Diyabet Hastaları DİKKAT!

Diyabet Hastaları DİKKAT!
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, diyabet hastalarının yapması gerekenler hakkında uyarıda bulundu.

Tepe, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, diyabetin pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği ve insülinin etkisine dokularda direnç olması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu belirtti.

Sağlıklı bireylerde kana geçen şekerin pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşındığını ve kan şekeri düzeyinin belirli seviyede tutulduğunu anlatan Tepe, insülin hormonunun vücutta herhangi bir sebeple üretilmemesi, yetersiz salgılanması veya insüline karşı vücutta direnç oluşması durumunda kan şeker düzeyinde yükselme başladığını ve tüm vücudun bundan olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Diyabet hastalarında sık idrara çıkma, aşırı susama ve çok su içme görüldüğünü, insülin eksikliği ve yetersizliğine bağlı olarak hücrelerin glikozu kullanamadığını, gerekli olan enerjinin yağlar ve proteinlerden sağlandığını bildiren Tepe, bunun sonucu diyabetli bireyin hem zayıfladığını hem de uzun vadede organlarda hasarlar meydana geldiğini kaydetti.

Diyabet hastalığının kan şekerinin yükselmesine neden olduğunu belirten Tepe, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''Aşırı besin tüketimi, yetersiz insülin veya ilaç, yetersiz egzersiz gibi nedenlerde kan şekerinde yükselme olur. Bu da sık idrara çıkma, iştah kaybı, yorgunluk, deride kurumaya neden olur. Yetersiz besin tüketimi, aşırı insülin veya ilaç ile aşırı egzersiz ise kan şekerinin düşmesine neden olur. Bunun sonucu olarak da terleme, baş ağrısı, titreme, uyku hali, sinirlilik hali görülebilir.''

Tepe, diyabet hastalarının enerji içeren tatlandırıcıların bulunduğu yiyecekleri diyetisyene danışmadan tüketmemeleri gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Diyet ürünleri hiçbir kısıtlama olmadan yenilebilecek yiyecekler anlamına gelmez. Diyet hastaları etli yemeklere ayrıca yağ eklenmemelidir. Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ ve az miktarda olanı tercih etmelidir. Haftada en fazla 2 kez yumurta yenilmelidir. Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmelidir. Önerilen fiziksel aktivitelere dikkat edilmelidir. Yemeklerin miktarı ve cinsi kadar, tüketim zamanları ve aralıkları da ayrıca büyük önem taşımaktadır.''