Deriner Barajı düzenlenen törenle hizmete açıldı

Deriner Barajı düzenlenen törenle hizmete açıldı
Artvin'deki Deriner Barajı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''12.12.2012'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde'' adlı program kapsamında video konferansla katıldığı törenle hizmete açıldı.

DSİ Genel Müdürlüğü'nce yaptırılan, 249 metre gövde yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 6'ncı en yüksek barajı Deriner için şantiye sahasında tören düzenlendi. Törene, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Güven Dalgıç, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, İl Emniyet Müdür Hüsrev Salmaner, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, öteki ilgililer ve vatandaş katıldı.

deriner-baraji-duzenlenen-torenle-hizmete-acildi-1.jpg

Açılış töreni, Deriner Barajı alanına kurulan dev ekran sayesinde video konferans sistemiyle izlendi. Baraj, Vali Kalkan ve AK Parti Artvin Milletvekili Kışla'nın butona basmasıyla hizmete girdi.

Törende konuşan Kışla, Artvin'in Çoruh Nehri üzerine yapılan ve yapımı devam eden barajlarla Türkiye'nin kalkınmasında enerji alanında en önemli katkı veren ilerin başında olacağını söyledi.

Barajın yanı sıra ilde yapımı tamamlanan projeleri hizmete açtıklarını da ifade eden Kışla, şunları söyledi: ''Bugün Şavşat Meydancık köyünde bulunan Papart Hidroelektrik Santrali'ni, 3 adet meteoroloji gözlem istasyonunu, Hatila ve Sahara Milli Parkları'nı, Şavşat ve Borçka Karagöl'ün altyapı yatırımlarını hizmete açıyoruz. Sayın Başbakanım işte bu yatırımlarınızdan, bu eserlerinizden dolayıdır ki ülkemizde olduğu gibi Artvin halkı da sizleri gönülden sevmekte sizlere gönülden muhabbet duymaktadır. Bütün hemşehrilerimizin arzularına tercüman olmak adına bu mimarlık harikası muhteşem eserinizi bir an önce yerinde görmenizi arzu ediyoruz. Artvin halkının da sizleri sabırsızlıkla beklediğini ifade etmek istiyorum.''

Tören, baraj kapaklarının açılıp bir süre su bırakılmasının ardından sona erdi.

deriner-baraji-duzenlenen-torenle-hizmete-acildi-5.jpg

Çoruh Nehri üzerinde, inşaatına 1998'de başlanan 249 metre gövde yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 6'ncı en yüksek barajı yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolara mal edildi. Deriner Barajı, Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak. Toplam gövde hacmi 3 milyon 400 bin metreküp olan barajda 1 milyar 920 milyon metreküp su depolanacak.

Yıllık 2 milyar 118 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanan Deriner Barajı ile HES sayesinde yaklaşık 685 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak.

deriner-baraji-duzenlenen-torenle-hizmete-acildi-2.jpg

deriner-baraji-duzenlenen-torenle-hizmete-acildi-3.jpg

deriner-baraji-duzenlenen-torenle-hizmete-acildi-4.jpg