Dumansız Yaşama Destek Çağrısı

Dumansız Yaşama Destek Çağrısı
Rize İl Sağlık Müdürlüğü, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü'nde, herkesi dumansız yaşama destek olmaya çağırdı.

'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, sigaranın en önemli halk sağlığı ve ölüm nedeni olduğu bildirildi.

Akciğer kanserinde yüzde 90 sigaranın etkisi olduğunun belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi: ''Sigara kullanımı gelişmiş ülkelere oranla gelişmekte olan ülkelerde oldukça fazladır. Sigara akciğer kanseri, kalp krizi ve halk arasında kronik bronşit olarak bilinen hastalıklar başta olmak üzere tüm organ ve dokularda hastalıklara yol açmaktadır. Akciğer kanseri olan hastaların yüzde 90'nında nedenin sigara olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.''

Açıklamada 5727 Sayılı Kanun'a göre 19 Mayıs 2008 tarihi itibariyle ildeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sigara içme yasağının uygulandığı belirtilirken, bu kapsamda, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun ve kanunla ilgili idari yaptırım kararları uygulanması eğitimi çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

18 yaş altı çocukların sigara alışkanlığı kazanmalarına engel olmayı hedeflediklerini belirten müdürlük, özellikle çocuklara örnek olabilecek, toplumda lider konumunda bulunan sanatçı, öğretmen, sağlık personeli ve din görevlilerine önemli görevler düştüğünü açıkladı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: ''Bu anlamlı gün kapsamında genç nesillere tütünle mücadele konusunda duyarlılık oluşturmak amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği içerisinde ilimizdeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarına yönelik olarak kompozisyon ve şiir kategorilerinden oluşan bir yarışma düzenlenmiştir. Dereceye giren öğrenciler ödüllendirilecektir.

Bilindiği gibi, 5727 Sayılı Kanun'la değişik 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren 'Özel hukuk kişilerine ait lokantalar ve kahvehane, kafeterya, birahane gibi hizmet verilen yerlerde tütün ürünleri tüketilemez' hükmü ile tütün ürünlerinin tüketimi yasağı daha geniş alana yayılmıştır. İşletme sahipleri ve halkımızı bilinçlendirmek amacıyla, eğitim seminerleri düzenlenmektedir. İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim ekipleri tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde, işletme sahiplerine kanun hükmüyle ilgili bilgilendirme yapılmakta ve gerekli önlemler alınmaktadır. Toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla pek çok açıdan olumsuz etkileri bulunan tütün ve tütün ürünleriyle daha etkin mücadele edebilmek için sigara kullanan ve kullanmayan herkesi dumansız yaşama destek olmaya çağırıyoruz.''