Deniz o ilçeyi yutuyor!

Deniz o ilçeyi yutuyor!
Karadeniz'de deniz suyunun iç kesimlere doğru ilerlemesinin devam ettiği, kabaran suların etkisiyle oluşan erozyonla denizin sahilleri yutmaya devam ettiği bildirildi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin bir yıl önce GPS sistemi ile yaptığı tespitlerde belirlediği Karadeniz'de deniz suyunun iç kesimlere doğru ilerlemesinin devam ettiği, kabaran suların etkisiyle oluşan erozyonla denizin sahilleri yutmaya devam ettiği belirtildi. 

Sakarya'nın Karasu İlçesi'ndeki Küçükboğaz Gölü ile Karadeniz'in buluştuğu noktada yer alan ve 1999 yılındaki depremden sonra kullanılmayan Zonguldak Amele Birliği'ne ait eski eğitim ve dinlenme tesisleri de Karadeniz sularının altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Karadeniz'in Karasu İlçesi'ndeki sahil şeridinde, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nün yaptığı ortak çalışmada, deniz suyunun iç kesimlere doğru ilerlediği belirlenmişti.

Bölgede suların kabarmasından kaynaklanan erozyonun da etkisiyle deniz suları sahildeki onlarca yazlık evi yutmuş, deniz suyunun yer yer 100 metre kadar içeriye girdiği tespit edilmişti.

Karadeniz sahilindeki erozyonun, Karasu ilçesinin 22 kilometrelik sahilinin liman bölgesi olan 2 kilometrelik sahil şeridinde etkili olduğu açıklanırken, erozyonun sahil şeridinin diğer bölgelerinde de etkili olduğu belirtildi.

Küçük Karasu Köyü eski Muhtarı Halit Aydın, Kullanılmayan Zonguldak Amele Birliği'ne ait tesislerin de sulara gömülmek olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu tatil köyüne 15 günlük dönemler halinde tatile gelenler olurdu. Ancak deprem sonrasında boşaltıldı. Ameleler Birliği burasını daha sonra değerlendirmedi. Zamanında Sakarya Üniversitesi'ne verilmesi gündeme geldi ama kabul edilmedi. Son olarak 6 ay önce de Zonguldak'tan bir firma tarafından 573 bin liraya satın alındı."

Eski muhtar Aydın, firmanın da, bölgedeki deniz sularının yükselmesi nedeniyle sahil şeridinde imara izini verilmemesi nedeniyle çalışma yapamadığını da söyleyerek, "Tatil köyü kaderine terk edildi. Sular daha da çok ilerliyor" dedi.