Dersi Hayvanlarla Birlikte İşliyorlar

Dersi Hayvanlarla Birlikte İşliyorlar
"Pret-A-Pet" Projesi kapsamında öğrenciler dersleri köpek, balık, su kaplumbağası gibi hayvanlarla birlikte işliyorlar.

"Pret-A-Pet" Projesi kapsamında öğrenciler dersleri köpek, balık, su kaplumbağası gibi hayvanlarla birlikte işliyorlar.

Hayvanlar vasıtasıyla sınıf ve okul ortamlarında öğrencilerde güdülenmeyi artırma, hayvan haklarını koruma, hayvan dostlarının günlük yaşama entegrasyonunda çocuklarda girişim geliştirme gibi temaları barındıran, Pret-A-Pet Projesi (Protect, Respect, Educate, Treat Animals, and People with Empathy and Tenderness) devam ediyor. Türkiye'den Hedef Ortaokulu ve Manisa İsmet İnönü Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesinin ortaklaşa yürüttüğü ve Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajansı tarafından desteklenen projede Fransa, İtalya, Romanya ve Yunanistan gibi ülkeler yer alıyor. Öğrenciler projeyle birlikte sınıflarda kuş, kaplumbağa, köpek ve balıklarla birlikte ders işliyor. Ayrıca proje kapsamında okulun bahçesine yapılacak kümeste öğrenciler tavus kuşu, tavuk veya tavşan gibi hayvanlarla ilgilenecek. Öğrenciler 19 Mart'da Fransa'ya, 30 Nisan'da İtalya'ya, Kasım ayında Romanya'ya gidecek. Ortak ülkeler ise 2018'in mart ayında Manisa'ya gelecek. Mayıs 2018'de ise son ziyaret Yunanistan'a yapılacak.

"BİZE DERSTE DAHA FAZLA MOTİVASYON SAĞLIYOR"

Projede yer alan Manisa İsmet İnönü Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencileri de dersleri hayvanlarla birlikte işliyor. Öğrenciler sınıflarında baktıkları köpek, kuş, balık, su kaplumbağası gibi hayvanlarla hem motivasyonlarını arttırıyor hem de hayvanların bakımını üstlenerek sorumluluk sahibi oluyor.

Manisa İsmet İnönü Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi 10-B Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencisi Cansu Ürkmez, sınıflarında besledikleri su kaplumbağasıyla derslerinde daha motive olduklarını belirterek, "Bize derste daha fazla motivasyon sağlıyor ve huzur verdiğine inanıyoruz. Kaplumbağaların balıklardan ve diğer hayvanlardan farklı bir yaşamı var. Kaplumbağalar asla soğuk suda yaşayamazlar. Bizim kaplumbağamız da küçük olduğu için soğukta kalırsa kış uykusuna yatar ve bir daha uyanamaz. Kaplumbağamıza sınıfça bakıyoruz. Ayrıca da bize motivasyon sağlıyor" dedi.

PROJE KAPSAMINDA ÖĞRENCİLER AVRUPA'YA GİDECEK

Proje hakkında bilgi veren Manisa İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Osman Kuşçuoğlu, "Avrupa Birliği Erasmus+ kapsamındaki projemiz hayvan dostlarımızın okul ve sınıf ortamında öğrencileri motive edici etkilerini araştırmak için düzenlendi. Projenin asıl sahibi Hedef Ortaokulu. Ayrıca yurt dışından Fransa, İtalya, Yunanistan ve Romanya ortak ülkelerimizdir. Her ülkede toplantılar yapılacak. Her ülkede yapılan toplantıda okulumuzdan 5 öğretmen 4 öğrenci görev alacak. Toplamda ise 20 öğretmen ve 16 öğrencimiz yurt dışında bu projeyle ilgili toplantılara katılacak. Diğer ülkelerde yapılan çalışmaları yerinde inceleyecekler" dedi.

