Doç. Dr. Albayrak: Merhametini kaybeden insanlığını da kaybeder

Doç. Dr. Albayrak: Merhametini kaybeden insanlığını da kaybeder
Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Albayrak, insanlığın merhamet üzerine kurulduğunu belirterek...

Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Albayrak, insanlığın merhamet üzerine kurulduğunu belirterek, "Merhametini kaybeden, insanlığını da kaybeder." dedi.

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde Kutlu Doğu Haftası nedeniyle Anadolu Öğretmen Lisesi salonunda 'Kuran'da Hazreti Peygamber ve Merhamet' konulu konferans düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Hüseyin Ertan tarafından Kur'an-ı Kerim okundu. Ardından İlçe Müftülüğü tasavvuf korusu tarafından çeşitli ilahiler okundu. Daha sonra naat ve şiir okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Naat okumada birinci olan Anadolu Lisesi'nden Merve Turan, ikinci olan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden Nurten Sancak, üçüncü olan Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nden Buket Yamak, şiir okuma yarışmasında birinci olan Beşikdüzü İlköğretim Okulu'ndan Merve Arslan, ikinci olan Sevda Nur Kara ve üçüncü olan Akkese İlköğretim Okulu'ndan Emin Menteşe'ye ödüllerini Kaymakam Alper Faruk Güngör verdi.

2.20110415202245..jpg

Ödül töreninin ardından başlayan konferansta konuşan Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Albayrak, bu yılki Kutlu Doğum Haftası programlarının konusunun, 'Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi' olduğunu belirtti.

Yağmurun rahmetin başı, toprağın can suyu, ağacın, çiçeğin ve börtü böceğin umudu olduğunu kaydeden Albayrak, "Hasretle beklenir; alınır, bağra basılır. Yağdığı yere yeni hayatı, sağlığı, esenliği taşımasıyla baş tacı edilir. Gözyaşı Rabbimiz'in sunduğu rahmetin insanoğlunda çağıldamasının alametidir." dedi.

Doç. Dr. Albayrak, "Merhametle akan gözyaşı kâinatın sureti olan insanda yağmur gibi diriltici ve çorak gönlü yeşerticidir. Merhamet kendimizi buluşumuzun resmidir. Sevgiden şefkat ortaya çıkar, şefkatten ise merhamet ortaya çıkar. Merhametin varlığını hem kendi dünyamızda hem de toplumumuzda sürdürebilmemiz için merhamet eğitimine ihtiyacımız var." diye konuştu.

1.20110415202207..jpg

Merhamet eğitiminin salt bir öğretim işi, bilgi ile yükleme ameliyesi olmadığını vurgulayan Albayrak, "Merhamet eğitimi, okulla dershane arasında şaşkına dönmüş zihinlerin test çözerek elde edeceği bir eğitim değildir. Merhamet eğitimi, kalbin basiretini açan, eşyaya ve kâinata kalp gözü ile bakmayı sağlayan bir eğitimdir. Kalpleri kin, öfke, intikam, şehvet ve ihtiras gibi hastalıklardan temizleyen bir eğitimdir. " şeklinde konuştu.

Programda kapanış konuşmasını yapan Kaymakam Alper Faruk Güngör ise "Peygamberimiz (sav)'in nurlu yolundan ayrılmadığımız ve o yolu takip ettiğimiz sürece mutlaka hakikate, gerçeğe ve güzelliğe ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Albayrak, "İnsanlık merhamet üzerine kuruludur, merhametini kaybeden insanlığını da kaybeder" şeklinde konuştu.