Dr. Tepe: Anne Sütü Vazgeçilmez Besin Kaynağıdır

Dr. Tepe: Anne Sütü Vazgeçilmez Besin Kaynağıdır
Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Tepe, anne sütünün, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkı sağlamanın yanında aile ve ülkeye sosyal ve ekonomik getirileri olan ideal ve vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

Tepe, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, son 30 yıldır anne sütü üzerinde yoğunlaşan çalışmaların, anne sütünün eşsiz bir besin olduğu ve bebek beslenmesindeki yerinin doldurulamayacağı gerçeğini ortaya çıkardığına dikkati çekti.

Bunun sonucu olarak anne sütü kullanımı tüm dünyada tekrar yaygınlaştığını belirten Tepe, "Özellikle gelişmekte olan ülkelerin yaygın sorunu  yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Bir yandan bireylerin fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimlerini, diğer yandan da toplumun ekonomik ve kültürel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler en çok bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir" dedi.

Tepe, anne sütünün, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkı sağlamanın yanında aile ve ülkeye sosyal ve ekonomik getirileri olan ideal ve vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu vurgulayarak, "Bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü verilmesinin önemi bebeğin beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklanır. Bu sebeplerle de birçok uluslararası ve ulusal kuruluş emzirmeyi bebek beslenmesinde öncelikle tercih edilmesi gereken beslenme yöntemi olarak belirlemiştir" diye konuştu.

Doğumdan sonraki ilk bir iki saat içinde emzirmeye başlanması gerektiğine işaret eden Tepe, şunları kaydetti: "Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütü bebeğe mutlaka verilmelidir. İlk 6 ayda sadece anne sütü verilmelidir. 6 aydan itibaren ek besinlere başlanmalıdır. 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte emzirmeye devam edilmelidir. Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar."