Deriner Barajı su tutmaya başladı açılış 12.12.2012'de saat 12.12'de Erdoğan'dan

Deriner Barajı su tutmaya başladı açılış 12.12.2012'de saat 12.12'de Erdoğan'dan
Türkiye'nin en yüksek Dünyanın 6. en yüksek barajı Deriner Barajı'nda su tutma işlemi başladı.

Türkiye'nin en yüksek Dünyanın 6. en yüksek barajı Deriner Barajı'nda su tutma işlemi başladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, barajın açılışını Başbakan Erdoğan'ın yapacağını söyledi.

Çoruh üzerinde yapımı devam eden ve 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan Türkiye'nin en yüksek Deriner Barajı'nda su tutma işlemi başladı.

Barajda incelemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yılda 2.1 milyar KWH elektrik enerjisi üretecek olan Deriner Barajı'nda su tutma işleminin başladığını belirterek barajın açılışının 12 12 2012 günü saat 12.12'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını söyledi.

veysel-eroglu-deriner-baraji-su-tutmaya-basladi.jpgTürkiyenin en yüksek, dünyanın 6'ncı yüksek barajının üzerinde olduklarını anlatan Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: "249 metre yüksekliğinde yılda 2.1 milyar KWH elektrik üretecek olan Deriner Barajı, Allah'a şükürler olsun bugün su tutacak. Barajda 2 milyar metreküp su birikecek. Şu an enerji üretimine hazır. 12 12 2012 günü saat 12.12'de sayın Başbakanımız tarafından açılışı yapılacak. Yılda 414 milyon TL tutarında elektrik üretecek. Bölgedeki diğer barajlar tamamlandığında Artvin'de, bir milyar TL değerinde elektrik üretilecek. Enerjide dışarıda bağımlıyız bunun yüzde 73'nü ithal ediyoruz. Mutlaka kendi enerjimizi üretmeliyiz. Bilhassa böyle güvenli temiz kaynakları devreye sokmak zorundayız."

Yıl içinde Yusufeli Barajının temelinin atılacağını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu barajlar bölge turizmine büyük katkı sağlayacak. Yaylacılıktan balıkçılığa kadar büyük katkısı var. Çoruh Nehri dünyanın azgın akarlarından birisidir. Coşkusu sayesinde taşkınlıklara sebeb oluyor. Bu barajlar taşkınlıkları ve erozyonları da önlüyor. Bir anlamda Çoruh'a altın bilezik, altın gerdanlık taktık."

AÇILIŞA RUSYA DEVLET BAŞKANI GELECEK

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "mühendislik harikası" olarak nitelenen Deriner Barajı'nın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in katılımıyla, 12 Aralık 2012'de gerçekleştirilmesinin planladığını açıkladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile kemer barajı sınıfında Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 6. en yüksek barajı olan Deriner'de su tutmaya başlayan baraj bölgesinde incelemelerde bulundu. Ardından DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte barajın su tutma ve temel atma törenini gerçekleştirdi.

Eroğlu, Türkiye'nin enerjisinin yüzde 73'ünü dışarıdan ithal ettiğine işaret ederek, "Su akıyor biz de bakıyoruz" diye konuşarak, buna son vermek, dışarıya olan bağımlılığı ve cari açığı azaltmayı amaçladıklarını belirtti.

"Hem biz yaptık hem özel sektör yaptı. Dönemimizde 206 adet, göletleri saymıyorum, dev barajı açtık" diye konuşan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: "Bu barajları yapmaya mecburuz. Barajlar olmadığı zaman suyu biriktiremeyiz. Hiçbir şehre su veremeyiz. Hiçbir araziyi sulayamayız. Çünkü Türkiye'de sürekli akan nehirler nadirdir. Çoğu kurur. Derelerimizin yüzde 90'ı yaz aylarında maalesef kuruyor. Kış aylarında sulama ihtiyacı yoktur ama yaz ayları böyle değildir. Yazın insanlar kendi ihtiyaçları için de çok daha fazla su kullanıyorlar. Yazlık su ihtiyacı kışlık su ihtiyacının 4-5 katından fazladır. Şu an Türkiye'deki suyun yüzde 70'i sulamada kullanılıyor. Geri kalanı sanayi ve içme suyunda tüketiliyor. Dolayısıyla suyun büyük bir kısmı yazın kullanılıyor."

