Dikkat! Maliye peşinize düşebilir!

Dikkat! Maliye peşinize düşebilir!
Gelire göre denetim sisteminde değişikliğe giden Gelir İdaresi Başkanlığı önümüzdeki günlerde gider kontrolüne başlıyor.

Buna göre giderlerden yola çıkılarak vatandaşın geliri hesaplanacak. Öncelikli olarak kredi kartı ekstrelerini kontrol edecek olan İdare, harcamaların beyan edilen geliri aşması durumunda mükellefi uyaracak.

Vatandaştan beyanını düzeltmesi istenirken, herhangi bir değişikliğe gidilmemesi halinde cezai yaptırım uygulanacak. Maliye gelir gider kontrolü yaptığı mükellefe "Şu miktarlık beyanda bulundunuz ancak kredi kartı harcamalarınız gelirinizin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ya gelirinizi doğru gösterin ya da beyanınızı düzeltin. Aksi takdirde incelemeye tabi tutulacaksınız." diyecek.

Sürekli zarar gösterenleri de mercek altına alacak olan GİB, bu tür işletmeleri çapraz kontrole tabi tutacak. Zarar gösteren firmaların her türlü araç, gayrimenkul ve teçhizat alımları gözden geçirilecek.

Maliye gerçek gelirlerin beyan edilmesini sağlamak amacıyla giderlere bir alt sınır konulup gelirle ilişkilendirilmesi üzerinde de duruyor. Ayrıca Maliye'nin Gelir Vergisi'ne ilişkin çalışmaları hızlandı. Vergi Konseyi tarafından Maliye Bakanlığı'na iletilen çalışma üzerindeki öneriler masaya yatırılıyor. Esnafın vergilendirilmesine ilişkin sistemin değiştirilmesi üzerinde durulurken dört oranlı gelir vergisi tarifesine ilişkin olarak siyasi iradenin görüşü bekleniyor.