Demokrasi Kahramanları Gümüşhane’de

Demokrasi Kahramanları Gümüşhane’de
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen "Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar" projesi kapsamında Gümüşhane'ye gelen demokrasi kahramanları...

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen "Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar" projesi kapsamında Gümüşhane'ye gelen demokrasi kahramanları 15 Temmuz darbe gecesi yaşadıklarını anlattı. Programda kahramanlar yaşadıklarını anlatırken hem ağladı, hem de salonda bulunanları ağlattı.

Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Okay Memiş, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gençlik Spor Bakanlığı Spor Daire Başkanı Rasim Arı, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Gümüşhane Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Baytar, demokrasi kahramanları Mehmet Köse, Şerife Boz ve Abdullah İrgin, kamu kurum müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Okay Memiş, tarihin not ettiği 15 Temmuz günü yaşanan olayları, ihaneti, 241 şehidi, binlerce gaziyi unutmayacaklarını söyledi.

"Türkiye taşeron bir savaşla karşı karşıya"

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir taşeron savaşla karşı karşıya olduğunu belirten Vali Memiş, "Adı konulmamış bir savaşla karşı karşıyayız. FETÖ örgütü bir taşeron örgüt. Kökü dışarda, taşeron bir örgüttü, bu ülkeyi bölüp parçalamak isteyen kesimlerin desteklediği bir yapılanmadır. Gezi, 17-25 Aralık'a kadar devam eden tüm bu operasyonlar taşeron savaşının açık göstergesidir. Hangi şekilde olursa olsun hiçbir darbe teşebbüsünü kabul etmiyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri bizim gözbebeğimiz. Bu darbe girişimi bir noktada da TSK'yı yıpratmak için yapılmış bir darbe girişimidir. Bu aziz millete, 81 ildeki vatandaşlarımıza minnettarız. Bundan sonra FETÖ'yü devletin bütün kadrolarından temizleyeceğiz. Biz hukuktan ayrılmadan, onlar gibi sahte deliller üretmeden, bu yapıyı sizlerin de desteğiyle Gümüşhane'den temizleyeceğiz" dedi.

Belediye Başkanı Ercan Çimen ise Gençlik Spor Bakanlığı'nın 81 ilde düzenlediği bu program için teşekkür ederek, milletin önüne geçecek bir güç olmadığı bu milletin 15 Temmuz'da gösterdiğini söyledi.

Kum sanatı gösterisi

Programda daha sonra sanatçı Veysel Çelikdemir tarafından kum gösterisi gerçekleştirildi. 15 Temmuz temalı gerçekleştirilen gösteride sanatçı Çelikdemir, o gece yaşananları sanatıyla ekrana yansıtırken finalde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı resmetmesi salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 15 Temmuz hain darbe girişimini konu alan "Milletin iradesi" video gösterisinin ardından programın ana kısmı olan söyleşiye geçildi.

Darbe girişiminin 3 canlı tanığı yaşadıklarını aktardı

Ünlü oyuncu İsmail Hakkı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide darbe girişiminin ardından eşinin kamyonunu sürerek Taksim meydanına giden Gümüşhaneli Şerife Boz, o gece Genelkurmay karargahına giren ve gazi olan Abdullah İrgin ve hayatında ilk defa tank süren Mehmet Köse o gece yaşadıklarını anlattı.

Darbe girişimiyle ilgili kısa video görüntülerinin de yayınlandığı söyleşi sırasında darbe girişimi sırasında şehit olanlar arasında 4 Gümüşhaneli olduğuna vurgu yapılarak gözyaşları içerisinde darbe gecesinin canlı şahitleri tarafından başlarından geçen olaylar dinlendi.

"Rabbim bize şehitliği nasip etmedi"

O geceyi mahşeri benzeten Şerife Boz, "Rabbim bize şehitliği nasip etmedi. Peygamberlikten sonra ki en büyük mertebe şehitlik mertebesi. Hiç korkmadım. Bende o tankın üstüne çıkacaktım ama çarşafım bana engel oldu. Rabbim bir daha göstermesin" dedi.

"Millet bedenini siper etmişti ben bir tankı kullanamazsam o bana bir kara leke olurdu"

Hayatında ilk defa o gece tank kullanan Mehmet Köse ise "Ben 5 dakikada tank sürmeyi öğrendim diye bize kahraman diyorlar ama Ömer Halisdemir'ler var. Millet bedenini siper etmişti ben bir tankı kullanamazsam o bana bir kara leke olurdu. Allah o gece tüm millete yardım etti. Tam 9 tane askeri aracı İETT garajına teslim ettim" dedi.

Zaman zaman gözleri dolarak konuşan Köse, 15 Temmuz'un unutulacak gibi olmadığını belirterek, "Üzerimdeki ceket Özel Harekatçı bir arkadaşımın ceketi. Hergün şehit vermekten benim canım yanıyor" sözleriyle hem ağladı hem de salonda bulunanları ağlattı.

"Kahraman, şehadet şerbetini içen ve Pensilvanya'da ki soytarının buradaki köpeğini öldüren Ömer Halisdemir'dir"

Darbe gecesi Genelkurmay Karargahına kadar çıkan ve burada yaralanan Abdullah İrgin de konuşmalar sırasında kendileri için ithaf edilen "Kahramanlığı" niçin kabul etmediğini şöyle açıkladı: "Ben kahraman falan değilim. Kahramanlar can verir yurdu yaşatmak için. Kahraman şehadet şerbetini içen ve Pensivanya'da ki soytarının buradaki köpeğini öldüren Ömer Halisdemir'dir."

"O ihaneti, 15 Temmuz'u unutanın kanı kurusun"

O gece Genelkurmay karargahında nasıl defalarca ölümden döndüğünü anlatan İrgin, "O görüntüleri izleyip de o ihaneti, 15 Temmuz'u unutanın kanı kurusun. Hepimizin çoluğu çocuğu var. Cesedi deniz kıyısına vuran Aylan bebeği hepimiz biliyoruz. Bizde kendi çocuğumuzu o şekilde deniz kıyısına cansız bedeninin vurmasını istemiyorsak 15 Temmuz'u ne unutalım, ne unutturalım. Bizden sonra gelecek nesle de anlatalım" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sanatçı Üzeyir Aktulum'un "Evlad-ı Fatihan" adlı parçasını seslendirdiği programda şehit Ömer Halisdemir'e ithafen yazılan "30 Kuş" şiirinin izlettirildiği sırada salonda bulunanlar gözyaşlarına hakim olamadı.

Program sonunda demokrasi kahramanlarına tablo ve Kur'an-ı Kerim, Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Spor Daire Başkanı Rasim Arı'ya Türk bayrağı ve Kur'an-ı Kerim hediye edildi.

Programın ardından salonda bulunan gençler demokrasi kahramanlarıyla fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı.

Demokrasi Kahramanları Gümüşhane’de

Demokrasi Kahramanları Gümüşhane’de

Kaynak:IHA