Doğanın dengesini bozdular

Doğanın dengesini bozdular
ULAŞIMA KAPANAN İYİDERE-İKİZDERE KARA YOLUNUN AÇILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLÜYOR

Rize'de İkizdere Deresi'nin taşmasına bağlı olarak yaklaşık 100 metrelik bölümünde kopmalar meydana gelen ve ulaşıma kapanan İyidere-İkizdere kara yolunun açılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. 

7136

İkizdere Deresi'nin taşması sonucu, ilçenin Hüseyinhoca ve Hurmalı köylerindeki 2 HES'in tünellerini su bastı. Tünellerden taşan su, İyidere-İkizdere kara yolunda maddi zarar ve heyelana neden oldu. Bölgedeki diğer HES'lerde de küçük çaplı zararlar oluştu.

Hüseyinhoca köyü mevkisinde 100 metrelik bölümün kopması nedeniyle ulaşıma kapanan İyidere-İkizdere kara yolunun açılması için karayolları ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Ulaşım, eski İyidere-İkizdere kara yolundan kontrollü sağlanıyor. 

7137

 İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yapılmakta olan HES'lerle ilgili olarak sürekli yetkilileri uyardıklarını belirterek, ''Maalesef kimse bizi dikkate almadı. HES tünellerinden çıkarılan hafriyat kontrolsüz olarak dere ve yol kenarlarına döküldü. Bu da doğanın dengesini bozdu'' dedi.

7138

Uzun süredir tünellerde dinamitle patlatma yapılmasına bağlı olarak oluşan küçük çaplı sarsıntıların toprağı gevşettiğini, sonrasında oluşan yağmur nedeniyle üzücü manzaralar ortaya çıktığını ifade eden Ekşi, şunları söyledi: 

 ''Yetkililer HES'lere 'ÇED gerekli değil' raporu veriyordu. Ortaya çıkan manzara ciddi bir çevre etüdü yapılması gerekliliğini gösteriyor. Sel ve heyelanlar sonrası HES'lerin bölgeye verdiği zararı göstermek için detaylı rapor hazırlayarak yetkililere ulaştıracağız. Yetkililerden isteğimiz HES'lerin verdiği zararı yerinde görmeleridir.''

İLGİLİ HABERLERİMİZ

https://www.olay53.com/haber/rize-sele-gitti-6770.htm

https://www.olay53.com/haber/salarha-sular-altinda-6765.htm

https://www.olay53.com/haber/baskan-bakirci-sel-bolgesinde--6791.htm

https://www.olay53.com/haber/buyukkoy-yolu-kapandi-6794.htm

https://www.olay53.com/haber/36-koye-ulasim-verilemiyor-6795.htm

https://www.olay53.com/haber/ikizdere-deresi-tasti-6766.htm

https://www.olay53.com/haber/rize-sular-altinda-6790.htm