Dumanını Yel Parasını El Alır

Dumanını Yel Parasını El Alır
31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme günü nedeniyle Yeşilay Rize Temsilcisi Bayram Ali Kavalcı açıklamasında...

Bir yıl 365 gündür. Her günün kendine göre özellikleri vardır. Yaşlılar Günü, Gençler Günü, Kadınlar Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü gibi. Günlerin hepsi güzeldir. Ama insanın yaşamı, insanın sağlığı ve gençliğin düşmanı, baş belası olan sigarayı bırakma günüdür. Çağın nükleer bombası olan sigara!

Her türlü kötülüğün başlangıcı olan sigaranın bırakılması günüdür. Anma günlerinin hepsi insanlara mutluluk verir. Dünya Sigarayı Bırakma Günü bildiğimiz günlere benzemez. 21. yüzyılın nükleer bombasını ve çağın vebası olan sigara insan ömrünü her gün 15 dakika kısalttığı kesinlik kazanmıştır.

Günde 20 sigara içen bir kimsenin 20 yıl sonra 7 kg is ve katran birikimine sebep olmaktadır. Bir adet sigarada bulunan zararlı madde yani nikotin, bir kişinin damarına zerk edilse o adamın birkaç dakikada öldürülmesine sebep olur. Sigaradan çıkan zehirli maddeler pasif içiciye verdiği zarar, içenin kendisine verdiği zarardan fazladır. Sigara içmediği halde içilen kapalı yerde odada 4 saat devamlı oturan kişi 10 adet sigara içmiş gibi zehirlenmiş olur. Bütün uyuşturucuların arasında en fazla ölüme sebep olan madde sigaradır. Sigara içen kadınların çocuklarındaki ihtimali %65 dır. Ayrıca sigara içen kadınlar diğerlerinden 10 yaş daha fazla yaşlanmaktadır. Sigara içen annelerin çocuklarının beyin gücü maalesef düşük olmaktadır. Sigara içen kadınlarda kısırlık oranı %41.8 dır. Erken ve düşük doğum yapan kadınların %80’in sigara içenler olduğu unutulmamalıdır.

Yeşilay Rize Temsilcisi B.Ali Kavalcı,” Biz de Yeşilay Rize Cemiyeti olarak diyoruz ki! Hiç vakit kaybetmeden sigara içenleri bir kez daha sigara içmeyi bu önemli günde hemen bırakmaya davet ediyoruz. Yeşilay olarak diyoruz ki; Bizler sigara tüketenin değil, insan sağlığına en fazla zarar veren sigaranın düşmanıyız. 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü sigara içen tiryaki insanlarımızın sigarayı bırakırsa sigarayı bırakma günü olarak her yıl tatlı anısı olacaktır.

Atalarımız “Dumanını yel, parasını el alır” derken ne kadar anlamlı söylemişler. 31 Mayıs günü çağın vebası olan sigarayı içmeyelim sağlıklı, huzurlu, maddi ve manevi sıkıntısı olmayan bir toplum olalım istiyoruz.”diye açıkladı