Dumankaya Ailesine Bağlı Şirketlere Kayyum Atandı

Dumankaya Ailesine Bağlı Şirketlere Kayyum Atandı
Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla Rizeli Dumankaya ailesine bağlı şirketlere TMSF yetkililerinin kayyum olarak atanmasına karar verildi.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) "himmet" adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla Dumankaya ailesine bağlı şirketlere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkililerinin kayyum olarak atanmasına karar verildi. Dumankaya ailesine bağlı şirketlerin ticari hayatta FETÖ/PDY terör örgütü ile birlikte hareket ettikleri, terörün finansmanını sağladıklarının açık ve net olduğunu ifade eden hakimlik, bu kapsamda Halit Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi, Uğur Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya'ya ait şirketlere, TMSF yetkililerinin, yönetim organının tüm yetkilerini kullanmak ve yeni yönetim kurulunu oluşturmak üzere kayyum olarak atanmasına karar verdi. 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nca, FETÖ/PDY'ye "himmet" adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla aralarında Bank Asya çalışanları, FETÖ/PDY yöneticileri ve iş adamlarının da bulunduğu şüphelilere yönelik yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında, savcılık dosyada adı geçen şirketlere Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 133. maddesi uyarınca kayyum tayin edilmesini talep etti.

Talebi değerlendiren Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği kararında, dosya kapsamında ifadesi alınan gizli tanıkların, "Dumankaya" isimli firmanın tüm ortakları ile FETÖ/PDY'ye üye oldukları, örgüte finansman sağladıkları yönünde beyanda bulundukları belirtildi. 

Dumankaya şirketine ait 1200 çek sadece bir şubede işlem gördü
Tüm dosya kapsamında sayılan şüphelilerin terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye oldukları, üyeliğin gereğini finansal açıdan yerine getirdikleri, bu örgüte finansal destek sağladıkları kaydedilen kararda, şüpheli Halit Dumankaya'nın oğlu Barış Değer Dumankaya'nın halen firarda olduğu, tüm aramalara rağmen yakalanamadığı, ailesinin gözaltında olduğunu bildiği halde teslim olmadığı vurgulandı.

Kararda, Bank Asya müfettişlerince hazırlanan raporda, Dumankaya şirketine ait 1200 çekin sadece bir şubede işlem gördüğünün tespit edildiğinin anlaşıldığı belirtilerek, Dumankaya ailesine bağlı şirketlerin ticari hayatta FETÖ/PDY terör örgütü ile birlikte hareket ettikleri, terörün finansmanını sağladıklarının açık ve net olduğunun belirtildiği aktarıldı.

FETÖ/PDY aleyhine deliller toplandıkça mevcut yöneticiler tarafından şirketlerin mal varlıklarının başkalarına devredilebileceği, hatta tamamen satılarak nakde çevrilip yine örgütün amaçları doğrultusunda kullanılabileceği kaydedilen kararda, bu nedenle belirtilen şirketlere 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 13. ve 19. maddeleri ile CMK'nın 133. maddesi uyarınca, kayyum tayin edilmesi, yine aynı maddeler gereğince TMSF yetkililerinin kayyum olarak görevlendirilmelerinin talep edildiği anlatıldı.

Talebin kabulüne karar veren hakimlik, bu kapsamda Halit Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi, Uğur Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya'ya ait şirketlere, TMSF yetkililerinin, yönetim organının tüm yetkilerini kullanmak ve yeni yönetim kurulunu oluşturmak üzere kayyum olarak atanmasına karar verdi.