veysel-eroglu-deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-1.jpg

Eskiden barajların yapılamadığını, şehirlerin susuz kaldığını söyleyen Eroğlu, "İstanbul'a bakın 50 yıldır susuzdu. Biz yıldırım hızıyla barajlar yaptık ve İstanbul'a akıttık. İstanbul'u 2060 yılına kadar susuz bırakmadık, Kars'tan Edirne'ye, Şanlıurfa'dan Mersin'e, İzmir'e kadar bütün şehirlerin su problemini çözdük. Hepsine barajlar yaptık. Çünkü Türkiye yarı kurak bir iklim bölgesinde bulunuyor. Baraj yapmadan Türkiye'de suyu kontrol etmek mümkün değil. Barajları yapmak, taşkınlardan korunmak sulama ve içme suyu amaçlı su temin etmek ve erozyonları önlemek için yapılması şarttır. Laf olsun keyif olsun diye baraj yapmıyoruz. Bu barajların aslında 30-40 yıl önce yapılması lazımdı. Şu ana kadar 206 barajı bitirdik inşallah önümüzdeki yıl çok daha büyük barajları bitireceğiz" şeklinde konuştu.

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-1.20120224142130.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-2.20120224142141.jpg

DERİNER'İN AÇILIŞI 12.12.2012, SAAT 12.12'DE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Deriner Barajı'nın açılışını Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile birlikte bu yıl 12 Aralık'ta 2012, saat 12.12'de açılışı gerçekleştirilecek olan Deriner'in Artvin'in havasını değiştireceğini, turizm potansiyelini canlandıracağına dikkat çeken Eroğlu, "Daha önce Çoruh Nehri üzerinde hiçbir baraj, hiçbir hidroelektrik santrali yoktu. Şu anda Artvin Barajı yapılıyor. Yusufeli Barajı için de planlar, projeler tamamlandı. Yusufeli Barajı tamamlandığında Deriner Barajı'ndan 16 metre daha yüksek olacak. Kendi rekorlarımızı kıra kıra ilerliyoruz. Yusufeli ile ilgili yerleşim meselesi vardı. Vatandaşlara en güzel ilçeyi hazırlamak istedik. Örnek ilçe için projeler yapıldı. Anket neticeleri değerlendirerek bir çözüm bulduk. Vatandaşın talepleri istikametinde planları oluşturduk. Muhteşem bir ilçe olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu, Deriner Barajı'nın, Borçka ve Muratlı barajlarının verimini de arttıracağına dikkat çekerek, "Barajlarımızı bitiriyoruz. Balıkçılık, turizm, yaylacılık gelişecek. Barajlar sayesinde yollar da yapıyoruz. Eskiden buralarda keçi yolu bile yoktu. Zor bir inşaat oldu ama gerçekleştirdik. Şimdiden dünya literatürüne girdi. Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 1 milyar TL olacak" diye konuştu.

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-14.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-3.20120224142203.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-4.20120224142214.jpg

TÜRKİYE'NİN MÜHENDİSLİK HARİKASI

249 metrelik gövde yüksekliğiyle kemer barajı sınıfında, Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 6. yüksek barajı olan Deriner Barajı, Türkiye'deki hidroelektriğin yüzde 6'sını üretecek. 2,12 milyar kilowatt elektrik enerjisi üretecek olan 750 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak Deriner, sadece bu özelliği ile Türkiye ekonomisine 575 milyon TL katkıda bulunacak.

3,4 milyon metreküp gövde hacmine sahip olan Deriner Barajı'nda 1 milyar 970 milyon metreküp su depolanacak. TBMM 75. Yıl Muratlı Barajı, Borkçka Barajı'ndan sonra Çoruh Nehri'nin 'üçüncü gerdanlığı' olacak Deriner Barajı'nda 2012 yılı içinde enerji üretimine başlanacak.

7 YILDA MALİYETİNİ AMORTİ EDECEK

Mardin, Trabzon, Eskişehir ve Malatya'nın yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olacak olan Deriner, dünyanın en hızlı akan nehirleri arasında yer alan Çoruh Nehri üzerindeki Deriner Barajı ve HES, hem üreteceği enerji hem de sağlayacağı istihdam açısından ekonomiye büyük katkı sağlayacak. İnşaatına 1998 yılında başlanan Deriner Barajı'nın maliyeti 1 milyar 400 milyon doları buldu. Baraj, yaklaşık 7 kendisini amorti edecek.

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-5.20120224142234.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-6.20120224142251.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-7.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-8.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-9.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-10.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-11.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-12.jpg

deriner-baraji-su-tutmaya-basladi-13.jpg