bölge illerinden olduğunu kaydeden Gülhanım Sarı Delihasan, “Şehrimiz en çok yakın iller ve özellikle Güney Doğu Anadolu bölgesinden ilgi gördü. Erzurum, Mardin, Diyarbakır, Bingöl, Şanlıurfa, Batman, Siirt gibi sıcak illerden serin yaylalara seyahat vardı. Ancak bu seyahatlerde geçmiş yıllara göre oranlar çok düştü.” dedi.

Rize’nin doğa turu, tarihi miras ve kültürel turu, endemik bitkiler, kuş gözlemciliği, rafting, çay, gastronomi gibi turizmde değer görebilecek ve turistleri Rize’ye çekebilecek birçok önemli etkene sahip olduğunu kaydeden Delihasan, ilgili kurumlarla birlikte turizmciler, yerel yönetimler ve burada yaşayan vatandaşların bir araya gelerek doğru strateji ve hamlelerle programlı çalışmalar yaparak tanıtım, pazarlama ve satışa gerekli destek verilirse Rize turizminde yeniden ciddi anlamda kazanç kaydedileceğini söyledi. 

Delihasan, “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ‘Turizm Master Planı’ hazırlayarak sürece önemli bir katkı sağlayabilir ve şehrin dinamiklerini harekete geçirebilir. ‘Turizm Rize’nin geleceği, Rize için çok önemli’ diyoruz ve herkes bu söylemde fakat fiili bir eylem yok! Bu şehir hepimizin ve eğer şehrimiz için bir şeyler yapmak istiyorsak hep birlikte yapmalıyız, sözlerde kalmamalı.” diye konuştu.