"ÖĞRENCİLER DERSLERİNDE DAHA MOTİVE OLUYORLAR"

Sınıflarda bakılan hayvanlarla birlikte öğrencilerin motivasyonunun arttığını sözlerine ekleyen Müdür Kuşçuoğlu, "Belirlenen öğrenciler sırayla bu hayvanlara bakıyorlar. Evlerine götürüyorlar ya da müdür yardımcılarının odalarına bırakıyorlar. Teneffüslerde ya da bazı derslerde sınıflarına alıyorlar. Çocuklara en azından hayvan sevgisini aşılamak, hayvan haklarını korumak düşüncelerini geliştirmede başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bir sınıfımızda ilk defa köpek denedik. Zaten köpeğin sürekli sınıfta olması mümkün değil. Ancak çok özel bir köpek bu. Sınıfta hiç sesi çıkmıyor. Bir denememizdi. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Öğrencilerimiz daha dikkatli dersi dinliyorlar. Derslerine de daha fazla motive oluyorlar" diye konuştu.

"ÇOK GÜZEL BİR İLERLEME KAYDETTİK"

Proje Koordinatörü İngilizce Öğretmeni Ramazan Keskin ise Türkiye'den başvurup iki Türk ortaklı çok az sayıda projenin kabul edildiğini ve kabul edilen projeler arasında kendilerinin de bulunduğunu belirterek, "Türkiye'den başvurup da iki Türk ortağı olan ve kazanan proje sayısı çok az Avrupa Birliği projelerinde. Bu anlamda da bizim için büyük bir başarıdır. 900 civarında proje arasında kabul edilen proje sayısı 55'tir. Biz bu 55 projenin içerisindeyiz. Çocuklarını çok fazla sorumluluk aldığını görüyoruz. Projemizin adı Pret-A-Pet (Protect, Respect, Educate, Treat Animals, and People with Empathy and Tenderness). Yani koruyun, saygı duyun, eğitin, davranın. Sadece hayvanlara değil projenin amacı aynı zamanda insanlara da saygıyı, onların haklarını da korumayı öğreten bir projedir. Neyle empatiyle yapmamız gerekiyor. Şefkatle bunu yapmayı amaçlıyoruz. Çok güzel bir ilerleme kaydettik" dedi.

Her sınıftan bir temsilcisi seçtiklerini ifade eden Keskin, "Hayvanlarla ilgili yaptıklarının fotoğrafını çekiyorlar. Biz bunları facebook sayfamızda paylaşıyoruz. Fransa'ya yapacağımız ziyaret sırasında bir etkinlik yapacağız. Gelen fotoğraflarla bir takvim ve albüm oluşturacağız. Her ziyaret sırasında bir dostluk duvarı yapıyoruz. Bunun ilk örneğini Hedef Kolejinde sergiledik. Bir dostluk duvarı çizdik. Bu 5 ülkenin birleşerek yaptığı bir dostluk duvarı oldu. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin çok büyük katkısı oldu. Gelenler güzel duygularla ülkemizden ayrıldı. Bu anlamda ülkemizi güzel temsil ettiğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında Avrupa'ya gidecek öğrencilerden Eda Konur, daha önceleri başta köpekler olmak üzere hayvanlardan korktuğunu belirterek, "Ama projeyle birlikte sınıfımızda kuş var onu besliyoruz. 19 Mart'ta Fransa'ya yolculuk yapacağız öğretmenlerimizle ve arkadaşlarımızla beraber. Orada projeyle ilgili çalışmalarımız olacak. Kültürlerimizi tanıtacağız" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında İtalya'ya gidecek olan öğrencilerden Gülşah Temizel ise hayvanları sevdiği için projede zorlanmadığını ifade ederek, evde de kuş beslemeye başladığını ve ayrıca da ders sıkıcı gittiği zaman sınıfta bulunan bir hayvanın sınıfa neşe kattığını söyledi.

(Aykut Yeniçağ / İHA)

Dersi Hayvanlarla Birlikte İşliyorlar

Dersi Hayvanlarla Birlikte İşliyorlar

Dersi Hayvanlarla Birlikte İşliyorlar

Dersi Hayvanlarla Birlikte İşliyorlar

Dersi Hayvanlarla Birlikte İşliyorlar

Kaynak:IHA