Dikkat ! Rize Emniyeti'nden Ehliyet Uyarısı

Dikkat ! Rize Emniyeti'nden Ehliyet Uyarısı
Rize İl Emniyet Müdürlüğü, ehliyet sahibi olanlara önemli bir duyuruda bulundu.

Rize İl Emniyet Müdürlüğü, 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren eski tip sürücü belgelerinin 5 yıl içerisinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesi gerektiğini ve yeni tip sürücü belgesini alan sürücülerin, ‘Uluslararası Sürücü Belgesi’ almaksızın 84 ülkede araç kullanabileceklerini açıkladı.

Rize İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 17 Nisan 2015 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle; mevcut sürücü belgeleri 01 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında (5 yıl içerisinde) yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirileceği hatırlatmasında bıulunularak, belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgelerinin geçersiz sayılacağı ve yeni tip sürücü belgeleriyle vatandaşların Uluslararası Sürücü Belgesi almaksızın 84 ülkede araç kullanabilecekleri kaydedildi.

Açıklamada, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli 13TL ve sürücü belgesi hizmet bedeli 2TL olmak üzere toplam 15 TL’nin Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfının Protokol Yaptığı Bankalara ödenmesi halinde ödemenin tam olarak yapılacağı ve vatandaşların her hangi sıkıntı yaşamayacakları vurgulandı

Rize İl Emniyet Müdürlüğü’nden konu ile ilgili yapılan duyuruda, “Yeni tip sürücü belgelerinin geçerlilik süreleri minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makineleri sınıfları için 10 yıl olacak. Eski tip sürücü belgeleri 9 sınıftan oluşmakta iken, yeni tip sürücü belgeleri 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet için B sınıfı, minibüs için D1 sınıfı, minibüs ve otobüs için D sınıfı, Kamyon ve Çekici için C1 ve C sınıfı,  lastik tekerlekli traktör için F sınıfı, iş makinesi türündeki araçlar için G sınıfı, 2,3 ve 4 tekerlekli motorlu bisikletler için M sınıfı sürücü belgesi istenecek” denildi.

Eski tip sürücü belgelerini yeni tip sürücü belgesi ile 5 yıl içerisinde değiştirmesi gereken sürücülerin herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuru yapmaları için gerekli olan belgeleri ise şöyle:

“Sürücü Olur sağlık raporu (tek hekimden)

1 Biyometrik fotoğraf.

Parmak izi.

Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli (13TL) ve sürücü belgesi hizmet bedeli (2TL), ödendi makbuzları (toplam 15 TL) bedelini gösterir makbuz.”

Öte yandan Sürücü Belgesi müracaat işlemi sonucunda başvuruları onaylanan sürücülere  belge tanzim edilene kadar vatandaşların 15 gün süre ile araçlarını kullanabilmeleri için (EK-50) geçici belge verileceği ve 15 gün sonunda geçersiz sayılacağı, Tek merkezden basımı yapılan sürücü belgelerinin başvuru esnasında belirtilen adrese posta kanalıyla gönderimi sağlanacağı  bildirildi.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilenlerden yeni sürücü belgesi alacaklar, sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edileceği belirtildi.

Açıklamada şu hususlara da dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi:

*Müracaat işlemleri randevu ile yapılacak olup randevular  www.egm.gov.tr adresinden alınacaktır.

*İlk kez sürücü belgesi alanlar ve fark işlemi yapanlar için 15 TL’lik indirimli fiyat uygulanmaz.

*İnternet Bankacılığından yapılan işlemler ve makbuzlar KABUL EDİLMEYECEKTİR.

* Ekli Listede belirtilen Bankalar Listesinden Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfının Protokol Yaptığı Bankalara 15 TL’nin tamamı yatırılabilir.  Aksi halde vatandaşlarımız eksik bedel yatırmış olacaklarından bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir.

tek-ehliyetle-84-ulkede-arac-kullanma-donemi-basliyor.jpg