Dokap Üniversiteler Birliği Kuruldu

Dokap Üniversiteler Birliği Kuruldu
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) öncülüğünde DOKAP bölgesinde bulunan 9 ilin üniversitesiyle "Üniversiteler birliği" kuruldu.

DOKAP öncülüğünde kurulan birliğin imza törenine; Gümüşhane Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi katıldı.

Giresun Üniversitesi Rektörlük binasında düzenlenen törenle 9 üniversite rektörü ve DOKAP Başkanı Ekrem Yüce bir protokol imzaladı.

İmza töreninde konuşan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, "Günümüzde pek çok gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin kalkınmışlık açısından değerlendirilmelerinde, sadece ekonomik etkenler göz önüne alınmamaktadır. Aynı zamanda siyasi, sosyal ve beşeri faktörlerde değerlendirilmektedir. Bu bakımdan eğitim olgusu kalkınma politikaları açısından oldukça önemli bir yere sahiptir" dedi.

"Dünya üzerinde başarıyla uygulanmış tüm kalkınma politikalarının temelinde akademik bilgi birikimi bulunmaktadır" diyen Yüce, "Hiçbir kalkınma çabası bilim dünyasının ortaya koyduğu temel gelişim akslarından bağımsız olarak başarıya ulaşamaz. Kalkınmanın adeta kuluçkahanesi niteliğinde olan akademik dünyanın ürettiği bilgiler, ortaya koyduğumuz bütün çalışmaların merkezinde yer almaktadır. Son dönemlerde küresel ölçekte ortaya konulan bölgesel kalkınma stratejilerinde, merkez-çeper ilişkisinin önemi bir kez daha vurgulanmıştır. Burada merkez olarak ifade edilen üniversiteler ile çeper olarak ifade edilen uygulama alanları arasında sağlıklı iletişim kanallarının kurulması, uygulanacak olan stratejilerin başarıya ulaşmasında hayati rol oynamaktadır. Bu nedenledir ki İdaremiz kurulduğu günden bu yana farklı alanlarda gerçekleştirdiği birçok çalışmada üniversitelerimizle iletişime geçmiş, istişarelerde bulunmuş ve birçok projeyi de birlikte hayata geçirmiştir. Malumlarınız üzerine 2014-2018 yılları arasını kapsayan DOKAP Eylem Planı'nın gerek hazırlık aşamasında gerekse de planın şu anda ki uygulama aşamasında üniversitelerimiz en büyük paydaşlarımız olmuşlardır" ifadelerini kullandı.

img_8573-001.jpg

"Uzun süredir hayalimizdi"

Uzun zamandır hayal ettikleri bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Yüce, sözlerine şöyle devam etti: "Uzun zamandır kurmayı hedeflediğimiz DOKAP Üniversiteler Birliği'ni her biri birbirinden kıymetli bölge üniversitelerimizle birlikte kurmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşamaktayız. Bugün burada kurulumunu gerçekleştirdiğimiz DOKAP Üniversiteler Birliği ile DOKAP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda akademik ve idari işbirlikleri yapmak, üniversite-sanayi etkileşimini ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımak ve ülkemizin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamayı amaçlamaktayız. Bu doğrultuda DOKAP Üniversiteler Birliğimiz; Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ondokuzmayıs Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızdan teşekkül etmektedir. Üye üniversiteler arasında her türlü akademik ve idari işbirliğinin tesisini ve DOKAP Bölgesi'nin kalkınmasına öncelik verecek şekilde faaliyet göstermesini hedefleyen birlik, bu çerçevede hazırlanan DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Protokolü ile birliğe dâhil üniversitelerin rektörleri ve DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı'ndan oluşan bir Üst Kurul ile faaliyetleri ile birimlerin yönetimi ve koordinasyonundan Dönem Başkanı'na sorumlu bir Genel Sekreter, birliğe dahil tüm üniversite rektör yardımcıları, DOKAP İdaresi temsilcisi ve DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri'nden oluşan bir Stratejik Planlama Kurulu ve işbirliği alanları kapsamında yapılacak görevler için oluşturulmuştur."

KTÜ Rektörü birliğin kurucu dönem başkanı oldu

Birliğin kurucu dönem başkanı KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal olurken, Birlik Başkanlıkları bir yıl süreli olacak şekilde her yılın 1 Ocak tarihi itibarıyla, birliğe üye olan üniversitelerin kuruluş sırasına göre dönem başkanlıkları değişecek. Birliğin Kurucu Dönem Başkanı Prof. Dr. Süleyman Baykal ise törende yaptığı konuşmasında DOKAP'a bu projeden ötürü teşekkür etti. Baykal, "Hem kendi üniversite adına hem de diğer üniversiteler adına sevindim. Üniversiteler olarak aslında birbirimize ihtiyacımız var, bu imkanları ortak kullanma anlamında yada DOKAP'ın bize sunacağı imkanları birlikte kullanma anlamında. Böylelikle hem israfı önlemiş olacak hem de var olan gücümüzü daha da güçlü hale getireceğiz. Bu anlamda çok teşekkür ediyorum. Bu birliğin sözde kalmaması lazım. Bizim genellikle birliktelik yaptığımız zaman bunun uzun ömürlü olması için sağlam adımlar atmak lazım. Bu birlikteliğin neler kazandıracağı konusunda sayın başkanım ifade etti. Onların dışında bir şey söylemeye gerek yok. Ben rektör arkadaşlarıma ve Ekrem beye teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Dokap Üniversiteler Birliği Kuruldu

Dokap Üniversiteler Birliği Kuruldu