Denizli’de Aşırı Sıcaklar Üzümleri Vurdu

Denizli’de Aşırı Sıcaklar Üzümleri Vurdu
Denizli'nin Buldan ilçesinde aşırı sıcaklardan üzümleri yanan çiftçiler destek istedi.

Denizli'nin Buldan ilçesinde aşırı sıcaklardan üzümleri yanan çiftçiler destek istedi.

Denizli'nin Buldan ilçesinde olgunlaşma dönemine giren üzümlerin aşırı sıcaklar nedeniyle yanması çiftçileri zor duruma bıraktı. Buldan ilçesine bağlı Yenicekent, Oğuz, Doğanköy, Bölmekaya ve Mahmudiye köylerindeki üzüm tarlaları aşırı sıcaktan etkilendi. Geçimlerini üzümden sağlayan çiftçiler ise, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonu'nda gazetecilerle bir araya gelen Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay zararın her bağda aynı olmadığını belirtri. Gülbay, "Biliyorsunuz Manisa bölgesinde bununla ilgili haberler duydunuz. Aynı sıkıntı bölgemizde de var. Bu sıkıntı her bağda cereyan etmediği, bazı bağlarda kalite kaybı ile sınırlıyken, yani yüzde 10'u geçmezken, bazı bağlarda yüzde 90'lara yüzde 100'lere kadar varan bir zarar söz konudur. Takdiri ilahi diyelim. Şimdi bizim temel talebimiz, güneş yanığının da sigorta kapsamına alınması, bunu istiyoruz. Ciddi anlamda hasar gören bağlarda, bu arkadaşlar bu üzümü satarak borcunu ödeyemez. Yani tek tek tespit edilmesi ve hasara uğrayan çiftçilerin, kredi borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Bu konuda gerekli duyarlılığın gösterileceğine de inanıyoruz" dedi.

"ÇİFTÇİLERİN FAİZ BORÇLARI KALKSIN"

Çiftçilerin zararlarına karşılık destek isteyen Başkan Gülbay, "Bu problemin çözümü ile ilgili olarak da, belediyemiz tarım birimi ciddi bir araştırma içerisindedir. Yani aslında bir çözümü var ama pahalı bir çözümü var. Biz daha ucuz bir çözüm arayışındayız. Çözüm şu bağların üstünü örtmektir. Böyle bir sistem var. Deneme mahiyetinde bu işler yapılıyor. Ama her çiftçinin bunu yapabilecek gücü yok. Çünkü pahalı bir sistem, biz şöyle bir beklenti içerisindeyiz. Bu konuda devletin araştırma ve geliştirme çalışmasını bekliyoruz, aynı damla ve sulamada teşvik kapsamında olduğu gibi burada da olsun. Çünkü havalar dengesizleşti. Bu sisteme sıfır faizli kredi verilebilir. Uzun vadeli olarak verilsin. Nasıl damlama ve sulama devlet tarafından sübvanse ediliyorsa, bu koruyucu sistemlerin faizi devlet tarafından karşılanabilir. Bu sıkıntılar yaşanmamış olur" diye konuştu.

"İLK TURFANDA YAPILAN OVADIR"

Çiftçilerin 35 bin dekar alanda üretim yaptıklarını belirten Gülbay, "Buldan, Bölmekaya, Doğanköy, Oğuz, Yenice ve kısmen de Mahmutlu köylerinde yetişiyor. Burada toplam ekili alan sayısı 35 bin dekar, yaklaşık 150 bin ton çekirdeksiz üzüm üretimi söz konusudur. Türkiye'nin ilk turfanda çekirdeksiz üzümü bu ovada yetişiyor. Onun için özel bir önemi var. İklim dengesizlikleri, hava olumsuzlukları gördüğümüz gibi sorunlar oluşturuyor. Aslında burada donda yaşanan sıkıntının benzeri yaşanıyor. Her tarlayı etkileyebilmiş değil. Bazı tarlalarda kalite kaybı söz konusudur" şeklinde konuştu.

"BORÇLARIMIZ ERTELENSİN"

Zararlardan dolayı borçlarının ertelenmesini isteyen çiftçi ve Buldan Belediye Meclis Üyesi Ramazan Ordu, "Çiftçinin faizlerinin kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü çok mağduruz. Bizim üreticimiz bizlerden destek bekliyor" ifadelerini kullandı.

Denizli’de Aşırı Sıcaklar Üzümleri Vurdu

Denizli’de Aşırı Sıcaklar Üzümleri Vurdu

Kaynak:IHA