DİSK/Gıda-İş ÇAYKUR İşçileri ile 1 Mayıs’ı Kutlayacak

DİSK/Gıda-İş ÇAYKUR İşçileri ile 1 Mayıs’ı Kutlayacak
DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, 1 Mayıs kutlamasını Çaykur işçileriyle birlikte Rize’de kutlayacaklarını açıkladı.

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, yaptığı açıklamada, “ÇAYKUR işçisinin talepleri, sendikal özgürlüğü, sendika seçme hakkı ve insanca çalışma, insanca yaşama ve insanca ücret için, çayımıza ve geleceğimize sahip çıkmak için,1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününü Rize’de tüm işçilerle, tüm emekçilerle, üreticilerimizle, gençlerimizle birlikte kutlayacağımızı bugünden ilan ediyoruz.” dedi.

Ülkemizde işçilerin ve emekçilerin sorunlarının giderek büyüdüğünü, işçilerin yüzde 95'inin sendikal örgütlülükten yoksun, toplam çalışanların ise çok büyük bir bölümünün açlık sınırının altında ücretle yaşamak zorunda kaldığını kaydeden Aslan, “İş cinayetleri sürüyor. Yine Mart ayında 139 işçi yaşamını kaybetti. 2015 yılının ilk üç ayında 351 işçi iş cinayetleri sonucunda yaşamlarını yitirdiler. Kayıt dışı ve ağır çalışma koşulları devam ediyor. Çalışma saatleri uzun, iş güvencesi yok, işten atma ve taşeron çalıştırma kural haline geldi. Grev hakkı işçilerin elinden alınıyor, grevler yasaklanıyor. Kıdem tazminatına yönelik hamleler sürüyor. İşçi ve emekçiler bir bütün olarak saldırılarla karşı karşıya kalmışlardır. ÇAYKUR işçileri Türkiye işçi sınıfının bir parçası olarak bu saldırılardan payına düşeni almaktadır.” diye konuştu.

seyit-aslan-1.jpg

Hükümetin son açıkladığı teşvik paketinin patronları ne kadar desteklediğini açıkça ortaya koyduğunu savunan Seyit Aslan, “Teşvik paketinde işçilerin talepleri yer almazken, patronların tüm istekleri harfiyen yerine getirilmiştir. Başbakanın açıkladığı ‘Toplum Yararına Çalışma’ ya da ‘İşbaşı Eğitim’ gibi uygulamalar, işsizlerin parası olan işsizlik fonundan karşılanarak, işverenlerin keyfi kullanımına sunulmasıdır. Bu durum bizler için kabul edilir bir durum değildir. Esas olan işçileri en ağır koşullarda çalıştıran sermaye üzerinde denetimi sağlamak, kâr ve servet üzerindeki vergiler artırarak, elde edilen kaynakları, işsizlerin, emeklilerin, engellilerin, sosyal güvenlik sisteminin piyasalaştırılmasının bedelini ağır bir biçimde ödeyen geniş halk kesimlerinin ihtiyaçları için kullanılmalıdır.” Şeklinde konuşarak, “İşsizlerin, insan onuruna yaraşır işlere kavuşturulması için öncelikle çalışma süreleri düşürülmeli, işçilerin en temel hakkı olan sendika ve toplusözleşme hakları tanınmalıdır. Kayıt dışı çalışma, işten atmalar ve taşeronlaştırma yasaklanmalı, işçi ücretleri yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Sendikamız ve ÇAYKUR işçileri bu taleplerin savunucusu ve mücadelecisi olacaktır. Ülkemiz bütün bu sorunların ve çelişkilerin yaşandığı bir dönemde, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününü kutlayacaktır. Konfederasyonumuz DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu 1 Mayıs Birlik-Mücadele ve Dayanışma gününün Türkiye'nin dört bir yanında yaygın, kitlesel ve coşkulu bir biçimde kutlanması için çalışmalara başlanması kararını almıştır. İş cinayetlerine karşı yaşamı; taşeron çalışma başta olmak üzere tüm kölece çalıştırma biçimlerine karşı insanca çalışmayı; grev ve örgütlenme hakkının, kıdem tazminatlarının gaspına karşı haklarımızı savunmak için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız.” dedi.

seyit-aslan-disk-gida-is-sendikasi-genel-sekreteri.jpg