Dr. Tepe'den Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Dr. Tepe'den Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri
Ramazan Ayında sahurun ihmal edilmemesi gerektiğini açıklayan Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe'den, Ramazan Ayında sağlıklı beslenme önerileri ise şöyle:

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, vatandaşlarımıza Ramazan Ayında sağlıklı beslenme önerisinde bulunarak, "Normalde ortalama günde 3 olan öğün sayısının ikiye düşmesi gün boyunca aç kalınması, yani beslenme düzeninin birdenbire değişmesi orucun ilk günlerinde baş ağrısı, uyku hali, halsizlik, üşüme gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına sıklıkla neden olabilir. Bu sebeple özellikle iftarda mideye aşırı yüklenmeyip doğru beslenmek şarttır. Özellikle de Ramazan Ayının ilk günlerinde bu çok önemlidir. İftarda ağır yiyip sahura kalkmamak vücudu ciddi anlamda zorlar." dedi.

Gün boyu uzun süren açlık sonrası, iftar zamanı gelmesi ile birden hızlı bir şekilde yemeye başlanmaması uyarısında bulunan Dr. Mustafa Tepe uyarılarını şu şekilde sıraladı: Mümkünse hafif bir gıda (örneğin;çorba) alınmalı, ardından yine mümkünse 5-10 dakika kadar beklenip, ana yemeğe devam edilmelidir. Çünkü bu 10 dakikalık süreçte tokluk merkezimiz uyarılacak ve vücuda gereksiz yük oluşturacak miktarda yiyecek tüketilmemiş olacaktır. Tatlılarda yemeğin hemen ardından değil de, en az 15 dakika sonra yenmeli. Baklava, tulumba, lokma gibi tatlıların yerine sütlaç, güllaç, puding gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.

İftar ve sahur arası ise bol su, meyve ve sebze tüketilmelidir. Sahur yapmak ise çok önemlidir. Çünkü sahura kalkılmadığı takdirde açlık süresi çok uzamaktadır. Bu durumda kan şekeri daha erken saatlerde düşmekte ve sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Sahurda proteince zengin çay kahvaltısı yapmak en doğru yöntemdir. Sahurda sadece su içmek metabolik hızı yavaşlatabileceğinden halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir.
 
Böbrek hastalığı, kontrolsüz şeker hastalığı, kalp-damar hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar ile gebe ve emzirme zorunluluğu olan annelerin mümkünse oruç tutmamaları, eğer genel durumları iyi ise mutlak süretle doktorlarından izin alarak oruç tutmaları şarttır.

Dr. Tepe son olarak tüm halkımızın sağlıklı ve huzurlu bir ramazan ayı geçirmesi dileğinde bulunarak "Oruç tutan yaşlı insanlarımızın kendilerini çok iyi korumaları, gündüzleri oruçlu vakitlerini güneşten ve efordan uzak, evlerinde serin ortamlarda dinlenerek geçirmeleri çok önemlidir. Dikkatli davranıldığı takdirde oruç tutmanın başta sindirim sistemi olmak üzere tüm vücuda çok ciddi faydaları vardır." dedi.