Dr. Konca Diyabete Dikkat Çekti

Dr. Konca Diyabete Dikkat Çekti
Dahiliye Uzm. Dr. Ceren Konca, diyabet hastalığının her yaş grubu için tehdit oluşturan insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan ve ömür boyu süren kronik metabolik bir hastalık olduğunu kaydetti.

Dünya Diyabet Haftası dolayısıyla Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı hastanelerde bir dizi etkinlik düzenlendi.

14-18 Kasım Diyabet Haftası etkinlikleri kapsamında “Diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak” için Rize Devlet Hastanesinde de konferans düzenlendi.

image-404.jpeg

Dahiliye Uzm. Dr. Ceren Konca tarafından verilen konferansta, Dr. Konca, ülkemizde halen beş milyonun üzerinde vatandaşımızı etkilediği düşünülen diyabetin her yaş grubu için tehdit oluşturan insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan ve ömür boyu süren kronik metabolik bir hastalık olduğunu belirtti. İnsülinin pankreas bezinden salgılanan bir hormon olduğunu ve kandaki şekerin düşmesine sebebiyet verdiğini kaydeden Dr. Konca, Tıp 1 Diyabet olarak tanımlanan diyabet tipinde insülin hormonunun tamamen eksikliği söz konusu olup, çocuk ve genç yaştaki hastalarda görülme sıklığı daha fazla olmakla birlikte yaşam boyu insülin kullanmak zorunda olduğunu belirtti.

image-405.jpeg

Konca, Tıp 2 Diyabetinin ise insülin hormonunun miktarında azalma, insülin hormonuna direnç gibi daha farklı bir mekanizma ile oluştuğunu ve görülme sıklığı daha yüksek olan Tıp 2 Diyabet ile hastaların diyet, egzersiz, ağızdan alınan ilaçlar ve insülinle tedavi olabileceğini ifade etti.

image-406.jpeg

Diyabet hastalığının komplikasyonlara neden olabileceği için çok önemli bir hastalık olduğunu belirten Konca, "Diyabet tedavisinde amaç, hem kişinin yaşam kalitesini yüksek tutmak hem de uzun dönem komplikasyonların gelişimini  önlemektir. Diyabetli birey olarak uzun yıllar sağlıklı ve sorunsuz yaşamak mümkündür. Ancak, kan şekeri uzun süre yüksek kalırsa bazı insanların gözlerinde, böbreklerinde, sinirlerinde ve ayaklarında yapısal değişikliklere yol açarak mortaliteyi önemli oranda artırmaktadır. Bu nedenle her yıl '14 Kasım Dünya Diyabet Günü' kapsamında kamu bilincini oluşturmaya yönelik etkinliklerde bulunarak diyabet farkındalığını artırmayı amaçlamaktayız" diye konuştu.

image-407.jpeg

image-408.jpeg