Dikkat! Rize'de 18 Yaşından Küçüklere Bu Oyunlar Yasak!

Dikkat! Rize'de 18 Yaşından Küçüklere Bu Oyunlar Yasak!
Rize İl Emniyet Müdürlüğü, 18 yaşından küçük çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek bazı oyunların, internet kafelerde ve elektronik oyun yerlerinde oynanmasının il genelinde yasaklandığını bildirdi.

Rize İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 18 yaşından küçük çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek Bloodrayne, GTA, Hitman, Call Of Duty, Half Life ve Metin2 gibi bazı oyunların, internet kafelerde ve elektronik oyun yerlerinde oynanmasının il genelinde yasaklandığı bildirildi.

Rize İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 18 yaşından küçüklerin internet kafelerde ve elektronik oyun yerlerinde, Bloodrayne, Bloodrayne 2, Grand Theft Auto (GTA), Epidos from Liberty City, San Andreas, Grand Theft Auto 3, Grand Theft Auto 2, Grand Theft Auto (Add ON), Hitman, Global Operations, Sniper Elite, Battlefield Vietnam, Wolfenstein, The Godfather, The Godfather II, Metin2, Knight Online, Call Of Duty ve Half Life adlı oyunların oynanmasının yasaklandığı kaydedildi.

Açıklamada, yasaklanma gerekçesi, 23 Mayıs 2007 tarih ve 26530 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi’ hakkında kanun ve İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin 9. Maddedisinin g bendine dayandırıldığı belirtilerek, yasak konulan oyunların uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunların oynatılamayacağı kaydedildi.

12 yaşından küçüklerin bilgisayar oyunu oynanan salon ve internet kafelere veli veya vasileri eşliğinde girebileceklerine değinilen açıklamada, 15 yaşından küçüklerin yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00'den sonra iş yerlerine alınmayacakları, yasaklara uymayan işletmeci ve sorumlular hakkında fiilleri ayrı bir suç teşkil etmiyorsa 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesince “Emre aykırı davranış”tan idari para cezası uygulanacağı kaydedildi.