Dikkat! Göz Hastalığınız Kalp Sorunu ile Tansiyonun Habercisi Olabilir

Dikkat! Göz Hastalığınız Kalp Sorunu ile Tansiyonun Habercisi Olabilir
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümünde yürütülen araştırmada, "Gözlerin vücudun aynası olduğunu" kanıtlayan bulgular elde edildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan araştırmada, göz hastalıklarının romatizma, kalp ve tansiyon gibi çeşitli sağlık problemlerinin habercisi olabileceği ortaya çıktı. RTEÜ'de Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi olan Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz,  "Araştırmamızın sonuçları, adeta gözlerin vücudun aynası olduğu görüşünü destekledi. Romatizmal hastalıkları, beyin ve tansiyon hastalıkları, şeker hastalığının safhaları, vitamin ve demir eksikliği, vücutta madde birikimine bağlı hastalıklar gibi birçok rahatsızlığı gözden tanıyabiliyoruz" dedi.

kemal-turkyilmaz-goz-hastaliklari-rteu-(1).jpg

Çalışmanın, göz rahatsızlığı bulunanlarda kalp, romatizma, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara karşı önlem alınması açısından önem taşıdığı bildirildi.     

Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göz hastalıklarına bağlı farklı rahatsızlıkların tespiti ve gözle bağlantı nedenlerin belirlenmesi amacıyla yaklaşık bir yıl süren çalışma yürüttüklerini belirtti. 

kemal-turkyilmaz-goz-hastaliklari-rteu-(2).jpg

Özellikle 40 yaş üstü hastalarda göz muayenesi ile mevcut hastalıkların tespit edilebildiğini vurgulayan Türkyılmaz, "Göz, insanın dünyaya açılan penceresidir ve bir anlamda insanın kalp damar sağlığını yansıtır. Gözün histolojik yapısı ve damar sertliğini ölçen cihazlar yardımıyla hastanın gerek göz gerekse de diğer rahatsızlıklarını araştırdık" dedi.

Türkyılmaz, araştırmayla göz hastalıklarının tanımlandığını, sınıflandırıldığını ve diğer hastalıklarla ilişkilerinin tespit edildiğini belirterek, "Araştırmamızın sonuçları, adeta gözlerin vücudun aynası olduğu görüşünü destekledi. Araştırmaya katılan hastaların 51'inde kalp-damar, romatizma, 59'unda tansiyon, kolesterol ve diyabete bağlı rahatsızlıklar, 14'ünde ise boyun damarında darlık gibi sorunları tespit ettik. Hastalarımızın 76'sında ise göz rahatsızlıkları dışında bulguya rastlamadık" diye konuştu.

Göz damarlarında bozulma olan hastalarda, göz sinirlerinde de incelme tespit ettiklerine dikkati çeken Türkyılmaz, şöyle devam etti: "Kişinin göz damarlarında sertlik ve incelik varsa kalp ve iç hastalıkları bölümüne erkenden yönlendirerek daha ciddi problemleri önceden engellemeyi amaçlıyoruz. Araştırmamız, önleyici sağlık tedbirleri açısından son derece önemli. Çalışmanın sonuçları kabul görmeye başladı ve yapılacak diğer çalışmalarda örnek alınıyor."

kemal-turkyilmaz-goz-hastaliklari-rteu-(3).jpg

- "Göz, insan vücudunun penceresidir"

Türkyılmaz, birçok hastalığın gözü etkilediğine işaret ederek, göz muayenesiyle birçok hastalığa ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Doç. Dr. Türkyılmaz, araştırmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Romatizmal hastalıkları, beyin ve tansiyon hastalıkları, şeker hastalığının safhaları, vitamin ve demir eksikliği, vücutta madde birikimine bağlı hastalıklar gibi birçok rahatsızlığı gözden tanıyabiliyoruz. Göz muayenesi için bize gelen hastaları bazı ilave bulgular açısından araştırıyoruz. Şüphe doğuracak bulgulara rastladığımızda kalp doktorlarına sevk ediyor ve erken tedavi alınmasını sağlıyoruz."

Tansiyon hastaları için daha önce bu uygulamayı yaptıklarını belirten Türkyılmaz, şunları kaydetti: "Yaptığımız bilimsel çalışmalar ışığında, göz sinir yapısının durumu ve gözde biriken bazı maddelerle kalp damar hastalıkları arasında ilişki tespit ettik. Bu ilişki bilim çevrelerince kabul gördü ve dünyanın saygın bilim dergilerinde yayımlandı. Çalışmaları daha ileri seviyeye getirmek için dünyanın değişik bölgelerindeki doktorlarla irtibat halindeyiz. Kalp ve damar hastalıkları hem ülkemiz hem de dünya için ciddi bir sorun. Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi bu tür rahatsızlıklar için de önem arz ediyor."

Türkyılmaz, gözün insan vücudunun adeta penceresi olduğunu ifade ederek, "Bizim yaptığımız ise insanın gözüne yani pencereye dıştan bakarak, insanın içindeki rahatsızlıkları henüz ilerlemeden belirlemek. Göz vücuttaki her durumdan etkilenen bir organ, dolayısıyla kalp damar rahatsızlıklarından da etkilendiği çalışmalarımızla bir kez daha teyit edildi. Biz de bu nedenle eski bir şarkıda olduğu gibi 'gözler kalbin aynasıdır' diyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

kemal-turkyilmaz-goz-hastaliklari-rteu-(4).jpg

- "Hastayı gözünden tanıdın"

Araştırma yaptıkları birçok hastanın, hastalıklarından haberdar olmadığını dile getiren Türkyılmaz, "Hasta diğer rahatsızlıklarının farkına varmadan, göz dışındaki problemlerini erken teşhis etmiş oluyoruz. Gözlük muayenesi için gelen bir hastamızın göz sinirinde incelme tespit ettik. Yapılan ileri tetkiklerde boyun damarlarında daralma, kalp damarlarında ise tıkanıklık olduğunu belirledik" dedi.

Türkyılmaz, hastaya daha sonra stent takıldığını belirterek, "Oysa ki hastamız durumdan habersiz, sadece göz muayenesi için gelmişti. Bir anlamda hastalarımızı ilgili polikliniklere yönlendirerek erken tedavi olmalarını sağlıyoruz" diye konuştu.

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, bazılarının "hocam hastayı gözünden tanıdın" şeklinde espriler yaptığını kaydetti.

kemal-turkyilmaz-goz-hastaliklari-rteu-(5).jpg