Dövizli mobil askerlik geliyor

Dövizli mobil askerlik geliyor
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ‘’Dövizli Askerlik’’ sisteminde değişiklik planlandığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ‘’Dövizli Askerlik’’ sisteminde değişiklik planlandığını açıkladı. ABD, Avustralya gibi uzak ülkelere Türk eğitim birlikleri gönderilecek. Yükümlüler de, Türkiye’ye gelmeden askerlik görevlerini, bulundukları ülkedeki Türk birliğinde yapacak.

Milli Savunma Bakanlığı, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının yararlandığı ‘’Dövizli Askerlik’’ sisteminde değişikliğe gidiyor. Yeni proje ile özellikle ABD, Avustralya gibi uzak ülkelere Türk eğitim birlikleri gönderilecek. Yükümlüler de, Türkiye’ye gelmeden askerlik görevlerini, bulundukları ülkedeki Türk birliği içinde yapacak. Böylelikle dövizli askerler, 21 gün süreyle Burdur’a gelmek zorunda kalmayacak.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ‘’Dövizli askerlik mükelleflerinin hizmetlerini mobil eğitim timleriyle yapması konusu, eğer altyapı faaliyetleri, yani yabancı ülkede vereceğimiz eğitim faaliyetleri çözülebilirse, mükelleflerimize büyük hizmet olacaktır’’ dedi.

ESKİ BAKAN ÇAKMAKOĞLU ÖNERDİ

Bu konudaki öneri, Milli Savunma eski Bakanı ve MHP Kayseri milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu tarafından gündeme getirildi. Çakmakoğlu, ABD, Kanada, Avusturya gibi uzak ülkelere bir eğitim birliği gönderilip, yükümlülerin de Türkiye’ye gelmeden, bu birlik içinde ve bulundukları ülkede kısa dönem askerliklerini yapmalarının sağlanabileceğini vurguladı.

Çakmakoğlu bu önerisini TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında dile getirdi ve ‘’’Dövizli askerlik yapma imkânları tanıdığımız, yurt dışında yaşayan, Avustralya, Kanada, ABD gibi özellikle bizden uzaktaki ülkelerdeki vatandaşlarımız için, kolaylaştırıcı çareler aranmalıdır. Mesela, o ülkelerle anlaşılarak mütevazı bir askerî eğitim birliğimizi, fasılalarla oralara göndermek suretiyle, bu hizmet sağlanabilir’’ dedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, bu öneriyi uygulanabilir buldu ve çalışma başlattı.