Dondurma yerken zehirlenmeyin!

Dondurma yerken zehirlenmeyin!
Diyetisyen Hülya Tulgar, dondurmanın sağlıklı bir şekilde nasıl tüketilmesi gerektiğine ilişkin önerilerde bulundu.

Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan dondurma, besleyici değeri yüksek olan sütten üretilen; şeker, salep ve diğer meyve özleri ile zenginleştirilen, protein değeri yüksek bir besindir.

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Hülya Tulgar, dondurmanın sağlıklı bir şekilde nasıl tüketilmesi gerektiğine ilişkin önerilerde bulundu. Dondurmanın kalsiyum ve fosfor deposu olduğunu hatırlatan Tulgar, "Besin değeri açısından katkısız olarak üretilen doğal bir dondurma; süte göre 3 -4 kat daha fazla yağ, yaklaşık yüzde 15 fazla protein ve 3 -4 kat daha çok karbonhidrat içermektedir. Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan dondurma, B ve A vitamini bakımından da zengindir. Dondurma, içerdiği kalsiyum ve fosfor nedeniyle de büyüme çağındaki çocukların kemik ve diş gelişimi açısından da önemli bir besin kaynağıdır." diye konuştu.

DOĞAL OLARAK ÜRETİLEN DONDURMA SAĞLIKLI

Diyetisyen Hülya Tulgar, dondurmanın, süt veya süt tozu, şeker, glikoz şurubu gibi tat verici maddeler, bitkisel yağ ya da süt yağı, çikolata, kakao, meyve, fındık, fıstık, karamel gibi besinler ile salep ve aromalar ile üretiliyorsa sağlıklı bir besin olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Tulgar, şu uyarılarda bulundu: "Bu şekilde üretilen dondurmalar uzun raf ömürleri ile sağlık açısından yararlı değildir. Dondurmanın sağlıklı koşullarda üretilmiş ve saklanmış olması da çok önemlidir. Çünkü gerekli hijyen koşullarında üretilmemiş ve uygun bir şekilde saklanmamış dondurma vücut sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle taze kalmasını sağlayacak şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satılan dondurmalar tüketilmelidir."