DHMİ, Trabzon'a Bonkör, Rize Artvin ve Ordu Giresun'a Cimri Davranıyor

DHMİ, Trabzon'a Bonkör, Rize Artvin ve Ordu Giresun'a Cimri Davranıyor
Doğu Karadeniz Bölgesinde Trabzon Havalimanı’na ayrıcalık sağlanıyor. Rize Artvin ve Ordu Giresun Havalimanlarına verilmeyen uçak seferleri Trabzon’a bonkörce dağıtılıyor.

Deniz dolgusu üzerine yapılan Türkiye'nin 2., Dünyanın 5. Havalimanı olma özelliğine sahip olan ve 14 Mayıs’ta hizmete giren Rize Artvin Uluslararası Havalimanı’ndan sadece İstanbul ve Ankara’ya sınırlı sayıda direkt uçuş düzenlenirken bu iki metropol şehire karşılıklı uçakla yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar ise sefer sayılarının artırılmaması ve özellikle günün erken saatleri ile akşam geç saatlere de sefer konulmaması nedeniyle hemen hemen her saatte sefer konulan Trabzon Havalimanı’nı kullanmaya zorlanılıyor. Özellikle yaş çay sezonunun başlaması ve turizm sezonunun açılması dolayısıyla Rize ve Artvin’e yoğun bir göç olayı yaşanırken Rize Artvin Havalimanına konulmayan seferler dolayısıyla bu iki ile gelecek olan vatandaşlar Trabzon Havalimanı’nı kullanmaya mecbur bırakılıyor.

İstanbul’da yaşayan Rize ve Artvin nüfusuna kayıtlı kişilerin nüfusu İstanbul’da yaşayan Trabzonluların nüfusuna neredeyse eşit olmasına rağmen İstanbul’dan Trabzon’a günde 20’ye yakın direkt uçuş konulurken, Rize Artvin Havalimanına ise 4 sefer düzenleniyor. İstanbul’da yaşayan Ordu ve Giresunluların nüfusu ise İstanbul’daki Trabzonluların nüfusunun iki katı olmasına rağmen 2015 yılında hizmete giren Ordu Giresun Havalimanına İstanbul’dan 7 direkt uçuş gerçekleştiriliyor. Aynı olay Başkent Ankara için de geçerliliğini koruyor. Ankara’da yaşayan Rize ve Artvinlilerin nüfusu Trabzonluların nüfusundan fazla iken Trabzon’a günde 3 sefer, Rize’ye ise günde tek sefer konuldu.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’ye göre 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle Rize nüfusuna kayıtlı olup İstanbul’da yaşayan Rizeliler’in sayısı 308 bin 439, Artvin nüfusuna kayıtlı olup İstanbul’da yaşayan Artvinliler’in sayısı ise 85 bin 86. Bu iki il nüfusuna kayıtlı olup İstanbul’da yaşayanların sayısı 393 bin 625’e ulaşırken, Trabzon nüfusuna kayıtlı olup İstanbul’da yaşayanların sayısı ise 415 bin 31. Nüfus bakımından arada çok az bir fark olmasına rağmen Türk Hava Yollarının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 1-7 Haziran tarihleri arasında Rize Artvin Havalimanı’ndan İstanbul’a günde en fazla karşılıklı 6 direkt uçuş gerçekleştirilecek olurken aynı tarihler arasında Trabzon’a ise karşılıklı 19 uçuş gerçekleştirilecek. 494 bin 160’ı Giresun nüfusuna, 525 bin 681’i ise Ordu nüfusuna kayıtlı olup İstanbul’da yaşayan Ordu ve Giresunluların sayısı İstanbul’daki Trabzon nüfusuna sahip olanların 2 katından fazla olmasına ve toplam 1 milyon 19 bin 841 iken 1-7 Haziran tarihleri arasında İstanbul’dan Ordu Giresun Havalimanına günlük en fazla 7 uçuş gerçekleştirilecek.

Rize Artvin ve Ordu Giresun Havalimanına sefer sayılarında cimri davranan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Trabzon’a ise oldukça bonkör davranarak hemen hemen her saatte sefer koyarak uçakla yolculuk yapmak isteyen vatandaşların Trabzon Havalimanı’ndan uçuş gerçekleştirmelerine olanak sağlarken diğer 2 havalimanının gerçek yolcu kapasitesinin düşük tutulmasına neden oluyor.

1-7 Haziran tarihleri arasında Rize’den her gün THY tarafından 4’ü İstanbul Havalimanı’na, 1’i AnadoluJet tarafından Sabiha Gökçen Havalimanına olmak üzere 5 sefer düzenlenirken, aynı tarihler arasında AnadoluJet tarafından Perşembe ve Cumartesi olmak üzere haftada iki kez Sabiha Gökçen Havalimanına 2 uçuş gerçekleştirilecek ve bu 2 gündeki uçuş sayısı 6’ya çıkacak.

Aynı tarihlerde İstanbul Trabzon arasında ise THY tarafından İstanbul Havalimanına her gün 12 sefer düzenlenecek. Sabiha Gökçen’e de Trabzon’dan her gün 2 ile 7 arasında değişen sefer sayısı konulurken İstanbul’a günlük uçuş sayısı 19’u bulacak.

Ordu Giresun Havalimanı’ndan ise Haziran ayının ilk haftasında THY tarafından İstanbul Havalimanına her gün 4 uçuş, AnadoluJet tarafından Sabiha Gökçen Havalimanına ise 2 veya 3 uçuş olmak üzere en fazla 7 uçuş planlaması yapıldı.

Ankara’da Rize nüfusuna sahip 38 bin 137, Artvin nüfusuna sahip 33 bin 639 kişi olmak üzere toplam 71 bin 676 kişi yaşarken, Trabzon nüfusuna sahip olanların sayısı ise 56 bin 840. Nüfus çoğunluğu Rize ve Artvin’de olmasına rağmen Rize Artvin Havalimanına sabah uçuş konulmayıp sadece akşam günde tek uçuş konulurken Trabzon Havalimanına ise günde 3 uçak seferi düzenleniyor. Aynı şekilde Giresun ve Ordu nüfusuna kayıtlı olup Ankara’da yaşayanların sayısı 23 bin 727’si Giresunlu, 65 bin 320’si Ordulu olmak üzere toplam 89 bin 47 iken Ankara’dan Ordu Giresun Havalimanına günde tek uçuş gerçekleştiriliyor.

Türkiye’nin bir başka metropol şehri İzmir ile Antalya, Bursa ve Kocaeli gibi büyükşehirlerden de Rize Artvin Havalimanına haftalık uçuş planlamasının bir an önce yapılması Rize Artvin Havalimanının gerçek yolcu kapasitesine çok daha kısa sürede ulaşacağının işareti olarak görülüyor. Zira sadece Bursa’da yaşayan Artvinli ve Rizelilerin sayısı Trabzonluların sayısının 1,5 katını aşarken Bursa’dan haftada 2 gün Trabzon’a sefer düzenleniyor. Bursa'dan Ordu Giresun Havalimanına ise direkt uçuş bulunmuyor.

rize-artvin-ordu-giresun-trabzon-nufusuna-sahip-olanlarin-il-il-ikamet-sayilari.jpg

zavendikli-mustafa-yildiz-hoca-efendi-kuran-kurslari-kurban-bedeli-ve-yardim-kampanyasi-005-016.jpg

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
82 Yorum